• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

29.06.2016

12:08

EVO ŠTA ČEKA STUDENTE KOJI NE "UPADNU" NA BUDŽET: ŠKOLARINE za ETF i arhitekturu 2.000 evra!

Društvo

EVO ŠTA ČEKA STUDENTE KOJI NE "UPADNU" NA BUDŽET: ŠKOLARINE za ETF i arhitekturu 2.000 evra!

Podeli vest

Najskuplje školarine u Srbiji imaju Arhitektonski i Elektrotehnički fakultet u Beogradu, gde za godinu dana studija treba izdvojiti od 240.000 do 243.500 dinara, pokazuje istraživanje Informera

 

Na državnim fakultetima u Srbiji u toku je polaganje prijemnih ispita, a zbog velikog interesovanja, budućim brucošima najteže će biti da "upadnu" na besplatne studije računarstva i medicine, gde je za jedno mesto konkurisalo od tri do pet kandidata. Kao i svake godine, teško se dolazi i do besplatnog indeksa na arhitekturi, stomatologiji, medicini, psihologiji... Problem je što upravo ovi smerovi imaju najskuplje školarine za samofinansirajuće studente.

Najskuplje je studiranje na beogradskom ETF-u, gde je na smeru za softversko inženjerstvo za godišnju školarinu potrebno izdvojiti 243.500 dinara, kao i na arhitekturi, gde školovanje košta 240.000 dinara godišnje. Školarine su visoke i na Stomatološkom, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Farmaceutskom, FON-u, Matematičkom, Medicinskom, Filološkom i Filozofskom. 

- Ako moja ćerka ne uđe na budžet na ETF-u, ne ostaje mi ništa drugo nega da podignem kredit - požalila nam se Nataša Popović, čija je ćerka polagala prijemni ispit na ETF-u.


UPIS NA FAKULTETE: Budući brucoši navalili na kineski, ruski i arapski!

UPIS NA FAKULTETE: SRPSKA DECA HOĆE U PSIHOLOGE! Na jedno mesto pet kandidata!

Fakulteti su dužni da do 4. jula objave preliminarne rang-liste, a posle rokova za žalbe, konačne rang-liste moraju da budu istaknute najkasnije 10. jula. Upis mora da bude završen najkasnije do 14. jula.

Studije u Beču jeftinije nego u Srbiji

Školovanje na Bečkom univerzitetu, najstarijoj visokoškolskoj ustanovi u srednjoj Evropi, jeftinije je nego na većini fakulteta u Srbiji. Dok u Beču školarina sa svim mogućim taksama iznosi 760 evra godišnje, prosečna cena na srpskim fakultetima je 1.000 evra, ali bez troškova za prijavu ispita i razne potvrde koje naše studente koštaju još 100 evra godišnje.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sinisa

pre 7 godina

Da u necemu budemo bolji od njih ,a i nasi studenti kad zavrse faks znaju mnogo vise jer su im predavanja i vezbe kvalitetnije kao i prof, ha ha ha . Prosto da covek pozeli da kupi jedan doktorski rad kao vecina "elite" koja vodi ovaj narod.

deda

pre 7 godina

Kolika je upisnina na isti fax za strane studente, a kolika je za crnogorce ? hvala.

Mina

pre 7 godina

Ma za te pare kupis lepo diplomu, kao sav fini svet na funkcijama! A posle jos dobijes i fotelju, jer si "njihov" ;)

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija