• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.06.2016

08:41

IRINEJ: Odsustvo nekih crkava nije odraz dubokih podela!

Društvo

IRINEJ: Odsustvo nekih crkava nije odraz dubokih podela!

Podeli vest

Patrijarh srpski Irinej izjavio je danas da odsustvo nekih važnih crkava na Svepravoslavnom saboru na Kritu ne predstavlja nikakav odraz dubokih podela o kojima su pisali domaći i strani mediji

- Atmosfera je bila normalna, kakva obično biva na ovakvim zasedanjima. Odsustvo važnih crkava oseća se samo utoliko što bi oni upotpunili Sabor i njegov rad, on bi bio sadržajniji. Tu nema dubokih podela o kojima je pisala naša i strana štampa. Čak su skoro svi odsutni patrijarsi poslali svoja pisma Saboru - rekao je patrijarh srpski u intervjuu za "Politiku".

Prema njegovim rečima, više je u medijima bilo priče o podelama, koje svakako nisu tako velike da bi moglo da dođe do nekog raskola.

- Više je to neslaganje u nekim ne mnogo važnim pitanjima - istakao je Irinej.

Na pitanje lista, da li će učešće srpske crkve na zasedanju na Kritu poremetiti odnose sa Moskovskom patrijaršijom, patrijarh je odgovorio da "ne veruje i da ne bi trebalo".

Patrijarh je napomenuo i da je delegacija SPC razmatrala da li da ide na Sabor zbog toga što na njemu ne prisustvuju sve pravoslavne pomesne crkve, jer, kako je istakao, ako je vaseljenski sabor, to pretpostavlja prisustvo svih.

- Nekoliko nedelja pre početka zasedanja na Kritu, mi smo sazvali Sveti arhijerijski sabor SPC u Patrijaršiji u Beogradu. Tada smo bili jedinstveni da treba ići na zasedanje na Kritu, a ako ima nekih problema ili nečeg što treba da se kaže, da se to reši i kaže na samim sednicama - rekao je Irinej.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Posmatrac

pre 7 godina

Na Krit nisu dosle patrijarhove kolege jer njihove crkve nemaju para. Srpska pravoslavna crkva je bogata a narod jedan od najsiromasnijih. Kao u Grckoj. Vinograde, zemljista koje je nekada drzava poklanjala crkvi, crkva je preko katastra prebacivala aktuelim politicarima sklonim mitu - kako bi crkva imala sto veci znacaj u drzavi. Umesto da se svestenici bave dusom u Srbiji se bave politikom , biznisom, bludom...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija