• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.05.2016

15:49

KAMPANJA PROTIV EPS ŠTETNA PO SRBIJU! NVO žele da spreče odobravanje kredita za izgradnju energetskih postrojenja!

Društvo

KAMPANJA PROTIV EPS ŠTETNA PO SRBIJU! NVO žele da spreče odobravanje kredita za izgradnju energetskih postrojenja!

Podeli vest

Već duže vreme Elektroprivreda Srbije se suočava sa kampanjama nevladinih organizacija za smanjenje proizvodnje električne energije iz uglja, zaustavljanje izgradnje energetskih postrojenja na ugalj ili pokušajima da se kod međunarodnih bankarskih institucija spreči odobravanje kredita koji su u funkciji realizacije tih projekata, upozoravaju iz ove kompanije

Jedna od uticajnijih NVO koja često komunicira sa EPS-om, je Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR). S obrazloženjem da je važno zaštiti životnu sredinu, predlažu gašenje elektrana na ugalj. Prilikom odlučivanja o takozvanom "zelenom kreditu" EPS-u za projekat upravljanja kvalitetom uglja i modernizaciju rudarske opreme na kopovima "Kolubare" 2011. godine, CEKOR je organizovao demonstracije ispred zgrade EBRD banke u Beogradu. 

Ova organizacija se ponovo oglasila povodom saradnje sa kineskim partnerima na projektu modernizacije postojećih TE i izgradnji novog bloka u TE "Kostolac" B. 

Koordinator za energetiku i transport CEKOR Zvezdan Kalmar kaže da EPS ima neka postrojenja koja su u lošem tehničkom stanju.

Antić: Ugalj je za sada realnost

printscreen

Jedan od ključnih zadataka nove vlade i resornog ministartsva u oblasti energetike biće usvajanje izmena i dopuna ili donošenje novog zakona o racionalnom korišćenju energije, koji bi trebalo da podstakne energetsku efikasnost i doprinese uštedi energije, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. 
On je na skupu Trebaju li Zapadnom Balkanu termoelektrane rekao da je korišćenje uglja sada u Srbiji realnost, budući da 70 odsto elekrične energije proizvodimo iz tog energenta.

- Ona ne mogu da se usklade sa evropskim standardima, osim ako se ne potroši puno novca. Moram da kažem da se u EPS ozbiljno pristupilo smanjivanju zagađenja i na nekim postrojenjima su ona zaista i smanjena. Ipak, značajni deo zagađenja i dalje odlazi u spoljnu sredinu. CEKOR i ekolozi u Srbiji nisu za to da se sutra isključe termoelektrane, to bi bilo neodgovorno. Ali sada smo dobili na vremenu i treba da napravimo tranziciju. Na primer, smatramo da je investicija u "Kostolac B" potpuno pogrešna. Proizvodnja te struje se neće isplatiti. Mi moramo da ulaženo u energetsku efikasnost, u izolaciju kuća i stanova, a onda i u obnovljive izvore energije. Najviše u hidroelektrane, solarnu energiju i energiju vetra - ističe Kalmar.

Međutim u EPS-u kažu da su komentari nevladine organizacije CEKOR u suprotnosti sa interesima građana i privrede Srbije. 

- Elektroenergetika je jedina oblast u energetskom sektoru gde Srbija godišnje beleži veće prihode od izvoza. EPS se zalaže i ulaže u projekte razvoja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti.  Nisu tačne niti utemeljene ni optužbe da naše termoelektrane na ugalj moraju da se zatvore zbog evropskih propisa. Ulaganjem u elektro filtere blokovi u obrenovačkom TENT-u poštuju zakonske norme, a revitalizacije blokova u "Kostolcu" uticale su na poboljšanje uslova zaštite životne sredine - navode u EPS-u.

Oni dodaju da kompanija poštuje i odredbe Ugovora o Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope, a to su potvrdile i pohvale zvaničnika iz Energetske zajednice. 

- Paušalne ocene i ishitrene izjave pojedinih nevladinih organizacija ne doprinose obezbeđivanju energetske stabilnosti Srbije - kažu u Elektroprivredi.

Inače, Srbija gotovo 70 odsto struje dobija iz uglja, a energija vode, sunca, vetra i biomase koja je nekoliko puta skuplja od kilovat-sata iz uglja, ne može da u potpunosti zameni struju iz ovog resursa. 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
OD KAD JE ZLOCINACKO UDRUZIVAN

pre 7 godina

Teraj to iz zemlje i zabranjuj rad!!

Zoka

pre 7 godina

Isključite im struju u stanovima i službenim prostorijama (radi smanjenja zagađenja okoline) i vrlo brzo će promeniti ploču (pesmu).

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija