• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

17.05.2016

20:52

FELJTON! NEPONOVLJIVI BATA ŽIVOJINOVIĆ: Uvek sam bio na ivici smrti!

Društvo

FELJTON! NEPONOVLJIVI BATA ŽIVOJINOVIĆ: Uvek sam bio na ivici smrti!

Podeli vest

Velimir Bata Živojinović priznaje da je mnogo puta rizikovao život jer je sve filmove snimao bez dublera

Uzbudljiva i originalna biografija Velimira Bate Živojinovića "Bata - još ovaj put" otkriva nepoznate delove iz života najslavnijeg jugoslovenskog glumca. Informer u saradnji sa izdavačkom kućom "Vukotić medija" prenosi najzanimljivije delove iz ove knjige.

FELJTON! SVE ŠTO NISTE ZNALI O LEGENDARNOM BATI: Romi Šnajder je mislila da sam peder!

- Možda bi i drugi, kad bi proživeli sto života, mislili ovako kao ja: "Ne boj se ničeg i istinski gledaj iza sebe i ispred sebe!" Za mene ne postoji reč - dubler! Ne bih mogao podneti svoje ime na špici, a da najopasnije scene za mene obavlja čovek čije ime i lik ostaju anonimni. Ako piše da je "tu i tu" ulogu igrao Bata Živojinović, onda je to tačno od početka, pa do kraja.
Public

Sudar i eksplozija

U filmu "Partizanska eskadrila" dva puta je bio na ivici smrti.

Bacio se i pod tenk

Seća se Bata jedne i opasne i smešne scene sa snimanja "Kozare".
- Veljko Bulajić je tražio da se pronađu statistkinje koje će skočiti na nemačke tenkove kada oni, kao, krenu kroz narod. Tri žene su bacale na Nemce nekakvu šerpu i jagnje, a onda je tenk prešao preko njih. One su vešto ostale u prostoru između dve gusenice. Zadivljen i uzbuđen, reditelj je dotrčao, dok je okolo vladao tajac. Pitao je: "Drugarice, jeste li povređene?" Sa zemlje smo se podigli, preobučeni u žene, Davor Antolić, Mihajlo Kostić i ja. Bulajić je tražio da svi budemo kažnjeni! - ispričao je glumac.

ISPOD ČASTI
Ne bih mogao podneti svoje ime na špici, a da najopasnije scene za mene obavlja anonimni čovek
Bata Živojinović

- Kao partizanski pilot, izvezao sam avion iz hangara. To je bio stari nemački "lovac 522", koji ima samo gas, bez kočnice. Ispred hangara je bilo parkirano osam aviona, punih benzina. Shvatio sam da ću, ako nastavim velikom brzinom i istim pravcem, uleteti u njih. Moj "lovac" je pojurio pravo u avione. Sudar i eksplozija su bili neizbežni. U magnovenju sam se setio jedinog rešenja: da ugasim motor, što se moglo postići samo dodavanjem gasa i zagušenjem motora. Uspeo sam da zaustavim avion bukvalno desetak centimetara pre sudara. E, to je moj najveći strah u karijeri.

U istom filmu trebalo je da zaustavi kola sa konjima, na kojima su bila burad benzina koji gori.

POD STALNIM NADZOROM LEKARA Bata Živojinović premešten u bolnicu Sveti Sava!

ZA DLAKU
Uspeo sam da stari nemački "lovac 522" zaustavim bukvalno desetak centimetara pre sudara
Bata Živojinović

- Trčao sam svom snagom, dok mi je plamen sukljao prema licu. Odjednom sam shvatio da ću, ako ovako nastavim, stići u trenutku eksplozije. Skupio sam svu snagu, stigao kola, skočio sa strane, jer nazad nisam mogao zbog vatre, zaustavio konje i bacio se. Nisam ni dodirnuo zemlju, a burići su svom snagom eksplodirali.

Public

Niz konopac sa šmajserom

Jedne zime je naš junak snimao film "Dobra kob", u vodi Boračkog jezera i dobio zapaljenje vezivnih tkiva. Mesec dana je ležao u bolnici i primio 90 injekcija. Kad su ti teški momenti u pitanju, Bata će pamtiti dok je živ snimanje filma "Lažna mera" u Mađarskoj.

Umalo sam se udavio,
pa gošetao kroz selo


Na snimanju "Čoveka iz hrastove šume" upao je u kacu sa džibrom. Samo su mu se noge videle.
- Kada je ekipa shvatila da se davim, već sam bio poluonesvešćen, mokar i promrzao. Skinuo sam sve sa sebe, prošao potpuno go kroz selo do kafane, gde je jedino bilo tople vode. Tek posle nekoliko sati došlo mi je do svesti šta se dogodilo - iskren je bio Bata.

- Zadatak je bio da se u zaleđenom Dunavu zavučem ispod sante leda i nestanem. Kad sam zagnjurio, shvatio sam šta se događa: voda je nosila, a nisam imao zašta da se uhvatim. Počeo sam da grebem, da se hvatam noktima... I to se nekako srećno završilo.

I u "Valteru" je, naravno, bilo opasno.

- Trebalo je da se spuštam sa Sahat-kule, niz konopac, sa šmajserom u ruci. To samo po sebi nije teško za asa kao što sam ja. No muka je bila u tome što je spuštanje, dugo 35 metara, trebalo obavljati jednom rukom, a drugom sam morao da pucam iz automata. Trenje konopca je izazvalo povredu dlana, desna ruka mi je bila sva u krvi. Bol je bio neizdrživ. Reditelj Krvavac je hteo da zaustavi snimanje, ali ja sam viknuo: "Ne, ja ne mogu nazad, nastavite pa šta bude!" Uskoro sam se bacio na zemlju i zapucao. Ta scena je u filmu. Izvanredna scena!

Onesvestio se od 400 šamara

Rekorder je, kaže, i kada je broj ponavljanja jedne scene u pitanju. Naime, 66 puta ga je Veljko Bulajić vraćao pri snimanju jednog kadra u filmu "Uzavreli grad".
- U tom filmu sam igrao raspuštenog radnika koji je ostavio porodicu. Dolazi mu sin i počinje da ga šamara. Trebalo je da dobijem jedno pet-šest dobrih šamara. Međutim, dva dana su me tukli. Proračunali su: više od 400 šamara. Jedva sam se držao na nogama, dva puta se onesvestio. U jednom trenutku, drugog dana, Veljko kaže: "Ne tako, nego ovako." Pa me izudara i on - kazao je Živojinović.

NE PROPUSTITE SUTRA U NASTAVKU: Ljubav sa Lulom, patnja Batine dece zbog dugotrajnih snimanja filmova i šta je njegova poslednja želja

 

Knjiga je u prodaji na kioscima i u knjižarama
Porudžbine: www.vukoticmedia.rs


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Бесмртни наш - Бата...! И увек ће тако бити и ...остати...!!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija