• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

01.06.2016

17:46

(VIDEO) NAJEZDA ZMIJA OTROVNICA! U naseljima oko Jagodine nastanio se opasni POSKOK!

Društvo

(VIDEO) NAJEZDA ZMIJA OTROVNICA! U naseljima oko Jagodine nastanio se opasni POSKOK!

Podeli vest

Ujed poskoka često je smrtonosan, a kod starijih osoba i dece smrt je gotovo zagarantovana u slučaju nepravovremeno pružene lekarske pomoći

Zmija otrovnica poskok, dugačka 70 centimetara, nađena je pregažena na regionalnom putu Jagodine – Rekovac, oko sto metara od prvih kuća u naselju Kolonija Ðurđevo brdo, u blizini “stare” Fabrike kablova.

Biolog Boban Stanković tvrdi da je aktivnost gmizavaca uslovljena spoljnom temperaturom, kada sa toplim vremenom postaju aktivniji.

- Poskok je najverovatnije došao sa obližnjeg kamenoloma Leštar - tvrdi Stanković u pisanoj izjavi za medije i napominje da napušteni pogoni Industrije kablova u Jagodini “vrve” od zmija.

Stanković poziva na oprez jer je ujed poskoka često smrtonosan, a kod starijih osoba i dece smrt je gotovo zagarantovana u slučaju nepravovremeno pružene lekarske pomoći.

Iako je prvo prolećeno pojavljivanje poskoka, u ovom delu Pomoravlja, posle zimske hibernacije, zabeleženo još u martu na Juhoru i Crnom vrhu, dug period promenljivog vremena i često prohladnog, malo je usporio uobičjane prolećne aktivnosti zmija, objašnjava on.

(VIDEO) HLADNA JEZA: Probudilo se najveće leglo zmija na svetu!

- U sezoni parenja, u aprilu i maju, u potrazi za partnerom, su i agresivniji – ističe Stanković i napominje da se - po toplom sunčanom danu obično sunčaju, a uveče su aktivniji kada se mogu sresti u naseljenim mestima.

Prema njegovim rečima, česte kiše, bujna vegetacija, porast populacije mišolikih glodara, povećao je i brojnost zmija, a regulacija njihovog broja je opala i zbog smanjenog broja ptica grabljivica.

- Poskoci se pojavljuju i na mestima gde su bili retkost i zbog toga susreti sa njima su sve čescći i treba biti oprezan - ističe Stanković.

PITON OD 250 KILOGRAMA! U Maleziji uhvaćena najduža zmija ikada!

On je posebno skrenuo pažnju na opreznost građanima naselja Leštar, Bresje, Majur i Kolonija Ðurđevo brdo u Jagodini a kao “najbolju” prevenciju istakao “košenje trave i korova u dvorištima i na javnim površinama i sanciju divljih smetlišta kako bi se smanjilo prisustvo glodara i mesta za skrivanje zmija.

Stanković podseća da je u okolini Jagodine i samom gradskom naselju, registrovano pet vrsta zmija: belouška, ribarica, obični smuk, smukulja i poskok i samo je poskok otrovnica.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deftones

pre 7 godina

sta kaze ovaj nije ovo nista sto ce tek da uradi vama svaka cast starom al kad vidim poskoka zmiju smouka odmah po krtakom bez razmisljana

maxxim

pre 7 godina

Postoji jednostavno rešenje. Razmnožite fazane u tim krajevima i otrovnica više neće biti.

boban

pre 7 godina

na lokaciji gde je pronađen poskok ima dosta fazana, ali izgleda da nisu od neke pomoći

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija