• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

07.06.2016

08:16

IZNENAĐENJE ZA SRPSKE ĐAKE! Osnovce čekaju DVA NOVA OBAVEZNA PREDMETA?!

Društvo

IZNENAĐENJE ZA SRPSKE ĐAKE! Osnovce čekaju DVA NOVA OBAVEZNA PREDMETA?!

Podeli vest

Ministarstvo prosvete je iznelo novi predlog po kome bi osnovci od naredne godine imali dva nova predmeta - informatiku i računarstvo i tehničko obrazovanje

Sadašnji predmeti koji se bave ovim temama, bili bi ukinuti.

Predmet koji su osnovci do sada imali kao izborni, od naredne školske godine bi mogao postati obavezan, ako se usvoji predlog Ministarstva prosvete.


TEŠKA BRUKA U BAČKOM MAGLIĆU Kafana i kladionica u zgradi škole!

Ovi predmeti će biti savremeniji i u skladu sa potrebama današnjeg društva.


SVAKO PETO DETE JE DEBELO! Pogledajte jelovnik u srpskim školama!

-Primenili smo novu paradigmu gde učenici najpre razvijaju koncepte, a tek kasnije sistematizuju, tako da se upoznaju i sa osnovima korišćenja tehnologije i sa programiranjem na jedan potpuno novi način – navela je pomoćnica Ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Snežana Marković.


DELUJE LAKO Možete li da rešite zadatak za đaka petaka?

Nastavnici, s druge strane, misle da predmet informatika i računarstvo onako kako je zamišljen, nije potreban, jer nemaju svi iste sposobnosti, i zbog toga bi on trebalo da ostane izbor. Nisu protiv inovacija, ali upozoravaju da je obrazovanje osetljivo i da odluke ne bi trebalo donositi preuranjeno.


ONI SU PRAVI ŠAMPIONI: Mladi matematičari Srbije, prvaci Balkana!

- Obrazovanje je jedan ozbiljan proces i ozbiljan sistem u kome se ne može jednokratno i tako na brzinu donositi neka odluka. Zato treba određene, odgovarajuće pripreme, pripreme celog sistema, pripreme škole, pripreme nastavnika, pripreme određenih uslova za rad, za uvođenje – naveo je predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike Slobodan Popov.


SAMO ZA SOCIJALU Evo ko ima pravo na besplatne udžbenike?!

Javna rasprava o ovoj temi traje već pet godina, a Nacionalni prosvetni savet sutra će doneti konačnu odluku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MI SMO TO IMALI PRE TRIDESET I

pre 7 godina

U XII Beogradskoj gimnaziji. Racunar nismo videli ali smo imali osnove informatike, binarni sistem 0101010101

nestali leptir

pre 7 godina

Kao prvo - ne radi se o novim predmetima već o preraspodeli časova Informatike i Tehničkog obrazovanja. Drugo - prema postojećem zakonu, nedeljni broj časova u 7. i 8. razredu je veći od propisanog, pa se prave "kombinacije" da se to promeni. Treće - ideja je da informatika bude obavezan, a ne izborni predmet.

ime moje

pre 7 godina

Baš bih voleo da vidim kvalitetnog informatičara (dobrog programera) koji ima odgovarajući fakultet, pedagoške sposobnosti i još hoće da radi za 90 € nedeljno.

nakrivi stojadin

pre 7 godina

– navela je pomoćnica Ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Snežana Marković. A zašto se gospođa bavi osnovnom školom i predmetima u OŠ?

vidoje stanoje

pre 7 godina

Nije mi jasno kako tehnička vlada može bilo šta da predlaže, a nova još nije izabrana. Dajte, ispoštujte Ustav, makar formalno.

goge

pre 7 godina

Да ли има неко нормалан у министарству просвете. Деца у петом разреду имају по седам часова и још хоће да додају два предмета. Знају ли колико је тежак ђачки ранац!

japanac

pre 7 godina

Pogledajte snimke malih japanaca u školi pa ćete videti šta je bitno. Njima je najvažnije da u tom periodu odrastanja deca nauče da poštuju roditelje, nastavnike i hranu. Nama to čudno zvuči, zar ne? Na tim snimcima deca sama postavljaju ručak u učionici, sama čiste (krpa, metla - ne usisivač) i nigde ne vidite decu sa tabletima, telefonima, plejerima i sl. (sirotinja, nemaju). Nama su potrebne takve vrednosti, a ne zamlaćivanje koji su predmeti bitni, a koji ne.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17