• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - B. S.

07.06.2016

20:49

KILO TREŠANJA 300 DINARA! Zašto je omiljeno voće ove godine SKUPLJE nego ikada pre?!

Društvo

KILO TREŠANJA 300 DINARA! Zašto je omiljeno voće ove godine SKUPLJE nego ikada pre?!

Podeli vest

Slab rod voćke koji je za 30 odsto manji od očekivanog, ali i veliki izvoz u Rusiju doprineli da cene na tezgama budu visoke

Kilogram trešanja ovih dana na pijacama košta od 250 do 350 dinara, što je za mnoge građane preskupo, pa još ne kupuju ovu voćku, ili samo u malim količinama.

Seljaci za visoke cene krive slab rod, za koji kažu da je i do 30 puta manji od očekivanog, ali kao glavni razlog za skupe trešnje navode i veliki izvoz u Rusiju.

Prodali na veliko

- Ovih dana smo ih prodavali i za 400 dinara, sada su malo i snižene cene. Sada što prodajem je rod koji nam je ostao, ostalo smo dali za izvoz u Rusiju. Prodavali smo trešnje za 350 dinara po kilogramu, jer je bila velika potražnja. Cene za Rusiju diktiraju i cene kod nas. Moramo ovde da ih prodajemo po toj ceni, ne isplati nam se da prodajemo mnogo ispod 300 dinara - navodi Dragić Urošević, jedan od prodavaca na pijaci Zeleni venac.

Informer

I Svetlana Panić kaže da je gotovo čitav rod prodala na veliko.

- Skoro sve smo prodali velikim otkupljivačima jer smo dobili jako dobru cenu. Ovo sada što prodajemo je ono što je ostalo, pa je cene zato od 250 do 300 dinara, inače su bile i skuplje. Pored toga što dosta odlazi na izvoz, i rod je ove godine slabiji, i to čak 30 puta. U jednom trenutku je bilo jako toplo, pa jako hladno vreme, i to nije odgovaralo trešnjama - navodi Svetlana.

Izvoz kroji cenu

Stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran potvrdio je za Informer da je glavni razlog visoke cena trešanja upravo veliki izvoz u Rusku Federaciju.

- Rusi su prosto oduševljeni našim trešnjama i poslednjih godina je sve veća navala na njih. Pored velikog izvoza, mnogi Rusi svojim privatnim avionima dolaze i direktno kupuju od naših seljaka. Osim odlične prodaje, jedan od razloga za poskupljenje je i što ove godine imamo manje roda sa vrhunskim kvalitetom. Sve to i te kako utiče na sadašnju cenu od 300 do 350 dinara po kilogramu, koja ide na štetu samo našim potrošačima - objašnjava Prostran.

Informer

Prema njegovim rečima, centri proizvodnje popularne srpske voćke su Ritopek, Slanci, Podunavlje, deo ispod Avale.

- Ruski privrednici ovde kupe trešnje za tri evra po kilogramu, i tamo je prodaju za skoro duplo više para. Obično od naših proizvođača uzimaju sa peteljkama, jer je takva trešnja skuplja i može da se transportuje i do tri dana, koliko joj i treba da stigne do Moskve - dodaje naš sagovornik.

Trešnje "odlaze" i u Dubai

Milan Prostran otkriva da se, pored Rusije, srpske trešnje izvoze i u zemlje Bliskog istoka.
- Prvo su bile jabuke, povrće, a onda je krenulo i sveže voće, i to pre svega trešnje. Ono što je zanimljivo jeste da su za ovaj srpski brend, pored standardnih uvoznika, posebno zainteresovani i privrednici iz arapskih zemalja. Najviše oni iz Dubaija, koji čak i ne pitaju za cenu - ističe Prostran.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović takođe ističe da dobra izvozna cena diktira i cenu na našem tržištu.

- Trešnje su definitivno ove godine odnele primat u izvozu ranog voća. To samo znači da je kvalitet ovog voća dobar. Oni naravno koriste ovako dobru cenu jer im je želja da što bolje zarade - objašnjava Budimović.

Kako ističe Budimović, 2014. i 2015. godine trešnje smo izvozili gotovo samo u Rusku Federaciju.

- Izvoz u ostale zemlje je bio gotovo zanemarljiv. Tako smo, primera radi, 2014. godine izvezli 4.780 tona u Rusiju za 6,6 miliona dolara, dok smo 2015. izvezli 4.600 tona za 7,3 miliona dolara. Dakle, izvezli smo manju količinu za više novca, što znači da cena raste - kaže Budimović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija