• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.06.2016

10:41

JOŠ SAMO DAN DO MATURSKIH ISPITA! Đaci i roditelji u panici, za Medicinsku u Nišu trebaće čak 97 bodova

Društvo

JOŠ SAMO DAN DO MATURSKIH ISPITA! Đaci i roditelji u panici, za Medicinsku u Nišu trebaće čak 97 bodova

Podeli vest

Maturanti u Srbiji sutra počinju sa polaganjem ispita za upis u srednje škole. Prvog dana će rešavati test iz srpskog jezika, drugog zadatke iz matematike, a trećeg kombinovani test sa pitanjima iz fizike, biologije, hemije, geografije i istorije

Najveća navala maturanata na gimnazije, medicinske i elektrotehničke škole

Najviše su zainteresovani da upišu gimnaziju, medicinsku i elektrotehničku školu, pa je zbog velike konkurencije potrebno da ispit polože sa što više bodova.

Tako će se đaci namučiti da upišu Medicinsku školu u Nišu, gde je za smer farmaceutskog tehničara potrebno minimum 97 bodova od maksimalnih 100, ako je suditi prema rezultatima od prošle godine (vidite tabelu).

KAKO SE BODUJE UPIS

Kako ističe Milorad Antić, rangiranje učenika prilikom upisa u srednju školu vrši se na osnovu bodova ostvarenih uspehom tokom školovanja i bodova dobijenih na maloj maturi.
- Maksimalan broj bodova tokom školovanja može da bude 70, a na testovima 30. Svaki test, dakle - maternji jezik, matematika i kombinovani test, nosi po 10 bodova. Na svakom od testova ima po 20 pitanja, koji nose po pola, jedan ili dva boda. Ti se bodovi saberu, pomnože sa 0,5 i tako se dobija broj bodova na testu.
Za upis u specijalizovane srednje škole prilikom rangiranja uzimaju se i bodovi koje su učenici stekli učestvovanjem na nekom od takmičenja na državnom ili međunarodnom nivou i osvajanjem nagrada na njemu - objašnjava Antić.

Već godinama Medicinska škola "Milenko Hadžić" u Nišu najprivlačnija je svršenim osnovcima, a ni Vukova diploma ne garantuje mesto u školskoj klupi ove obrazovne ustanove.

- Prošle godine za 240 mesta konkurisalo je 480 đaka. Najveće interesovanje je za smer farmaceutski tehničar i za odeljenje medicinskih sestara, pa se za ova dva smera traži najveći broj poena - objašnjava Svetislav Mladenović, direktor ove škole.

U Beogradu je i dalje mnogo zainteresovanih za Treću beogradsku gimnaziju, za koju je lane minimalno bilo potrebno 96,75 bodova, ali i ETŠ "Nikola Tesla", gde je za smer elektrotehničara prošle godine poslednji učenik iznad crte imao čak 96,5 bodova.

Mesta ima dovoljno za sve, ali mali maturanti već godinama pokazuju najveće interesovanje za medicinske i elektrotehničke škole, ali i pojedine gimnazije, gde je često za upis potrebno više od 95 bodova.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da učenici sve više pribegavaju upisu u škole koje garantuju posao, i to ne samo u zemlji već i u inostranstvu.


TAKO SE TO RADI U KINI! Sedam godina zatvora za varanje na polaganju mature!

- Primera radi, veliko je interesovanje za Vazduhoplovnu akademiju, možda ne toliko što se bodova tiče, ali tamo konkuriše čak sedmoro đaka na jedno mesto. To je zato što su diplome ove akademije priznate i u Evropi. Zatim, veliko interesovanje vlada i za farmaceutske tehničare, smer na medicinskim školama. U ovim školama je obično potrebno više od 90 bodova da bi se upisale. Naravno, tu su standardno veoma tražene i elektrotehničke škole jer se posle njih lako zapošljava - ističe Antić.

U Čačku već godinama najveće interesovanje osnovaca vlada za upis u Medicinsku školu i Gimnaziju, za koje je prošle godine bilo neophodno više od 90 bodova. O popularnosti Medicinske škole možda najbolje svedoči podatak da pored đaka iz Moravičkog okruga, nju upisuju svršeni osnovci iz Ćuprije, Ljubovije, Užica, Kraljeva, Raške i mnogih drugih gradova.


PAPRENO! PROSLAVA MATURSKE VEČERI OJADI KUĆNI BUDŽET: Maturant košta najmanje 30.000 dinara!

Najveće interesovanje za upis osnovaca u srednje škole u Novom Sadu tradicionalno je za gimnazije, medicinsku i ekonomsku školu. U najpopularniju gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj", koja važi za jednu od najboljih u Srbiji, praktično mogu da se upišu samo oni sa najviše poena, u ogromnoj većini vukovci.

 

 

 

 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bane

pre 7 godina

Nema vece gluposti od te da deca polazu prijemni za srednjuskolu.Deci treba dati sansu da se oprobaju na polju kojem zele ili vole,a ne ga primoravati da prvo polozi prijemni koji je ionako materijalno i statusno selektivan.Idiotizam koji jos nedovoljno formirane licnosti(prakticki decu)pretvara u ljude koji sa 14 godina treba da budu spremni na negativan odgovor u pogledu njihove karijere ako neprodju jedan ispit.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija