• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

01.06.2016

22:42

ZAHTEV JAVNOM TUŽIOCU: Udruženja za zaštitu potrošača zatražila poništenje kredita u švajcarskim francima!

Društvo

ZAHTEV JAVNOM TUŽIOCU: Udruženja za zaštitu potrošača zatražila poništenje kredita u švajcarskim francima!

Podeli vest

Udruženja za zaštitu potrošača "Republička unija potrošača" i "Efektiva" iz Beograda su večeras saopštila da su republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac podnela zahtev za utvrdjenje ništavosti ugovora o kreditima u švajcarskim francima svih 20.000 korisnika u Srbiji. U saopštenju je navedeno da su oni zahtev tužiocu dali "direktno u ruke"

Udruženja očekuju da će republički javni tužilac "sagledati ugroženost kolektivih i individualnih potrošačkih prava" i preduzeti mere u skladu sa zakonom.

- U protivnom, bićemo prinudjeni da se obratimo medjunarodnim organizacijama i institucijama radi zaštite ekonomsko-socijalnih potrošačkih prava korisnika kredita indeksiranih u švajcarskim francima, s obzirom da su sve zemlje u okruženju taj problem rešile, kao i da se konvencije, na koje se pozivamo, a koje je potpisala i ratifikovala Srbija, neposredno primenjuju u slučaju da ih ne primenjuju nadležni državni organi- piše u saopštenju.


Udruženja navode da su od 2006. godine do kraja 2011. godine, banke u Srbiji i u okolnim zemljama nudile gradjanima stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima, što su banke predstavljale kao najpovoljnije, ali se to pokazalo kao neistinito.

Banke su tako, smatraju udruženja, navele klijente da "donesu pogrešnu ekonomsku odluku koju, da su znali za stvarne izloženosti rizicima, nikada ne bi doneli".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija