• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.07.2016

19:47

PAŽNJA, VRAĆAJU SA GRANICE ZBOG DEČIJIH PASOŠA: Ne krećite na put sa isteklim putnim ispravama!

Društvo

PAŽNJA, VRAĆAJU SA GRANICE ZBOG DEČIJIH PASOŠA: Ne krećite na put sa isteklim putnim ispravama!

Podeli vest

Svake nedelje srpska policija sa graničnog prelaza vraća porodice koje su na put krenule sa isteklim putnim ispravama

Srpska policija svake nedelje vraća desetine porodica sa granica, posebno u toku letnje sezone, zato što roditelji sve češće zaboravljaju da je njihovoj deci istekao pasoš, saznaje Informer.

Problem je zapravo u tome što se dečje putne isprave izdaju na mnogo kraći vremenski period, a to roditelji smetnu s uma, pa se tek na granici hvataju za glavu.

Problem i đačke ekskurzije

Portparol PU Vranje Dragan Stamenković kaže da na graničnom prelazu Čukarka kod Preševa često moraju da vrate čitave đačke ekskurzije.
- Profesori i đaci ne pogledaju na vreme da su im pasoši istekli. Sa važećom ličnom kartom može da se uđe u Makedoniju, ali ne može dalje. Uprkos ubeđivanju, niko nije prešao na Čukarki, a da nije imao važeći dokument - navodi Stamenković.

Odlažu odmor

Baš to se desilo i Milici Marković (42) iz Beograda, koja je morala da odloži svoje letovanje.

- Dete mi ima četiri godine i pasoš mu je istekao. Prosto smo zaboravili to da proverimo i vraćeni smo sa granice, a krenuli smo u Grčku na more. Očajna sam, morali smo da odložimo letovanje i podnesemo zahtev za novu putnu ispravu, pa tek onda možemo na put - požalila se Informeru ova Beograđanka.

U Policijskoj upravi u Ljermontovljevoj u Beogradu rekli su nam da im je drastično porastao broj zahteva za izdavanje dečjih pasoša.

- Mnogi roditelji su pošli na put, ali su vraćeni sa granice jer nisu imali validan dokument za dete. Jednostavno, zaborave se i onda prebacuju jedan drugome što nisu dobro pogledali dokle važi pasoš. Nekada se svađaju i pred nama, pa se posle mire u stanici. Svašta smo mi ovde viđali... - kaže nam službenica iz Ljermontovljeve.

Potvrdu ove priče dobili smo i u stanici granične policije u Preševu.

Potrebna dokumentacija za dečji pasoš

* važeća lična karta roditelja
* uverenje o državljanstvu za dete (pribavlja MUP)
* pasoš čiji je rok važenja istekao, ako je ranije bio vađen
* izvod iz matične knjige rođenih za dete (pribavlja MUP)
* dokaz o uplaćenoj naknadi za obrazac pasoša (3.000 dinara)
* dokaz o uplaćenoj taksi (600 dinara)

- Kada krene sezona odmora i putovanja u Grčku, ovakve stvari se uvek dešavaju. Roditelji ne provere da li deci pasoš još važi jer zaborave da se on u stvari izdaje na svega nekoliko godina. Naravno, svakoga kome je pasoš istekao moramo da vratimo sa granice - navodi naš izvor iz ove stanice.

S druge strane, direktor asocijacije turističkih agencija JUTA Aleksandar Seničić navodi da takvih slučajeva ima, ali da nisu tako česti.

- Ove godine nismo imali takve slučajeve, ali bilo ih je proteklih godina. Kada roditelji zaborave da produže pasoš detetu, onda budu vraćeni sa granice i traže turističkoj agenciji da im vrati novac nazad, kao da to nije njihova odgovornost - kaže Seničić.

Pravila za EU

U turističkoj agenciji "Big blu" navode da putnicima traže kopije pasoša i podsećaju ih da provere putne isprave.

- Desi se ponekad da neko ne može da otputuje zbog isteka važenja pasoša. Veoma je važno da putnici znaju da u zemlje Evropske unije može da se putuje samo ako pasoš važi još šest meseci po povratku sa putovanja. Zato savetujemo da i na ovaj detalj obrate pažnju - kaže Ivana Đurić iz "Big blua"


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mina

pre 7 godina

Zaboga, pa koji to imbecil treba da budes da ne proveris sve pasose, ma da bar ne virnes na prvu stranu pre nego sto krenes na put?! Da ne pise datum, pa i da razumem, ali stvaaaarno...

goran

pre 7 godina

Akakva si ti majka kad ne znas dokle vazi detetu pasos\n

Nenad

pre 7 godina

Ova iz big blue-a veze nema...potrebno je da pasos vazi najmanje 3 meseca od napustanja teritorije EU,za tursku je 6...a to i pise na sajtu MSP...

mama

pre 7 godina

Moje dete treba na put sa klubom da ide ali mu pasos istice posle mesec dana i ja lepo odem da mu izvadim novi i objasnim sta i kako ,a oni mi kazu u ljermontovoj da nema osnova za novi pasos jel mu je vazeci a pritom nije izgubljen. I sta sad? Kako da putuje?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija