• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - J. M.

15.06.2016

08:24

TRKA ZA UPIS! MATURANTI POLAŽU ZAVRŠNI TEST IZ MATERNJEG JEZIKA: Andrić i Nušić teži od jednačenja suglasnika!

Društvo

TRKA ZA UPIS! MATURANTI POLAŽU ZAVRŠNI TEST IZ MATERNJEG JEZIKA: Andrić i Nušić teži od jednačenja suglasnika!

Podeli vest

Maturanti su se prošle godine najviše žalili na pitanja iz književnosti jer su bila neprecizna. Đacima je književnost uvek bila teža od gramatike, jer nedovoljno čitaju, kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih škola

 

Sigurno će i ove godine biti neki nepoznati tekst s kojim se učenici nisu sretali
Dragana Stanojević, Centar za ispite

Završni ispit za upis u srednje škole počinje danas polaganjem testa iz maternjeg jezika, dok će sutra i prekosutra maturanti rešavati zadatke iz matematike, odnosno kombinovanog testa!

Upravo je test iz maternjeg jezika zadavao najviše problema tek svršenim osnovcima, a posebno su se mučili sa pitanjima iz književnosti, koja su prema njihovom mišljenju bila nekonkretna i neprecizna.

Tako su na prošlogodišnjem testu maturantima najviše problema zadavala dela Ive Andrića i Branislava Nušića (pogledajte okvir). U odlomku iz "Mosta na Žepi" nisu umeli da pronađu "umetničku ulogu podvučenih rečenica", dok su u "Sumnjivom licu" morali da opišu kakav je kapetan, što je za njih bilo zbunjujuće i nedovoljno precizno.

70.000 maturanata polaže prijemni ispit
77.749 mesta ima u srednjim školama u Srbiji

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da su već generacijama unazad na testu maternjeg jezika maturantima daleko teža pitanja iz književnosti nego iz gramatike.

- To nije ništa novo, uvek su se deca žalila na književnost i pitanja vezana za odlomke iz školskih lektira. Uz to naiđu na podršku svojih roditelja i uvek ispadne "grbava" komisija koja sastavlja po njima teška pitanja. A glavni problem jeste to što naša deca ne čitaju knjige, ne uzimaju lektire iz biblioteke, pa kad dođe prijemni, bude frka, jer to ne može da se nabuba. Za prolaznu ocenu oni uzmu sažetak knjige sa interneta, analizu iz predgovora i tako reše stvar - ističe Antić.

Prema njegovim rečima, gramatika im je lakša jer je u nastavi na svakom času.

- Svaki kontrolni ili usmeno odgovaranje zasnivaju se na gramatici i učenici to moraju da znaju u bilo kom trenutku. A lektiru imaju jednom mesečno. Zato se i javlja ovaj problem kada dođe polaganje prijemnog ispita iz srpskog jezika - dodaje naš sagovornik.

Shutterstock

Rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević kaže da je završni ispit od novembra pripreman po strogim pravilima i da danas đake očekuju slična pitanja.

- Zavod svake godine priprema testove veoma slične strukture i težine. Sigurno će i ove godine biti neki nepoznati tekst s kojim se učenici nisu susretali i iz njega će odgovarati na neka pitanja - ističe Stanojevićeva.

Antić: Kad birate škole, gledajte koliko imate bodova

Posle objavljivanja rezultata završnog ispita naredni korak za buduće srednjoškolce je sastavljanje liste želja. Maksimalan broj škola na listi je 20.
Kako ističe predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, potrebno je najpre pogledati sa koliko su bodova minimalno, škole za koje su deca zainteresovana, prošle godine upisivale učenike.
- Na kraju je najvažnije koliko imate bodova, jer će vas kompjuter rasporediti u prvu školu sa liste za koju imate dovoljno poena. Tako će oni koji su stavili neku školu na 10. mesto, ali imaju više bodova od onih koji su istu školu stavili na primer na 3. mesto, imati prednost pri upisivanju. Takođe, kada se popunjava lista, prvo što se upisuje je šifra obrazovnog profila i ona se prepisuje iz konkursa, baš onako kako je tamo napisana - navodi Antić.

 

 

 


 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija