• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

24.05.2016

13:58

TABAKOVIĆ: Inflacija u Srbiji u granicama cilja početkom 2017. godine!

Društvo

TABAKOVIĆ: Inflacija u Srbiji u granicama cilja početkom 2017. godine!

Podeli vest

Međugodišnja inflacija u Srbiji bi od maja trebalo da počne da raste i da se vrati u granice cilja početkom sledeće godine, a nakon toga da se stabilizuje na nivou koji je nešto viši od tri odsto, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković

- Niža projektovana inflacija kod naših glavnih spoljnotrgovinskih partnera, pre svega iz zone evra i nastavljen pad cene poljoprivrednih primarnih proizvoda na svetskom tržištu početkom godine su uticali na to da u odnosu na februar nova projekcija inflacije za ovu godinu bude nešto niža - rekla je Tabaković na predstavljanju izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla da je inflacija u Srbiji ostala relativno niska i da je u aprilu medjugodišnja inflacija iznosila 0,4 odsto.

Kako je rečeno, na snižavanje medjugodišnje inflacije početkom ove godine uticale su i cene voća i povrća.

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje na 4,25%!

U tom periodu dezinflatorno su delovale i inflacija u zoni evra i agregatna tražnja, što se ogleda u relativno niskoj baznoj inflaciji.

Rečeno je da su kratka i srednjoročna inflaciona očekivanja tržišnih učesnika dodatno snižena, u najvećoj meri zahvaljujući niskoj inflaciji u periodu od gotovo tri godine.

Saopšteno je da finansijski sektor očekuje da će se inflacija za godinu dana unapred kretati oko 2,5 odsto do 2,8 odsto, dok privreda očekuje da če ona biti nešto niža, odnosno oko dva odsto.

Stanovništvo ima nešto viša inflaciona očekivanja, ali su i ona od oktobra pošle godine stabilizovana na nivou od pet odsto i nalaze se u granicama cilja.

Tabaković je rekla da je rast privredne aktivnosti nastavljen i to na dugoročno održivim osnovama.

VUČIĆ: Velike strane kompanije su prepoznale ogroman potencijal Srbije!

Ona je navela da je fiskalni deficit manji za četvrtinu nego u istom periodu prošle godine i iznosi 1,7 odsto procenjenog BDP-a.

Na poboljšanje fiskalnih izgleda, kako je ocenila, uticao je održiv rast poreskih prihoda, a smanjenje tekućeg deficita rezultat je i povoljnih spoljnotrgovinskih kretanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17