• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

01.06.2016

22:31

VUČIĆ I RAMA NAPISALI PISMO: Neobična saradnja dva premijera u čast glumca Bekima Fehmijua!

Društvo

VUČIĆ I RAMA NAPISALI PISMO: Neobična saradnja dva premijera u čast glumca Bekima Fehmijua!

Podeli vest

Festival "Mirdita, dobar dan", godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova, otvoren je u Beogradu u utorak i trajaće do subote

Festival predstavlja susret dva društva čiji cilj je prevazilaženje teških posledica prošlosti i stvaranje uslova za novi početak mladih generacija na Balkanu, objašnjavaju organizatori.

Inspiraciju za festival predstavlja život i delo velikog glumca Bekima Fehmijua, a na otvaranju manifestacije u Domu omladine Beograda je obeleženo 80 godina od njegovog rođenja.

Tom prilikom je pročitano zajedničko pismo premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame, koje je pročitao predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić. 

- Želimo da odamo priznanje idejama velikog umetnika i humaniste Bekima Fehmijua, povodom 80 godina od njegovog rođenja. 

Bekim je ostavio neizbrisiv trag, i među Albancima, i među Srbima. Njegov život, umetnost kroz koju je živeo, pokazali su nam da možemo jedni druge da razumemo, da možemo da učimo jedni od drugih, da smo povezani, i da zajedno treba da gradimo prosperitetnu budućnost za buduće generacije. 

Bekim Fehmiju je svedok da, koje god puteve u životu da odaberemo, kako bi povezali naša dva naroda, oni će uvek biti blagotvorni, i za jedne i za druge. Kako za Albance, tako i za Srbe. 

Prvog dana festivala prikazan je film "Otac" nagrađivanog kosovskog reditelja Visara Morine i organizovan razgovor s glumcima. 

Za 2. jun najavljena je promocija knjige Vetona Suroija "Zmijske noge" i debata o političkom establišmentu na Balkanu u Centru za kulturnu dekontaminaciju, kao i koncert soprana Bese Ljugići i pijanistkinje Ljirike Pulja Kasapoli u "Parobrodu". 

Dan kasnije u Medija centru će biti održana debata "Odnosi Srbije i Kosova - slika u medijima" i predstavljena izložba "Pesme riba" umetnice Bljerte Suroi. 

Film "Mislim na tebe" biće prikazan 4. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a govori o umetničkoj instalaciji Aljkete Džafa Mripa na stadionu u Prištini, gde je postavila 5.000 haljina u znak podrške ženama žrtvama seksualnog nasilja u ratu. 

Nakon projekcije biće održana debata "Žene žrtve rata".  Festival zajednički organizuju građanske inicijative - "Integra" (Priština) i Centar za praktičnu politiku. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sinisa

pre 7 godina

Sta reci bruka i sramota,dok ona nama otimaju zemlju i pale kuce i crkve mi ti jest vi ih gostite u Beogradu.Zato sam ja otiso iz Srbije!!!

Peca

pre 7 godina

E kad Srpska kulturno i umetnicka dostignuca budu prikazana u Prištini i Torani onda je to dokaz da je počela da slabi Siptarska tiranija Srpskog naroda.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17