• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.05.2016

10:54

PREMINUO AKADEMIK Svetozar Koljević

Društvo

PREMINUO AKADEMIK Svetozar Koljević

Podeli vest

Književnik, istoričar književnosti i prevodilac, akademik Svetozar Koljević (86) preminuo je u nedelju, saopštio je danas Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu

 


Koljević je rođen 9. septembra 1930. godine u Banjaluci.

Engleski jezik i književnost studirao je u Zagrebu i Beogradu, gde je 1954. i diplomirao.

Magistraturu iz engleske književnosti stekao je na Univerzitetu u Kembridžu 1957, pod mentorstvom proslavljenog istoričara književnosti Dejvida Dejčiza.

Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1959.

Univerzitetsku karijeru otpočeo je kao asistent za englesku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gde je 1971. postao i redovni profesor.

Mnogi naraštaji studenata anglistike upamtili su Koljevića kao predavača na čije se časove dolazilo s radošću, ali i kao profesora čije su pedagoške i ljudske osobine oduvek bile u punom saglasju s njegovim izuzetnim ugledom na stručnom polju.

Osim sarajevskih studenata, s kojima je proveo najveći deo svog radnog veka (od 1958 do 1992. godine), profesor Koljević je na svoj jedinstven način uvodio u svet engleske književnosti i studente Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde je radio od 1992. do penzionisanja 1995. godine.

Posle 1995. godine predavao je englesku književnost (držeći neretko i više kurseva u toku jedne školske godine) na filozofskim fakultetima u Nikšiću, Banjaluci i Srpskom Sarajevu, te na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Kao gostujući predavač i istraživač, Koljević sticao je ugled na univerzitetskim institucijama širom sveta. Školske 1963/1964. godine vodio je postdiplomske studije iz engleske i komparativne književnosti na Univerzitetu Indijana (SAD).

Bio je gostujući profesor na Univerzitetu u Oksfordu i na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju.

Držao je predavanja na univerzitetima u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Oksfordu, Londonu, Notingemu, Birmingemu, Šefildu, Glazgovu, Lankasteru, te u SAD na Harvardu, Prinstonu, Južnoj Karolini, Ilinoisu i Houp koledžu, kao i u Seulu.

Redovni član SANU postao je 1997. godine, a od 2003. do 2015. obavljao je funkciju potpredsednika Ogranka SANU u Novom Sadu.

Učestvovao je u radu većeg broja međunarodnih naučnih skupova i objavio nekoliko članaka, uglavnom o našoj narodnoj poeziji i, posebno, o odnosu usmenog i pisanog umetničkog stvaranja, u univerzitetskim publikacijama u Oksfordu, Tibingenu, Dablinu, Upsali, Stokholmu, Notingamu, Mineapolisu, Helsinkiju, Kolumbusu i Njujorku.

Rad Svetozara Koljevića u oblasti nauke o književnosti, ovaploćen u 22 knjige i više stotina pojedinačnih tekstova, decenijama se odvijao na dva ravnopravna plana: na jednom preovladavaju anglističke književne teme, a na drugom izučavanje problematike koja se tiče prevashodno srpske, ali i drugih književnosti sa južnoslovenskog područja, uz posebno plodotvornu usredsređenost na teme iz oblasti srpske usmene epike.

Dela Svetozara Koljevića ovenčana su mnogim priznanjima.

Koljević će biti sahranjen u sredu, a vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija