• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.06.2016

23:38

ŠKOTSKA PONOSNA NA SRPSKE DEČAKE: Pre jednog veka škola u Edinburgu pružila im je utočište!

Društvo

ŠKOTSKA PONOSNA NA SRPSKE DEČAKE: Pre jednog veka škola u Edinburgu pružila im je utočište!

Podeli vest

Prošlo je sto godina otkako je škola u Edinburgu pružila utočište grupi srpskih dečaka koji su pobegli od strahota Prvog svetskog rata, njihovi potomci će u ponedeljak otputovati u škotsku prestonicu u znak sećanja na njih, objavio je danas Bi-Bi-Si

U grupi od 27 mladih Srba koji su primljeni u školu "Džordž Heriot" 1916. bilo je i dečaka koji su u to vreme imali samo 12 godina, a tamo su dospeli nakon hrabrog bekstva iz Srbije koja je pala u ruke Nemačkoj i njenim saveznicima.

Druge izbeglice su se sklonile u Glazgov, Dandi i Aberdin.

Oni su bili među srećnicima koji su preživeli beg preko planina Albanije i Crne Gore te zime, tokom koje je 8.000 dečaka izgubilo život, što od zime, gladi i bolesti, što od albanskih metaka.

Međutim, par godina posle strašnih nedaća, životi srpskih dečaka u Škotskoj su se iz korena promenili pošto im je Škotska, pre svega škola "Džordž Heriot", dala drugu šansu da izgrade svoje živote.

george-heriots.com


Prvih deset dečaka stigli su u Edinburg avgusta 1916, pred sam početak nove školske godine,

Istoričarka Luiz Miler, koja je istraživala na temu "srpskih dečaka", kaže da su oni preživeli nezamislive strahote i da su jedva znali po koju reč na engleskom jeziku, ali da su im škola i stanovnici Edinburga velikodušno pružili ruku tokom ratnih godina.

Dečaci su školu pohađali tri godine, a postali su slavni kao ragbisti.

"Ti dečaci, koji nikada ranije nisu igrali ragbi, prihvatili su tu igru i pokazali izuzetan i neočekivani talenat", kaže Miler.

george-heriots.com

Oni su oformili prvi srpski nacionalni ragbi tim, a po povratku u Srbiju su ragbi uveli kao sport.

Mnogi od "srpskih dečaka" ostvarili su uspešne karijere i živeli zdravim i srećnim životom, a do samog kraja su održavali veze sa Škotskom i školom "Džordž Heriot".

Njihovi unuci danas pričaju kako im je boravak u Škotskoj potpuno promenio živote i ostavio značajan utisak na njih.

U ponedeljak će se ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević i britanski ambasador u Srbiji Denis Kif pridružiti grupi od 17 potomaka "srpskih dečaka" u Edinburgu, navodi Bi-Bi-Si.

Oni će, u znak sećanja na svoje pretke, posetiti školu i terene za ragbi, a sa istoričarkom Miler će razgovarati o iskustvu "srpskih dečaka" u Edinburgu i životu kojim su živeli po povratku kući.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija