• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic/Informer.rs

27.05.2016

20:03

ZASTRAŠUJUĆI PODACI IZ KRAGUJEVCA Od leukemije obolelo dvaput više dece!

Društvo

ZASTRAŠUJUĆI PODACI IZ KRAGUJEVCA Od leukemije obolelo dvaput više dece!

Podeli vest

Dečja klinika kragujevačkog Kliničkog centra otkrila je za pet meseci ove godine leukemiju kod petoro dok je cele prošle godine obolelo dvoje mališana

Ako se ovaj trend nastavi, broj obolelih mališana od teške bolesti će biti učetvorostručen. Planirano je i hitno izdvajanje dela dečje klinike za sterilno odeljenje, u kome treba da se duže vreme pod posebnim uslovima leče deca obolela od leukemije.

Kako kaže prof. dr Zoran Igrutinović, dečji hematolog, "deca kod koje je otkrivena leukemija su u uzrastu od pet do 12 godina, a najbolje efekte za lečenje imaju deca kod koje se bolest otkrije od prve do desete godine.

- Nastanak leukemije je posledica unutrašnjih i spoljašnjih faktora koji utiču na pojavu svih malignih bolesti. Kada se kod male dece otkrije leukemija, ona je uglavnom posledica genetskih faktora. U starijem uzrastu na to utiču sve više virusi, zračenja, hemijski procesi - štetna dejstva kojih ima na sve strane - kaže dr Igrutinović.

GASTROENTEROLOZI UPOZORAVAJU: Niste ni svesni koliko je važna izbalansirana ishrana!

Zdrav život je prevencija

- Ishrana je važan faktor jer mora da bude kvalitetna. Nažalost, pad životnog standarda utiče na rast malignih bolesti. Važna je i zdrava, nezagađena životna sredina, a kod dece je olakšavajući faktor to što lakše prihvataju bolest nego odrasli - kaže dr Igrutinović.

Kako tvrde specijalisti, jedan od okidača za nastanak leukemije su virusne infekcije, ali one nisu bile u takvom naletu da bi rezultovale skokom obolelih.

- Kada se javi maligno tkivo u koštanoj srži, tada se javlja leukemija. Simptomi su u prvo vreme da je dete bledosivo, da ima infekcije, krvarenje i da je anemično. U drugoj fazi bolesti javljaju se uvećano žlezde, jetra, slezina - kaže dr Igrutinović.

Oboleli se leče hemoterapijom prema standardima i protokolima koje koristi cela Evropa. Ako tu nema rezultata, ide se na transplantaciju koštane srži.

- U većini slučajeva reč je o akutnoj leukemiji koja se izleči hemoterapijom. Procenat izlečenja dece je veliki, jer imaju mnogo veće šanse za izlečenje nego odrasli. Presudno je da se dijagnoza uspostavi na vreme, tako da se sa terapijom kreće u roku od par sedmica - konstatuje dr Igrutinović.

GODIŠNJE UBIJE I DO 2 MILIONA LJUDI! Vodeći uzrok raka i astme nalazi se u vašem domu!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija