• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

25.05.2016

12:00

JEZIVO! Svaka druga žena u Srbiji ima iskustva sa nasiljem u porodici!

Društvo

JEZIVO! Svaka druga žena u Srbiji ima iskustva sa nasiljem u porodici!

Podeli vest

Svaka druga žena u Srbiji je imala iskustvo nasilja u porodici, a jedna od tri žene u Evropi doživljava fizičko ili seksualno nasilje, saopštava danas mreža Žene protiv nasilja Evropa (WAVE), koja je pokrenula evropsku kampanju "Step up!" o pravima žena žrtava nasilja i njihove dece na pristup podršci i zaštiti

Iz te mreže ukazuju da je nasilje prema ženama i devojkama i dalje najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava i da se može završiti fatalno - procenjuje se da je 2012. godine 47 odsto svih ubistava žena počinio član porodice ili intimni partner. 

Ukazuju i da države u kojima žene plaćaju porez ne uspevaju da obezbede zadovoljavajući pristup specijalizovanim uslugama podrške i da je samo 15 od 46 evropskih zemalja obezbedilo specijalizovani SOS telefon, a da u Evropi nedostaje najmanje 47.000 mesta za skloništa za žene. 

Prema standardima SE Srbiji nedostaje više od 500 mesta. 

Centri za podršku žrtvama silovanja i seksualnog zlostavljanja ne postoje, a diskriminacija sprečava žene iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa da dobiju podršku, poručuju iz te mreže, odakle pozivaju vlasti EU, nacionalne vlade i druge zainteresovane strane u društvu da povećaju investicije da bi se zaustavilo nasilje prema ženama.

SILEDŽIJA IZ TRSTENIKA! Zadržan u policiji zbog nasilja u porodici!

Srbija nema podataka o potrebama i uslugama za žene iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa. 

U naredne dve godine članice WAVE će širom Evrope promovisati prava žena koje su preživele nasilje i njihove dece da dobiju pomoć i zaštitu. 

Ta mreža poziva donosioce odluka da aktivno podržavaju prevenciju, osnaživanje i zaštitu žena od nasilja, omoguće pristup specijalizovanim uslugama podrške za sve žene i njihovu decu.

NASILJE U PORODICI! Uhapšen jer je supruzi pretio oružjem!

Takođe ih poziva da povećaju dostupnost specijalizovanih usluga podrške u Evropi, naročito ženskih SOS telefona, skloništa i centara podrške za žrtve seksualnog nasilja, kao i da omoguće da nezavisne ženske organizacije, koje stavljaju potrebe i prava žena u središte svog rada, opstanu i unaprede kvalitet usluga podrške. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17