• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

02.07.2016

10:58

ZASTRAŠUJUĆE! Sezona kupanja praktično nije ni počela, A U SRBIJI SE VEĆ UTOPILO 20 LJUDI!

Društvo

ZASTRAŠUJUĆE! Sezona kupanja praktično nije ni počela, A U SRBIJI SE VEĆ UTOPILO 20 LJUDI!

Podeli vest

Veliki broj utopljenika u Srbiji od početka godine, dvadeset, od kojih su većina bili deca, ozbiljan je, zabrinjavajući znak s obzirom da prava letnja sezona još nije počela, upozorio je komandant Ronilačke jedinice Žandarmerije Aleksandar Kikoš

 On je u izjavi agenciji Beta apelovao na gradjane da ne idu na neuredjena kupališta i posebno na roditelje da nadgledaju decu dok su u vodi.

- Tokom 2015. godine iz vode smo izvukli 38 tela, najviše dece, a ove godine imamo već 20 utapanja, što je ozbiljan upozoravajući znak za letnju sezonu koja nije još u punom jeku, tako da možemo očekivati da taj broj bude i veći. Ako se nastavi ovakva tendencija, imaćemo ozbiljan problem - rekao je Kikoš.

Prema njegovim rečima, statistika o broju udavljenih još je gora. jer tela nekada isplivaju i pre nego što se žandarmerija i ronioci uključe u potragu.


JEZIVO! Sve više mališana strada na srpskim kupalištima: ČETVORO DECE SE UDAVILO ZA JEDAN VIKEND!

Kikoš je apelovao na roditelje da deci ne dozvoljavaju da odlaze na neuredjena kupališta, kao i da ih na plaži ne ispuštaju iz vida, jer je to tragedija koja se desi u sekundi.
 

Prema njegovim rečima, mora se znati da ne bi trebalo ni skakati u vodu, posebno tamo gde se dno ne vidi, jer u vodi ima svačega, pa i betona, o koji se može udariti glavom i stradati.

- Kako su najčešće žrtve neplivači i deca, bilo bi dobro kada bi, kao nekada, postojala obuka neplivača u školama, jer je neku decu sramota da priznaju da ne znaju da plivaju i zato ulaze u vodu sa društvom i udave se - ocenio je Kikoš.

Zoran Sinko

Prema njegovim rečima, često se dešava i da neko ko nije obučen za spasavanje to radi, pa se dogodi i dupla tragedija ili nesreća, kao u Sjenici kada se sestra udavila spasavajući sestru.

- Ada Ciganlija je najmanji problem, čak i ako dodje do toga da intervenišemo, ima dosta očevidaca, spasavanja, spasilačka ekipa dobro funkcioniše. Zato su uredjena kupališta važna - rekao je Kikoš.

On je dodao da je za pronalaženje tela svaki podatak zaista bitan - važno je da se tragovi na mestu gde je nestala osoba ušla u vodu ne unište, da informacije budu što relevantnije, iako se dešava da očevici zbog šoka imaju iskrivljenu sliku dogadjaja.

Kikoš je podsetio da je rad Ronilačke jedinice veoma težak zbog uslova u kojima se radi, a i zato što se njeni pripadnici suočavaju s telima žrtava davljenja, ali ili saobraćajnih nesreća.

- Svako vadjenje utopljenika je stresno i uzima svoj danak, pogotovo dece, zato nastojimo da znamo što manje detalja o žrtvama, a imamo i psihologe koji nam pomažu da zaboravimo te jezive scene - rekao je Kikoš i naveo da o težini posla govori i činjenica da u jedinici nema žena.

Pripadnici Ronilačke jedinice, iako često obavljaju posao i "na mestima u koje niko ni nogu ne bi spustio", ali i u najnepristupačnijim delovima Srbije, ispunjavaju sve zadatke, rekao je Kikoš i dodao da je jedna od njhovih najtežih zadataka bio u februaru 2012. kada se tragalo za telom osobe koju je lavina odnela u Perućac.

- Radilo se i na minus 17, razbijali smo led i pretraživali jezero. Telo je nadjeno na 55 metara dubine nakon šest dana pretrage - rekao je Kikoš. 

Ronilačka jedinica Žandarmerije zadužena je za čitavu teritoriju Srbije - za sve bezbednosne poslove na vodi, pa i tehničke instalacije, uključujući tu i protivterorističke akcije, hapšenja i potragu za predmetima krivičnih dela.

- Sa stopostotnim uspehom u vodi nalazimo sve te odbačene predmete - oružje, kase, sefove, ukradene automobile - dodao je Kikoš.

Komandir ronilačkog voda Veroljub Miodragović rekao je da se ipak može desiti i da telo ne bude nadjeno, kao što je slučaj maturanta koji se udavio na plaži u Kladovu 2008 godine.

- Ronimo u najtežim mogućim uslovima, gotovo ništa se ne vidi, struje su jake i hladno je. Ne možemo da kažemo čekaćemo da se situacija popravi. U Dunavu i Savi svetlost se nazire do četiri metra dubine, Drina i Lim su bistre reke, ali veoma hlade sa jakim strujama, zbog čega se vezujemo užetom za objekat na površini - naveo je Miodagović neke od uslova rada.

On je dodao da se od ronilaca očekuje i da ulaze u bunare i sva mesta u kojima ima vode.  


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Lokalna samouprava - ne radi nikako svoj posao..! Važnije im je jadno politikanstvo nego ugroženi životi omladine...To je ta "dnevna" politika...! Tek kada neko strada - sete se da uz "fotelju" ide i ODGOVORNOST...!! A tu svoju političku odgovornbost manifestuju tako - što proglase DAN ŽALOSTI i to im je - sve...što znaju da urade...Ej, muko srpska..!?

Sara

pre 7 godina

To upšte nije slučajnost,sa potapanjem manastira Gračanice,potopiće se cela Srbija.Zato je krajnje vreme da se polako ispusti voda iz brane i oslobodi Božja kuća od davljenja.Jer daveći mamastir Srbija davi sebe.

dragan

pre 7 godina

Quo vadis zemljo moja? Horor, monstruozna ubistva svaki dan, silovanja vlastite djece i druge djece,pedofilia, samoubistva, kradje, zuti i zute patke, pijanstva, torture i silovanja maloljetnika nad vrsnjacima i vrsnjakinjama, utapanja zbog obezbijedjenja koje uopste ne funkcionise, saobracajne nesrece po kojima smo ja mislim prvi u svijetu. Boze, pa u svemu ovome pobrojanom smo prvi u svijetu. Horor zemlja.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija