• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.06.2016

07:58

MATURANTI I RODITELJI, POSLUŠAJTE OVAJ SAVET: Upišite svih 20 škola u listu želja, TO JE NABOLJA ŠANSA!

Društvo

MATURANTI I RODITELJI, POSLUŠAJTE OVAJ SAVET: Upišite svih 20 škola u listu želja, TO JE NABOLJA ŠANSA!

Podeli vest

Profesor matematike i bivši predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić objasnio je za Informer kako tačno funkcioniše popunjavanje liste želja.

- Svaki đak piše listu koja se sastoji od 20 željenih škola. Kada svi budući srednjoškolci predaju liste sa željama, one se unose u kompjuter koji raspoređuje đake po školama. Program radi tako što prvo raspoređuje prve želje, pa onda horizontalno niz listu - objašnjava Sokić.

Naš sagovornik je savetovao učenicima da im na prvih nekoliko mesta budu škole koje žele da upišu čak i ako nisu sigurni da će ih upisati, a da posle obavezno stave i realne želje, kako ne bi ostali neupisani. Uz to, on je napomenuo i da roditelji obavezno "nateraju" decu da upišu svih 20 želja.

Tanjug

Nisam mogao da pogodim u koja mora se ulivaju reke Beli Drim, Pčinja, Pek i Tisa
Uglješa Obućina, maturant

Polaganje testova na maloj maturi završeno je juče, a maturanti su uglavnom padali na - rekama i gljivama!

Maturanti u Srbiji juče su polaganjem kombinovanog testa završili malu maturu! Ove godine 20 pitanja iz fizike, biologije, hemije, istorije i geografije bilo je za osmake teže i od srpskog i od matematike.

Najviše muke zadavala im je hemija jer je mali procenat đaka znao da napiše formulu sagorevanja metana. Osim toga, mučio ih je i način ishrane gljiva, ali i to gde se koja reka uliva (pogledajte pitanja)

Maturanti beogradske OŠ "Jelena Ćetković" kažu da su ih na kombinovanom testu sačekala pitanja koja su im zadala više glavobolje nego zadaci iz matematike. Učeniku Uglješi Obućini najteže je palo 16. pitanje iz geografije, a namučilo ga je i šesto pitanje iz hemije.

- Trebalo je da pogodimo u koja mora se ulivaju reke Beli Drim, Pčinja, Pek i Tisa! To pitanje me je baš namučilo, kao i šesto pitanje iz hemije gde se od nas tražilo da napišemo formulu sagorevanja metana - kaže Uglješa Obućina.

Informer

Njegovoj školskoj drugarici Tijani Smiljkić najteža su bila pitanja iz biologije.

- Mučilo me 10. pitanje iz biologije o heterotrofnoj ishrani. To stvarno nije trebalo da se nađe na ovom testu, mnogi ga nisu znali - požalila nam se Tijana Smiljkić.

Učenici novopazarske škole "Rifat Burdžović Trško" kažu da je test bio težak i da im kontrolori nisu dozvolili "ni da se okrenu ili pomere sa mesta." Kadir Mahmutović kaže da su najteža bila pitanja iz hemije.

- Neka apsolutno nisam ni razumeo jer hemiju ne volim, pa je nisam ni učio kako treba - rekao je on.

Njegova školska drugarica Merisa Nicević kaže da su bila teška i pitanja iz fizike.

- Ovaj kombinovani test je nepotreban, dovoljni su nam srpski i matematika. Čujem da svi govore da su pitanja iz hemije teška, ali meni su bila teža ona iz fizike - rekla je Merisa.

Shutterstock

Učenici OŠ "Borivoje Ž. Milojević" iz Krupnja Anabeli Nedeljković takođe je najteže pao kombinovani test.

- Pitanja iz biologije su mi bila baš teška, kao i hemija - kaže Anabela Nedeljković.

Profesorka biologije Maja Srdić kaže za Informer da ne razume zašto se deca žale na 10. pitanje koje se odnosi na heterotrofnu ishranu.

- To je jedno od osnovnih pitanja iz biologije, a ova oblast se obrađuje u petom razredu! Smatram da pitanja iz biologije nisu bila teška i ne razumem zašto se đaci žale - ističe Maja Srdić.

I profesorka geografije Ljiljana Vujović smatra da 16. pitanje o rekama i slivovima nije bilo previše teško jer je tu oblast sa đacima više puta ponavljala.

- Šta može da ih zbunjuje u tome da povežu da se Timok uliva u Dunav, a Dunav u Crno more - 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Чиста будалаштина...да деца студирају оно што не желе и што им систем - намеће...само зато да би неке школе као гимназија опстале

arso

pre 7 godina

Koju god srednju školu u Srbiji da završite,nema da brinete, bićete niko sa diplomom, bez znanja i prakse.a i bez posla.Sve što učite ili je davno prevaziđeno ili je čista laž, počev od istorije do prirodnih nauka, i kad to ukapirate, voz je već davno otišao, a vi uzalud čekate. To je školski sistem Srbije.

Cole5

pre 7 godina

Изгледа ми, на основу Вашег коментара, да сте Ви неко ко је прошао кроз школу, да вам је на једно ухо улазило а на друго излазило, да сте хтели научили би сте нешто, овако ваше знање свело се, највероватније, на копи-пејст или пак на лајковање или шеровање нечег у које је неко унео своје знање стечено у школи, факултету... Данашњим ђацима ( 90% њих ) знање се свело на копи, пејст, шеровање и лајковање, ретко ког од њих можете видети да у неком парку, на ади или Калемегдану седи у хладу и да држи књигу у рукама, уместо њих држе мобилни или таблет и све време висе на друштвеним мрежама... Наставно особље по школама ништа боље, неспособни да заинтересују ученике, ученици су им само предмет манипулације за остваривање личне користи (пљачка преко ђачког динара и наметнуте рекреативне наставе без стварног учења )... Данас кад једном свршеном основцу поставите блиц питање 2+2:2 и добијете одговор 2 схватите да није научио први постулат математике рачунску радњу приоритета, па како може надоградити своје знање кад му је у основи незнање.... За све су криве увезене невладине организације са запад, коима није циљ стварање високо образованих већ напротив потребно им је необразовано становништво са којим ће се лако путем медија, друштвених мрежа манипулисати, потребна им модерно робље за остваривање својих циљева на глобалном плану...

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija