• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.05.2016

12:10

PREMINUO KNEZ Aleksandar Karađorđević!

Društvo

PREMINUO KNEZ Aleksandar Karađorđević!

Podeli vest

Knez Aleksandar Karađorđević (92) umro je rano jutros u Parizu, saopšteno je iz njegove beogradske kancelarije.

Knez Aleksandar, sin kneza namesnika Pavla i kneginje Olge Karađorđević, rođen je 13. avgusta 1924. godine u Vajtlodžu u Velikoj Britaniji.

Čukununuk Vožda Karađorđa, potomak je i ruske carske loze Romanova, kneževske loze Demidova, kao i grčkih danskih kraljeva i kneževa.

Prema porodičnom pravilniku Kraljevskog Doma od 1930, nosio je titulu knez od Jugoslavije.

Školovao se u Itonu. Učestvovao je u Drugom svetskom ratu kao pilot dobrovoljac RAF-a i imao 1000 sati borbenog leta. Posle Drugog svetskog rata nastanio se u Parizu. Iz prvog braka sa Kneginjom Marijom Pijom od Savoje ima sinove Dimitrija, Mihajla, Sergeja i Jelenu. Iz drugog braka sa Kneginjom Barbarom od Lihtenštajna ima sina Dušana.

Od 2000, u nastojanju da nadoknadi izgubljene decenije, intenzivno je dolazio u Srbiju. Godine 2007. obišao je Kosovo i Metohiju pružajući podršku srpskom narodu.

Njegova pisma, saopštenja i razgovori sabrani su u četiri knjige.

Bio je potpredsednik Upravnog odbora Zapadnoevropske eparhije SPC, obnovitelj Viteškog reda Zmaja i pokrovitelj Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma.

Knez Aleksandar Karađorđević biće sahranjen u porodičnoj grobnici na Oplencu, navodi se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija