• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.07.2016

08:39

DANAS POČINJE UPIS! Srpska deca neće u bravare, armirače i tesare, DO MEDICINSKE ŠKOLE TEŽE NEGO DO GIMNAZIJE!

Društvo

DANAS POČINJE UPIS! Srpska deca neće u bravare, armirače i tesare, DO MEDICINSKE ŠKOLE TEŽE NEGO DO GIMNAZIJE!

Podeli vest

Upis učenika u srednju školu u prvom upisnom krugu biće obavljen danas i sutra. Za stručne smerove poput farmaceutskog tehničara, fizioterapeuta i pedijatrijske sestre u svim gradovima bilo potrebno više od 90 bodova, dok je mnoge gimnazije bilo moguće upisati sa osamdeset i manje poena

Medicinske škole su popularne jer pružaju široke mogućnosti zaposlenja u zemlji i inostranstvu
Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola

Medicinske i farmaceutske škole apsolutni su hit na ovogodišnjem upisu budućih srednjoškolaca! Smerove poput farmaceutskog tehničara, fizioterapeuta i pedijatrijske sestre u školama širom Srbije nije bilo moguće upisati bez 90 poena na maloj maturi.

Sa druge strane, za mnoge nekada elitne gimnazije bilo je potrebno osamdeset i manje poena na prijemnom.

Primera radi, za upis smera farmaceutski tehničar u Medicinskoj školi u Nišu bilo je potrebno najmanje 96 bodova, isto koliko i za elitnu gimnaziju u ovom gradu "Bora Stanković". U medicinskoj školi "7. april" u Novom Sadu na čak osam smerova bilo je potrebno više od 90 bodova za upis, dok je u Beogradu teže bilo upisati smer za pedijatrijske sestre nego nekada čuvene gimnazije poput Osme, Trinaeste, Zemunske ili "Sveti Sava"!

"Teslu" najteže upisati

Informer

Osim za medicinske škole, veliko interesovanje bilo je i za informatičke smerove, o čemu govori i činjenica da je za upis smera elektroničar informacionih tehnologija u beogradskoj ETŠ "Nikola Tesla" bilo potrebno rekordnih 96,75 poena.
- Deca znaju da IT stručnjaci bez problema dolaze do posla i da su odlično plaćeni. Zbog toga hrle u ove škole - navodi Antić

Stručnjaci objašnjavaju da je razlog ovolike navale na medicinske škole to što njihova diploma daje odličnu perspektivu za zaposlenje. Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da zdravstveni smerovi u srednjim školama u Srbiji daju mogućnost zapošljavanja i u inostranstvu, što je posebna prednost.

9,270 slobodnih mesta ostalo je još za 1.732 neupisana znaka

- Zdravstveni smerovi su najpopularniji jer učenici znaju da će, kada završe medicinsku školu, moći da dođu do posla, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Zato bukvalno hrle na zdravstvene smerove, gde se školuju za farmaceutske i fizioterapeutske tehničare, medicinske i pedijatrijske sestre, laborante... - ističe Antić.

Direktorka Medicinske škole "Nadežda Petrović"u Zemunu Radica Stojanović kaže za Informer da diploma ove ustanove učenicima nudi široke mogućnosti.

- Kao razloge što su se odlučili za medicinsku školu učenici najčešće navode porodičnu tradiciju, humanost, mogućnost da se zaposle kod nas i u inostranstvu, kao i prohodnost koju sa diplomom medicinske škole imaju ka fakultetima i visokim strukovnim školama. I ove godine smo imali ogromno interesovanje, a za upis je bio potreban zaista veliki broj bodova - objašnjava Radica Stojanović.

Najbolji đaci, koji konkurišu u gimnazije, očigledno su ove godine slabije uradili test
Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija

S druge strane, gimnazije su u Srbiji ove godine manje atraktivne, pošto je za njihov upis u proseku bio potreban bod manje nego 2015. Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić kaže da je očigledno da su najbolji đaci, koji obično konkurišu za gimnazije, ove godine malo slabije uradili završni test.

- Najveći pad su zabeležile one gimnazije za koje je prošle godine bilo potrebno najviše bodova za upis. Razlog za to je najverovatnije kombinovani test, koji su i najbolji đaci slabije uradili, jer im je očigledno bio težak - rekao je Sokić.

Milorad Antić kaže da đaci po svaku cenu žele da upišu četvorogodišnja zanimanja, dok neke trogodišnje škole zvrje prazne.

- Deca neće da budu instalateri, bravari, armirači, tesari iako bi imali sigurnu egzistenciju! Za to su pre svih krivi nastavnici koji im poklanjaju ocene da bi sakupili 50 bodova za upis u četvrogodišnje škole, a realno to nisu zaslužili uspehom koji su pokazali tokom školovanja - upozorava Antić.

Informer
Informer


 

.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vozd

pre 7 godina

Zdravstveni radnici su itekako trazeni u Nemackoj i Skandinaviji, sto znaci da ogroman broj dece vec sa 14 godina planira da ode.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija