• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.06.2016

16:29

VULIN: Spasiti decu od rada i prosjačenja!

Društvo

VULIN: Spasiti decu od rada i prosjačenja!

Podeli vest

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je juče da će se država sistemski boriti protiv fenomena kao što su dečji rad i "deca ulice"

Prilikom posete objekta na Čukarici u Beogradu, gde se sprovodi intenzivni tretman za decu sa višestrukim smetnjama u ponašanju i emocionalnom i socijalnom razvoju (PIT program), Vulin je kazao da država veoma ozbiljno shvata problem dečijeg prinudnog rada i ekonomske eksploatacije.

- Prošle godine u našoj zemlji evidentirano je 1.457 dečaka i 1.433 devojčice koji su bili zanemareni u svojim porodicama. Veliki deo njih je bio i ekonomski eksploatisan. Na nama je svakako da se borimo protiv prinudnog rada, posebno dečjeg, ali to možemo da uradimo samo sistemski - rekao je Vulin povodom Svetskog dana borbe protiv dečijeg rada.

On je ukazao da je jedan od oblika prisilnog rada dece prosjačenje, kao i brisanje šoferšajbni.

- Mi ćemo se sistemski boriti protiv fenomena "deca ulice", a za to nam je potrebna podrška čitavog društva. Ne treba okretati glave od te dece kada ih vidite na semaforu... oni nisu krivi ni za šta, oni su žrtve eksploatisanja... - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, u 115 centara za socijalni rad osnovani su mobilni timovi koji čine predstavnici MUP-a, Ministarstva zdravlja, Centara za socijalni rad. Od početka rada do danas, 144 dece je sklonjeno sa ulice, kazao je Vulin i dodao da su neki od njih smešteni u hraniteljske porodice, a drugi u ustanove.

VULIN U SOMBORU: Za subvencije za samozapošljavanje 6 500 prijavljenih

- U najvećem broju slučajeva ekonomski izrabljivana deca su devojčice, skoro 80 odsto, dok su 20 odsto dečaci, ali i u jednom i u drugom slučaju u pitanju je zanemarivanje. Na prvom mestu mi se uvek borimo da dete ostane u porodici, a kada to nije moguće, tek onda se pristupa smeštaju deteta u hraniteljsku porodicu, ili u odgovarajuću instituciju - rekao je Vulin.

Direktor Zavoda za vaspitanje dece i omladine Dragan Rolović kaže da je kapacitet te ustanove bio jako mali i da je svega šestoro dečaka moglo biti primljeno, međutim uz pomoć Ministarstva za rad dobijen je novi objekat, a kapacitet je proširen na dvadesetoro dece.

On je dodao da je obavljena obuka u još šest gradova u Srbiji i da su i oni spremni da prihvate i rade sa decom koja imaju problem u ponašanju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17