• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.05.2016

10:06

NAJPOTRESNIJA RATNA LJUBAVNA PRIČA! Prošlo je 23 godine otkako su zagrljeni umrli Boško i Admira!

Društvo

NAJPOTRESNIJA RATNA LJUBAVNA PRIČA! Prošlo je 23 godine otkako su zagrljeni umrli Boško i Admira!

Podeli vest

Priča o Bošku i Admiri, jedna je od ratnih ljubavnih priča koja nikoga nije ostavila ravnodušnim tog 18. maja 1993, ali ni danas, 23 godine kasnije jer njihova ljubav bila je jača od smrti



Srbin Boško i Muslimanka Admira brutalno su ubijeni na sarajevskom Vrbanja mostu, a njihova zagrljena tela su na tom mestu ostala i nekoliko dana kasnije. Slika te tragedije obišla je svet, a njihove ubice do danas nisu identifikovane.

Sarajevski Romeo i Julija, kako ih mediji u regionu najčešće nazivaju, simbol su zajedništva i suživota u glavnom gradu BiH, iako oni nemaju spomen obeležje.

Upoznali su se na sarajevskoj Olimpijadi, a prijateljstvo je ubrzo preraslo u srednjoškolsku ljubav, koja se nastavila i kada su glavni grad BiH zasule granate.

Njihovi roditelji podržavali su ovu ljubav. Zajedno su išli na ljetovanja, zimovanja i zabave - bili su nerazdvojni. Planirali su budućnost, zajednički život, venčanje, decu, starost, a onda im je sudbina na mostu, koji je Sarajevo delio na dva dela, zauvek prekinula snove.

Boško zbog Admire nije otišao iz Sarajeva, a iako su živeli kilometrima daleko, viđali su se svakog dana. Godinu dana nakon početka rata u BiH odlučili su da napuste grad i potraže bolji život negde gde njihova ljubav neće biti osuđivana i gde neće morati da hodaju pognute glave zbog imena i prezimena.

Preko zajedničkog prijatelja su dogovorili izlazak iz opkoljenog Sarajeva te su 18. maja 1993. godine krenuli ka slobodi. Verujući da je na snazi primirje, nisu čekali noć nego su krenuli u 17 sati, ali su stigli samo do Vrbanja mosta gde je prvi metak iz snajpera pogodio Boška, a potom i Admiru.

Smrtno ranjena ona je dopuzala do mrtvog Boška, zagrlila ga i izdahnula. Njihova tela su sedam dana ležala na istom mestu jer su se nalazila na "ničijoj zemlji", a na kraju su ih izvukli pripadnici Vojske Republike Srpske i pokopali ih na groblju u Lukavici.

Po završetku rata su Admirini roditelji tela prebacili u Sarajevo gde su sahranjeni jedno pored drugog na groblju Lav.

Sarajevski portal Klix. ba podseća da je priču o Bošku i Admiri svetu preneo američki reporter Kurt Šork preko Rojtera, koji je javio da su im tadašnje vlasti s jedne i druge strane linije razgraničenja dozvolile da je pređu.

"Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obe strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio", napisao je Šork.
 

Sarajevska rok grupa Zabranjeno pušenje je 2013. snimila album sa udarnom pjesmom "Boško i Admira".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Од тога доба, па ето све до данас Сарајевом владају - "Промашени људи"...

Zorica

pre 7 godina

Rojter i treba da izvestava jer su oni sve na balkanu zajuvali i sto je jos gire, jos kuvaju!Njihovi meci su ubili Boska i Almiru, ubili ljubav i posejali nam mrznju, koja ce jos dugo da traje!Nazalost!

Mara

pre 7 godina

Uzas. Tuzna prica,ko zna koliko ih jos ima. Kome je rat doneo dobro,nikome,samo onima koji se zalazu da bude rata,a oni se izvuku,i njihova deca.

Nemir

pre 7 godina

U Sarajevu se vrlo dobro zna ko je ubio Boška i Admiru.Ubio ih je pripadnik paravojne jedinice Mušana Topalovića Cace,jer su sa sobom nosili torbe pune deviza.Te torbe su tokom noći "nestale".

SasaV

pre 7 godina

Besmislenost rata ogleda se u primeru Boska i Admire,ljubav i postovanje pobedilo je rat,skolski primer onoga kako smo skoro pedeset godina vaspitani,ovaj ispit iz bratstva i jedinstva Bosko i Admira su polozili i nazalost platili glavom ali nije narod.Mozda ce pateticno sve ovo nekome zvucati ali nisu ubijeni njih dvoje,ubijeno je Sarajevo i sve ono lepo sto je krasilo taj grad pre rata i naravno celu SFRJ.Politicari su smenjiva i promenljiva kategorija ali narod i drzava nikada.

micko

pre 7 godina

Kao prvo,Sarajevo nije bilo opkoljeno vec podeljeno izmedju dve etnicke grupe ,a to sto je jedna bila u okruzenju one druge razlog lezi u prostoj etnickoj strukturi grada Sarajeva,Muslimani su ziveli u centralnim a Srbi vecinom u prigradskim opstinama.I drugo,Sarajevo nisu zasule granate vec je u Sarajevu otpoceo oruzani sukob dve naoruzane etnicke grupe,a to sto je jedna bila naoruzanija od druge ne znaci nista,ne postoji rat u istoriji gde su obe strane bile isto naoruzane uvek je neko bio naoruzaniji.Ostatak teksta je ok.s tim da se zna da su njih dvoje ubili Cacini teroristi.

Sale

pre 7 godina

Edin Garaplija, pripadnik jedinice za specijalne operacije je rekao na sudjenju Karadzicu da je njegova jedinica odgovorna za to ubistvo, kao i da su smaknuli jednog pripadnika Plavih slemova i to pripisali Srbima, imenovao je i izvrsioca.

sandra

pre 7 godina

Sjecanje na njih ne prestaje,ja ih se uvijek sjetim,jer na danasnji dan moja kcer slavi rodjendan.ljubav istinska uvijek zivi.a balkan ludi balkan je uvijek sluzio zapadu za iskoristavanje.na balkanu svakih 40.god.pametni zasute.budale progovore a fukara se obogati.

Goca

pre 7 godina

Vecna im slava.Nadam se da su pronasli bolje mesto za sebe i svoju ljubav.Jednoga dana stici ce Bozja kazna one sto su mogli pucati u njih.Naucimo lekciju koju su ostaviliJEDINO ISKRENA LJUBAV JE VREDNA.Nikada ih Sarajevo nesme zaboraviti.

Zoran

pre 7 godina

usi cu da isecem ako nije neko sa strane koji nije sa ovih prostora podstrekao to ubistvo da bi imao sta da javi u taj lepi svet ili da mase u politickim krugovima.Rat u SFRJ nisu izazvali nje ni gradjani vec neko sa strne

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17