• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.06.2016

11:21

EVO REŠENJA KOMBINOVANOG TESTA! Buduće srednjoškolce namučila pitanja iz hemije!

Društvo

EVO REŠENJA KOMBINOVANOG TESTA! Buduće srednjoškolce namučila pitanja iz hemije!

Podeli vest

Kombinovanim testom iz pet predmeta- fizike, biologije, hemije, istorije i geografije, danas je završena mala matura za osmake, a najviše poteškoća imali su sa pitanjima iz hemije



U osnovnoj školi Kralj Petar prvi učenici su pola sata ranije zauzeli svoja mesta u fiskulturnoj sali, gde je organizovan završni ispit.

U salu su mogli da unesu samo bočice sa vodom, grafitnu i hemijsku olovku, kao i đačku knjižicu.

EVO I REŠENJA KOMBINOVANOG TESTA:

Tanjug
Tanjug
Tanjug

Direktor škole Mladen Stevanović kaže da do sada nije bilo nikakvih nepravilnosti, a da je generalni utisak iz prethodna dva dana da je test iz srpskog bio lakši od matematike.

 -Deca koja su se spremala i koja su ozbiljno shvatila test za njih je to bilo prilično lako, onim drugima i nije. Generalni utisak je da je srpski bio nešto lakši od matematike ove godine - rekao je Stevanović Tanjugu.

Komentarišući reakcije učenika da su poslednja tri zadatka na testu iz matematike bila teška, Stevanović kaže da test ima i svoj klasifikacioni deo i predviđeno je da određeni broj zadataka ne mogu svi da reše.

Svršeni osnovci već nakon 45 minuta počeli su da izlaze iz sale, a Uroš Popesku, koji planira da upiše Pravno- birotehničku školu, kaže da je test bio lak, a da se nije najbolje snašao sa pitanjima iz hemije.

I buduća gimnazijalka Ljiljana Tatalović kaže da test nije bio težak, ali da su i njoj bila najteža pitanja iz hemije.

 

Tanjug

- Pitanja iz ostalih predmeta smo rešavali po sistemu zaokruživanja, samo je iz hemije bilo da se dopune odgovori. Lakše je kada imamo ponuđene odgovore, tada mogu da se prisetim - kaže Ljiljana.

Stefanu Ðapiću pak najteža su bila pitanja iz fizike, ali i sam priznaje da se nije spremao za završni ispit.

Planira da upiše Tehnoart školu, umetnički smer, jer mu, kako kaže, "crtanje ide od ruke".

Prema podacima Ministarstva prosvete na test iz srpskog jezika u sredu je izašlo 98,09 odsto maturanata, dok je juče na matematiku izašlo 98,20 odsto osmaka.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni na oglasnoj tabli u školi 19. juna, a konačni 24. juna.

Lista želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima predaje se 25. i 26. juna.
 

Tanjug

Raspored po školama obaviće se 4. jula, dok je 5. i 6. jul rezervisan za upis učenika u srednju školu - prvi upisni krug.

Za drugi upisni krug 5. jula predaje se lista želja sa odabranim školama, dok 8. jula izlazi raspored učenika po školama i za taj dan predviđen je i upis učenika u srednju školu.

Redosled kandidata biće utvrđen na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda, koji donosi najviše 70 bodova.

Na tri testa đaci ukupno mogu osvojiti najviše 30 poena.

Novina ove godine je i to što učenici koji upisuju četvorogodišnju školu moraju da imaju minimum 50 bodova sa testa i tokom školovanja.

U Srbiji ove godine osmi razred je završilo oko 70.000 osmaka, a prosvetne vlasti poručuju da mali maturanti ne treba da brinu, jer u srednjim školama ima 77.000 slobodnih mesta, tako da će svi biti upisani.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Tamara

pre 7 godina

Zadatak boj 4 je problem ne zato sto nije tacno njegovo resenje na testu nego zato sto u zbirci koju je izdao zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja postoji zadatak na strani 95 pod brojem 379 u kome je slika 3 sa testa tacan rezultat zadatka u kome se takodje trazi paralelna veza.Ovo moze da proveri svako ko ima zbirku koju su sastavljali neki tamo doktori.To slobodno mogu da kazem jer sam zbog njihove greske bila navedena da pogresno odgovorim na testu.Jadno i zalosno ali verovala sam doktorima fizike.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija