• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.06.2016

14:57

PATRIJARH IRINEJ: SPC ide na svepravoslavni Sabor na Krit, ali...

Društvo

PATRIJARH IRINEJ: SPC ide na svepravoslavni Sabor na Krit, ali...

Podeli vest

SPC se priprema za učešće na Svetom i velikom Saboru pravoslavne crkve, od 17. do 26. juna na Kritu, poručio je patrijarh srpski Irinej uz napomenu da Crkva zahteva da se na tom skupu razmatraju problemi i pitanja ne samo SPC, već i onih koje su otkazale svoje učešće ili će u protivnom naša crkva morati da napusti saborovanje



U saopštenju patrijarha Irineja se navodi da je Sveti arhijerejski sinod u proširenom sastavu na svom zasedanju održanom danas u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu, s obzirom na, kako je naveo, situaciju nastalu posle održavanja redovnog Svetog arhijerejskog Sabora u maju, odlučio da doprinese da i ovaj Sveti i Veliki Sabor ispuni kriterijume i meru istinskih Sabora iz istorije Pravoslavne crkve i opravda svoj naziv.


IRINEJ PISAO VARTOLOMEJU: SPC predlaže odlaganje crkvenog sabora na Kritu, PRAVOSLAVLJU NE TREBAJU NOVE PODELE!

"Sa druge strane, naša Crkva zahteva da problemi i pitanja ne samo Srpske Pravoslavne Crkve nego i onih najsvetijih Crkava koje su otkazale svoje učešće na Saboru, moraju biti razmatrani na ovom Saboru", navodi se u saopštenju.

U tom cilju, Sveti i Veliki Sabor treba da traje dok se sva pitanja ne razmotre i on ne može biti talac unapred sročenih i oktroisanih pravilnika, smatra srpska Crkva, a patrijarh u saopštenju poručuje da tek sa punim konsenzusom Sabor se može smatrati Svetim i Velikim.


SINOD RUSKE CRKVE PODRŽAO PREDLOG SPC! Odložen Veliki pravoslavni sabor na Kritu!

"Konačno, naša Crkva insistira na tome da sabranje na ostrvu Kritu bude početak saborskog procesa, da postavljena pitanja rešavaju u njegovom toku, a u duhu saborno-vaseljenskog predanja Crkve Hristove", dodaje se.

Ukoliko Crkve koje su već prisutne na Saboru, na čelu sa Vaseljenskom patrijaršijom, istraju u stavu da odsutne Crkve bez stvarnog razloga bojkotuju rad Sabora i ukoliko već prisutne Crkve odbiju da uzmu u razmatranje sva postavljena pitanja, probleme i nesuglasice, predstavnici SPC na Saboru biće, nažalost, prisiljeni da napuste zasedanje i da se na taj način pridruže crkvama koje su već odsutne, navodi se u saopštenju.

Ovakav stav, kaže patrijarh srpski, predstavlja dosledno sprovođenje odluka Svetog arhijerejskog Sabora SPC održanog u maju mesecu ove godine.
 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dragan

pre 7 godina

Velika greska SPC i Patrijarha. Ako nema cetiri Pravoslavne crkve to znaci da dosta toga u toku 1000 godina nije islo dobrim putem.Nemoze da dodje do Sabora a da nisu rjesena bitna pitanja unutar Pravoslavlja. Na Sbor se ide samo da se potvrdi jedinstvo Pravoslavlja. Nema cini mi se jedinstva dok Zapad i Nato upravljaju sa dijelom Pravoslavlja. Ko brani Pravoslavlje i citav hriscanski svijet u Siriji?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija