• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Alo

08.05.2016

22:16

NEREŠIVA ENIGMA: Da li neko zna, gde se i kako sahranjuju Kinezi u Srbiji?!

Društvo

NEREŠIVA ENIGMA: Da li neko zna, gde se i kako sahranjuju Kinezi u Srbiji?!

Podeli vest

Javnost godinama intrigra kako se i gde sahranjuju Kinezi u Srbiji. Raspredaju se razlizičiti mitovi, jer za 20 godina, otkad su počeli masovno da naseljavaju našu zemlju, niko nije video nijednu kinesku sahranu u Srbiji

To pitanje ponovo je u žižu interesovanja stavio slučaj kineskog kofera izbačenog na obalu Dunava, u kojem su pronađeni ostaci ljudskog tela.

Prema podacima MUP-a, u Srbiji je privremeni boravak dobilo 4.080 kineskih državljana, dok je, prema nezvaničnim podacima, taj broj trostruko veći, pošto je poznato da kineska zajednica loše sarađuje sa policijom.

Od 1996. godine, kada je počelo masovno doseljavanje Kineza u Srbiju, kako kažu u JKP-u „Pogrebne usluge“ Beograd, samo jedan kineski državljanin je sahranjen na tradicionalan način, u julu 2009. godine, polaganjem tela u kovčeg.

- Tradicionalan način sahranjivanja kineskih državljanina je kremacija. U perodu od 1987. do danas izvršili smo 25 kremacija. Nakon kremiranja, urnu sa posmrtnim ostacima preuzima ili rodbina ili ambasada, pri čemu se obavezno prilaže potvrda iz ambasade da će urna biti preneta u Kinu i da tamo postoji mesto za njeno polaganje. Sve urne kremiranih Kineza u Beogradu preuzete su iz krematorijuma, bilo od rodbine ili službenika ambasade, i otpremljene u Kinu“, kažu u JKP-u „Pogrebne usluge“ Beograd.

Da Kinezi u Srbiji tiho umiru i još se tiše sahranju, potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku. Prema njihovoj evidenciji od 2005. do 2014. godine na teritoriji Srbije preminuo je 31 državljanin Kine.

Neki taj “misterizni fenomen neumiranja” Kineza objašnjavaju time što je u pitanju relativno mlada populacija, koja dolazi trbuhom za kruhom i koja se relativno malo kraće van mesta stanovanja. S druge strane, postoje i oni koji smatraju da Kinezi ovako malu zvanično prikazanu stopu smrtnosti koriste kao trik za ilegalni ulazak drugih kineskih državljanina pomoću papira umrlog u Beogradu.

Preminule ne prijavljuju, jer na pokojnikovo mesto dolazi drugi Kinez i “popunjava rupu” bivšeg zemljaka, a oni od “grobljanske mafije” otkupljuju grobna mesta na crno, gde sahranjuju svoje mrtve, a da pritom ne stavljaju nikakva obeležja niti nadgrobnu ploču.

Budisti

Kinezi su mahom budisti, pa kremacija nije jedini način sahranjivanja, već je dozvoljeno i sahranjivanje polaganjem tela u kovčeg. Pošto je cena avionskog prevoza kovčega visoka, oni se, kako kažu, opredeljuju za kremaciju.

Enigma svuda u svetu

I u ostalim evropskim zemljama pitanje sahranjivanja sve brojnije kineske populacije predstavlja enigmu, jer, zvanično, gotovo nigde nema sahranjenih Kineza. S druge strane, kineski državljani u Srbiji smatraju da je fama po pitanju sahrana preminulih Kineza u celoj Evropi nepotrebna.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mina

pre 7 godina

Oni su na privremenom radu, nisu doseljenici, vec se vracaju u domovinu cim zarade neki iznos koji su zacrtali. Povremeno se i vracaju po robu ili iz drugih razloga. Nema razloga da ih bilo ko sahranjuje negde u nekoj tudjoj zemlji, spakuju ih po propisu, pa vrate odakle su i dosli.

amigo

pre 7 godina

normalno kremiraju pokojnike ..i to privatno i tacka ...

Mare

pre 7 godina

Haha,biće kao u Americi pre jedno 30 godina kada je policajac legitimisao jednog ''američkog kineza'' i šlogirao se kad je video da ovaj ima oko 140 godina!Kako je lik bio mlađi a posedovao je ličnu kartu na ime svog sunarodnika koji je rođen hiljadu osamsto i neke godine panduru je bilo sumnjivo pa je istog priveo i tek su u stanici ukapirali o čemu je reč.Lična karta je normalno bila ispravna,ime,adresa i svi podatci ispravni samo je čovek bio mlađi jedno 90 godina.Kako su Kinezi nama evropljanima svi slični i ne razlikujemo ih dobro isto se događa i u Americi i ostalim neistočnjačkim zemljama,jednostavno za veliki novac otkupe papire od nekog pokojnog zemljaka i prelaze da žive u Americi,sve legalno a nije!.Kinezi koji imaju sve papire,dozvole za rad i slično u Americi nikada ne umiru.Ustvari oni umru ali na njihovo mesto odmah ''uskoči'' neki sunarodnik i nastavlja da živi ''na njegovo ime'' ,radi itd.To je stara Kineska fora za izbegavanje američkih zakona.E sad da li ih sahranjuju,spaljuju ili šta već rade to ne znam ali je evidentno da i sa telima nešto muvaju.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Majka Dankinog ubice otkrila detalje saslušanje i susreta sa sinom monstrumom: Nisam grlila muža, pretresali su me
Hronika

Majka Dankinog ubice otkrila detalje saslušanje i susreta sa sinom monstrumom: Nisam grlila muža, pretresali su me

Svetlana Dragijević majka monstruma Dejana Dragijevića koji je u policiji priznao da je ubio devojčicu iz Bora, Danku Ilić koja bi 6. maja napunila dve godine, uz kuknjavu i očaj primila je našu ekipu u kuću iz koje su slobode lišeni pored Dejana i njegov otac Radoslav Dragijević i brat Dalibor Dragijević. S tim, da je Dalibor(40) preminuo u pritvoru.

25.04.2024

16:51

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija