• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer.rs

04.05.2016

10:21

KO JE, MAJKU MU BOŽIJU, BIO TAJ TITO? Više teorija nego o Bermudskom trouglu!

Društvo

KO JE, MAJKU MU BOŽIJU, BIO TAJ TITO? Više teorija nego o Bermudskom trouglu!

Podeli vest

I posle 36 godina od kada je preminuo Tito i dalje je velika dilema ko je on zapravo bio. Zvanična biografija je posle njegove smrti mnogo puta osporavana

Priča o čoveku koji je Jugoslavijom vladao tri i po decenije, koji je bio poliglota, mačevalac, pijanista... i jedna od najvažnijih ličnosti svog vremena ostaje misterija na koju je nakalemljena biografija Josipa Broza.

I posle 36 godina od kada je preminuo Tito i dalje je velika dilema ko je on zapravo bio. Zvanična biografija je posle njegove smrti mnogo puta osporavana. Priča o čoveku koji je Jugoslavijom vladao tri i po decenije, koji je bio poliglota, mačevalac, pijanista... i jedna od najvažnijih ličnosti svog vremena ostaje misterija na koju je nakalemljena biografija Josipa Broza.

Jedna od teorija se zaniva na tome da je pravi Josip Broz bio je Hrvat rođen u Beču i umro je 1913. godine, a njegov identitet preuzeo je višestruki agent-obaveštajac Josip Ambroz, alijas Tito. On je rođen iz velike ljubavi poljske grofice i upravnika njenog imanja Franca Ambroza, a kako bi se spasla aristokratska čast, vanbračno dete prihvatila je jedna porodica, a izdržavao ga je njegov otac.

(VIDEO) TITO NIJE UMRO 4. MAJA! Evo kada je zaista preminuo Jospip Broz!

Public

Druga varijanta Titovog porekla govori da je on vanbračno dete majke Marije i izvesnog Samuela Majera, poljskog Jevrejina i uspešnog industrijalca iz Beča, kod koga je Marija povremeno radila. Tvrdnju o jevrejskim, a ne hrvatskim korenima izneo je i Titov lični lekar, prof. dr Aleksandar Matunović u svojoj knjizi "Jovanka Broz - Titova suvladarka", ali on za takvu tvrdnju ne iznosi nikakve dokaze. A da je maršalovo poreklo zaista pod znakom pitanja, pokazali su i naši susedi Hrvati, Titovi sunarodnici koji, doduše nezvanično, takođe sumnjaju u verodostojnost zvaničnih biografskih podataka.

Mnoga su dela napisana baveći se ovom tematikom, a na internetu mogu se pronaći zbirke dokaza da je "najveći jugoslovenski sin" zapravo bio višestruki agent s mrežom saradnika širom sveta. Pominje se da je od 1934. godine bio špijun britanske obaveštajne službe, zatim ruske NKVD, nemačke ABVER, a pripisuje mu se i funkcija obaveštajnog podnarednika Austrougarskog carstva.

(VIDEO) FILM KOJI OTKRIVA ŠOKANTNU ZAVERU: Tito prodao Amerikancima SVEMIRSKI PROGRAM i omogućio im da slete na Mesec!

U austrougarskoj vojnoj obaveštajnoj školi u Pečuju, gde se, navodno, školovao zajedno s Krležom, Tito uzima identitet Josipa Broza, inače Hrvata, što mu je kao obaveštajcu bila karta za prohodnost u sve slovenske zemlje. Identitet je promenio iz nužde, jer je, navodno, kod Novog Sada uhapšen zbog silovanja, pa je da bi izbegao robiju prihvatio promenu identiteta i druge aktivnosti koje uz to idu.

Kako se smatra da je pravi Josip Broz rođen u Beču, a Ambroz, odnosno Tito, u Poljskoj, to znači da je i Kumrovac potpuno izmišljen segment Titove biografije.

Informer

I sam Tito kao da je izbegavao da ode u Kumrovac, zvančno mesto svog rođenja. Prvi put ga je posetio mnogo godina po završetku Drugog svetskog rata. Na grobove svojih navodnih roditelja ili familije nikada nije otišao.

Za sumnju o poreklu iz Kumrovca saznali smo nakon njegove smrti iz njemu bliskih krugova (general Đurić) koji su tvrdili da je pedesetih godina iz Budimpešte doveden rođeni brat Josipa Broza, inače železničar iz Mađarske, kako bi se posle dugog vremena ponovo sreli. Taj susret bio je svojevsrni fijasko jer je Titov navodni brat rekao da taj čovek nikako ne može biti Josip Broz, jer Broz nije imao kažiprst na jednoj ruci.

Nemci su tokom rata u Zagrebu objavili poternice za Josipom Brozom, na kojima je kao lični nedostatak prikazana njegova ruka bez kažiprsta.

ŠOKANTNO! TITOV UNUK BEZ PREBIJENE PARE: Živim od 18.000 dinara, OD DEDE MI OSTALO SAMO PREZIME

Mnogi su se zato pitali kako bi jedan metalostrugar iz Zagorja mogao da svira klavir, pa još bez kažiprsta, da bude mačevalac...

Poznavaci Titovog lika se slaže sa teorijama o promeni identiteta, ali smatraju da one ipak nisu primarne.

Informer

Postojali su prelomni momenti kada je Tito mogao biti razotkriven. Svi su krvavo ugušeni, a da se o tome ništa nije znalo. Pod sumnjivim okolnostima hapsio je i likvidirao svakoga ko je predstavljao pretnju. U bombaškom protestu 1928. godine radi se o jednoj osobi, a da li je pre toga postojala druga, ostaje misterija, navode poznavaoci Titovog lika.

Sličan primer je i da to da su oficiri Vermahta koji su zarobljeni pred kraj Drugog svetskog rata streljani samo zato što su znali Tita još iz škole u Pečuju, kao i sve njegove grehe. Hvaleći se time, oficiri su zatražili da se Tito kontaktira, nadajući se dobrom tretmanu, a kada mu je to javljeno, maršal je kratko i jasno rekao "streljajte ih".

Po istom principu eliminisani su gotovo svi svedoci njegovog pravog identiteta. Neki su likvidirani, drugi poslati na Goli otok gde ih je kasnije sačekala ista sudbina.

U jednoj od najjačih obaveštajnih agencija CIA postoje čitavi tomovi dokumenata o Titu, a zahtevi da se oni pregledaju pristižu sa svih strana sveta. Posebnu misteriju predstavlja i crni kofer sa kojim je maršal umro, i od koga se nije odvajao. Tu je navodno trebalo između ostalih važnih dokumenata da bude i dokaz o njegovom poreklu.

TITO NA METI ATENTATORA: Doživotni predsednik SFRJ jedva preživeo napad u Dubrovniku!

Činjenica da je najsimptomatičniji trag koji bi mogao da reši misteriju Brozovog identiteta potpuno izmenjen govori u prilog sumnjama. U Tuheljskoj županiji, gde su navedeni svi njegovi preci, posle smrti unete su velike izmene, toliko ozbiljne, da dokument sada uopšte nije validan. Razlog koji su krivotvorci naveli je toliko banalan da se graniči sa glupošću. Navodno je u dokumentu stajalo da je rođen 7. maja, pa je to kao prepravljeno na 25. maj kako bi se uskladio dobar datum za proslavu Brozovog rođendana?! Usput su valjda promenjene i ostale činjenice.

Prema zvaničnim podacima, Josip Broz je rođen 7. maja 1892. godine u Kumrovcu u Hrvatskoj. Otac mu je bio siromašni seljak Franja Broz, a majka Marija iz Slovenije. Umro je 4. maja 1980. godine, a od tada svake godine u Kući cveća u Beogradu, gde je i sahranjen, okupljaju se poštovaoci iz svih bivših SFRJ republika kako bi obeležili godišnjicu.

I POSLE TITA - ŠIPAK! Sud odlučio: Brozovi naslednici neće dobiti ništa!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
istoričar

pre 7 godina

Špijun,srbomrzac koji je pobio više srba nego Hitler.

branko m

pre 7 godina

ako se pogledaju njegove slike u marsalskoj uniformi i slika Geringa takodje u rajhsmarsalskoj uniformi ocigledna je slicnost....?!mozda su braca po "babine linije", mozda nisu, ali meni lice...!!!!!!!

HRVAT

pre 7 godina

ne pricajte gluposti..da je bio zidov sigurno bi njegova jugoslavija imala diplomatske odnose..a nije..dalje..bio je Hrvat od oca Hrvata i majke Slovenke..drtina koja je bila zadojena komiternom i velikom srbijom..da nije tako pokopao bi se u svom rodnom kraju a ne u srcu srbije....covjek koji je svoj sopstveni narod poklao da bi velika srbija zivjela...eto kakav je on bio covjek....\n

ognjen

pre 7 godina

I danas novinarima interesantan a bogami i citaocima.

axax

pre 7 godina

Bio je veći ustaša od samog Pavelića. Veće zlo za Srbe  od otomanskog carstva. Sotona koja i danas živi kriz svoje sledbenike. n

voja

pre 7 godina

ma on je bio vanzemaljac, licno sam video kad se iskrcao

Goran

pre 7 godina

Iskopajte ga i prenesite na bezanijsko groblje, ako ga krvati nece

Srx

pre 7 godina

Bio je to čovek koji je sa Mladenom Lorkovićem dogovorio prepade na četničke grupe koje su probale da oslobode Jasenovac,čovek koji je osudio dr.Boškovića na smrt vešanjem jer je svojim ustaškim insajderima lično javio da spremaju proboj,čovek koji se oglušio na tajna pisma Remzije Rebca koga je Ljubo Miloš ispekao živog...Tito,najveći grobar srpske dečice i Srba uopšte.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija