• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I

16.06.2016

20:25

DAN D ZA MATURANTE: Đaci (ne)strepe od kombinovanog testa!

Društvo

DAN D ZA MATURANTE: Đaci (ne)strepe od kombinovanog testa!

Podeli vest

Maturante u Srbiji u petak očekuju najveće muke jer polažu kombinovani test koji su prethodnih godina najslabije uradili. Kombinovani test, za koji se očekuje da će namučiti đake, sadrži pitanja iz pet predmeta - biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. Pet različitih predmeta

Na ovom testu male maturante očekuje pet pitanja iz biologije, tri iz hemije i po četiri iz istorije, geografije i fizike. Rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

Dragana Stanojević kaže za Informer da je broj pitanja iz određenih predmeta na kombinovanom testu srazmeran broju časova koje su učenici imali od petog do osmog razreda.

- Đaci imaju najviše časova biologije, zato i na kombinovanom testu dobijaju najviše pitanja iz tog predmeta. Broj pitanja iz hemije je najmanji jer naši učenici ovaj predmet imaju samo u sedmom i osmom razredu. Znači, broj pitanja iz pojedinih predmeta na kombinovanom testu raspoređen je prema broju časova koje učenici imaju u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja - objašnjava Dragana Stanojević.

Informer

Kombinovani test je i prošle godine podigao veliku prašinu, a učenici su se žalili da mnoga pitanja nisu bila prilagođena njihovom uzrastu. Sa druge strane, njihovi nastavnici su uveravali da sve to spada u elementarno znanje koje su učili u školi.

Maturantima su najviše glavobolje zadala pitanja gde se nalazi hipotalamus (deo međumozga) i koji kontinent predstavlja anekumenu (nenaseljen deo). Đaci su tada nakon testa rekli da im je reč anekumena bila potpuno nepoznata i da je nemoguće da su to ikada učili na času geografije. Pored ova dva pitanja, đake je lane namučila i istorija, a posebno pitanje koje je tačno godine donesen dokument koji je ograničio vlast kneza Miloša.

 

Sve se učilo

Sa druge strane, profesori smatraju da prošlogodišnja pitanja nisu bila teška. Profesorka geografije Ljiljana Vujović rekla je za Informer da bi pojmove kao što su ekumena i anekumena morao da zna svaki učenik koji je završio osnovnu školu.

- Tokom časova geografije u osnovnoj školi se konstantno pominje da je ekumena naseljeno, a anekumena nenaseljeno mesto. Samim tim bi to morao da zna svaki osmak. Koliko sam samo puta ponovila to đacima ne znam ni sama, i nije mi jasno da sad deca pričaju da je to teško pitanje koje ne znaju. Razumem da to nije čest pojam u javnosti, ali zato je tu škola da se nauči nešto više - rekla nam je Vujovićeva i dodala:

- Deca su postala toliko nezainteresovana da je to zabrinjavajuće. Nemaju ni ona elementarna znanja, pa nekada pomislim da predajem u 17. veku.

Sličnog mišljenja je i profesorka biologije u Šestoj beogradskoj gimnaziji Slavica Kalinić, koja nam je rekla da je nemoguće da đaci ne znaju šta je hipotalamus.

- Ovo pitanje bih ocenila kao jedno od lakših, ako se pogleda gradivo iz biologije. Učenici osmog razreda su cele godine slušali anatomiju i fiziologiju organizma i nemoguće je da više puta nije objašnjeno šta je hipotalamus - ističe Slavica Kalinić.

Informer

Kragujevac, Subotica, Novi Sad...

Kragujevački osmaci kažu da im je test iz matematike bio težak, a da se plaše i najava da će kombinovani test biti još teži. Valentina Radulović kaže da očekuje sedam do osam poena iz matematike, a da iz srpskog jezika već ima 10.

- Nisam uradila loše test, ali su nam svima veliki problem bili geometrijski zadaci, posebno 19. i 20. Većina mojih drugova ih nije uradila, čak i oni najbolji. Posle testa zvala me je razredna da pita kako smo uradili i kada sam joj rekla da nam je bilo teško, priznala je da ovogodišnji testovi iz matematike jesu teži nego prošlogodišnji.

Sada me brine kombinovani test iz nekoliko predmeta jer je trebalo sve te predmete odnavljati, sve od petog do osmog razreda. Planiram da upišem Prvu kragujevačku gimnaziju i nadam se da ću prikupiti poene, kaže Valentina.

Njene drugarice Milica Vraneš i Maja Vasić priznaju da nisu zablistale na matematici, ali da su dobro uradile srpski jezik. One planiraju da upišu Prvu gimnaziju i Prvu tehničku školu.

Informer

Đaci u Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" u Subotici kažu da je test bio težak i zbunjujući.

- Od 20 zadataka uradio sam 13. Test je bio nekako polovičan, bilo je lakših ali i mnogo teških zadataka koji su za mene bili nerešivi. Biće dobro, nadam se - kaže Aleksa Despotović inače vrlodobar učenik ove škole koji svoju budućnost vidi u klupi Politehničke škole u Subotici.

I učenica čije su ambicije da upiše Medicinsku školu nije krila nezadovoljstvo učinjenim, jer je prema njenim rečima test bio prilično težak. Tražili su tvrdi ona da se napamet zna koren iz 441, a vremena za njegovo izračunavanje nije bilo.

U Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Kruševcu mali maturanti su završni test iz matematike polagali u tri sale. Prvi sa testa iz matematike izašli su Bogdan Lončar i Luka Damjanović. Kažu da je sve bilo lako.

- Za mene ništa nije bilo teško. Nije bilo nekih posebnih trik pitanja. Osećam da sam sve rešio onako kako smo i učili. Ni srpski jeziki nije mi bio težak. Ko uči, za njega problema nema. Upisaću Mašinsku školu- kaže nasmejani Bogdan Lončar.

I njegov drug Luka Damjanović je nasmejan.

- Baš ništa nije bilo teško, pa sam sve zadatke rešio brzo i lako. Ni sa kombinovanim testom iz fizike, u petak neće biti problema. Upisaću Hemijsku školu - kaže Luka Damjanović.

Test iz matematike nije bio problem Mariji Milovanov, odličnoj učenici OŠ "Prva vojvođanska brigada" u Novom Sadu , koja misli da je većinu zadataka rešila uspešno, iako je ovaj test bio teži od srpskog.

- Matematika mi dobro ide, malo sam je više spremala, jer planiram da upišem Elektrotehničku školu, IT smer, a zatim da nastavim na fakultetu. Dosta mi je pomogao i onaj probni test koji smo imali. Iako je samo odgovor na jedno pitanje trebalo da se zaokruži, a ostalo smo rešavali zadatke, verujem da sam ih uspešno rešila. Geometrija je bila teža nego što sam očekivala , ali ipak očekujem dobar rezultat - rekla nam je Marija.

Informer

Većina njenih drugova i drugarica kaže da je matematika bila teška, ali se ipak nadaju da će posle sva tri testa imati dovoljno bodova kako bi upisali željene srednje škole.

Direktor OŠ "Kosta Trifković"; Milan Spasojević rekao je da su osmaci na testu imali zadatke iz zbirki koje su dobili krajem januara i imali su dovoljno vremena da provežbaju.

- Ne bi bilo dobro da su to radili mehanički i napamet, jer to ne donosi dobar rezultat. Nadam se da su poslušali naše savete koje su davali i uprava škole, predmetni nastavnici i razredne starešine - rekao je Spasojević.

Dvojca malih maturanata, učenika Osnovne škole "2. oktobar" iz Zrenjanina Milan Grujić i Petar Čolak nadaju se da kombinovani test neće biti teži od matematike. 

- Matematika nas je namučila. Nadam se da kombinovani test neće biti teži i od matematike - kaže Milan Grujić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija