• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/informer.rs

10.06.2016

20:10

RAZORNE POSLEDICE SEKS IGRICA! Lekari upozoravaju, deca su nam van kontrole!

Društvo

RAZORNE POSLEDICE SEKS IGRICA! Lekari upozoravaju, deca su nam van kontrole!

Podeli vest

Tinejdžeri danas sve ranije stupaju u seksualne odnose, ni ne shvatajuću koliki to rizik nosi sa sobom. Osim toga, sve modernije postaju igre grupnog seksa, koje su i te kako opasne

Pre nekoliko dana javnost je uzdrmala vest o igri grupnog seksa, pod nazivom "Punjena kokoška". Međutim, ovo nije jedina igra tog tipa. Novi šok javnosti izazvao je najnoviji način opijanja kod devojaka, "Pijani tampon".

Pošto tampon umoče u alkohol, uglavnom vodku, stavlja se u vaginu. Na ovaj način alkohol mnogo brže prodire u krv, a one se brže i lakše napijaju.

Dr sci. med. Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva GAK Narodni front, rekao je za portal Pink.rs da ove smicalice i igrice mogu ozbiljno da naštete zdravlju tinejdžera.

- U poslednjih 10 do 15 godina beleži se tendencija ranog stupanja u seksualne odnose i to uglavnom pre punoletstva. To je veoma problematično, jer su ženski polni organi zreli tek od 18. godine - obajsnio je dr Aničić.

Prema njegovim rečima, nije čudno to što se danas registruje sve veći broj oboljenja, kako onih najbezazlenijih, tako i onih koja mogu izazvati sterilitet, pa i smrt.

On je napomenuo i da se infekcije koje su bile iskorenjene, recimo sifilis, ponovo vraćaju i ponovo se beleže slučajevi obolevanja od opakih bolesti.

- Najveći problem je neinformisanost mladih kao i neadekvatna informisanost. Internet i mediji ne preose uvek istinite informacije. Zato treba da se radi na nivou škola, treba stvoriti državnu strategiju i ozbiljnije se pozabavili seksualnom edukacijom mladih - rekao je dr Aničić.

On smatra da je zapravo reč o kulminaciji situacije koja traje godinama, kao i da će mladi sve češće oboljevati od sve ozbiljnijih bolesti, a da će slučajevi neželjene trudnoće biti sve češći ako se nešto ne preduzme.

- Savetujem roditeljima da vode računa o životu svoje dece i da otvoreno komuniciraju sa njima. Naravno, pre svega i oni treba da se dobro informišu - poručio je Aničić.

Na pitanje o takozvanoj igri „Pijani tampon“, Aničić je upozorio mlade na opasnost od oštećenja sluzokože vagine, koje može da izazove razne bolesti.

- Resorpcija alkohola preko sluzokože vagine jeste brža, ali može izazvati ozbiljne probleme kao što su upala jajnika, upala jajovoda, pa čak i sterilitet - rekao je Aničić.

Psihijatar za dečje adolescente Oliver Vidojević rekao je za naš portal da je kod igre “Punjena kokoška” reč o grupnom fenomenu.

- U adolescenciji su grupna dešavanja jako važna i u njima postoji takozvani grupni pritisak. To znači da pojedinac, ako želi da pripada grupi, mora da radi isto što i ostali članovi grupe ili ono što se traži, bez obzira na to da li to prija ili ne. Ranije su se mladi igrali “Fote”, a danas su barijere podignute - objasnio je Vidojević.

Prema njegovim rečima, danas postoji pseudo-liberalni pristup koji je lišen granica, jer je lišen odgovornosti.

Igre, kako kaže, imaju inicijatički karakter, odnosno služe kako bi neko bio primljen u grupu, a prinuda postoji i za one koji trpe i za oni koji vrše oblike ponašanja tj. seksualno nasilje.

- Samim tim što je neko prisutan tokom takvih dešavanja, pristao je da mu se to radi, iako se to dešava nevoljno - rekao je Vidojević, dodajući da je najveći problem nepoznavanje rizika i posledica.

Takvi događaji se doživljavaju traumatično, a posledice mogu biti su trajne i psiho-fizičke.

- Olako se ulazi u seksualni odnost iz koga ne proizilazi sadržina. Nema tu osećanja, nema želje, motiv je samo taj što to svi rade - objasnio je on, dodajući da je mazohistički prizvuk prisutan, a devojčice imaju pasivnu ulogu koja se produbljuje u ulogu trpljenja, što ostvalja tragove i ometa njihov dalji seksualni razvoj i život.

- Posledice su svakako fizičke, ali se stvara i kolizija koja se doživi kada se ti dečaci i devojčice zaljube i intimno zbližavaju u kasnijem period života. Tada postoji rizik od neskladnog funkcionisanja u emotivnim odnosima - rekao je Vidojević.

Prema njegovim rečima, najvažniji je nadzor roditelja, neposredan i posredan.

Neposredan nadzor podrazumeva da roditelji znaju gde se dete nalazi i sa kim je, a posredan da znaju kakva saznanja deca imaju o posledicama takvog ponašanja.

BOLESNO! "SEKS-IGRE" U SRPSKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA: Hit je "PUNJENA KOKOŠKA", igra u kojoj učestvuje pet dečaka i devojčica!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17