• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. S. - B. S.

08.07.2016

09:35

BANKE KRIJU KEŠ POKOJNIKA! Posle smrti klijenta tri godine nikom ne javljaju za njegove račune!

Društvo

BANKE KRIJU KEŠ POKOJNIKA! Posle smrti klijenta tri godine nikom ne javljaju za njegove račune!

Podeli vest

Ukoliko pokojnik ima novac u banci koji je krio od porodice, može da prođe i tri godine dok najbliža familija ne otkrije ovo "tajno bogatstvo", kažu za Informer bankari

U poslednjih nekoliko godina banke u Srbiji otvorile su više desetina računa klijentima za koje se posle smrti ispostavilo da su pare držali podalje od svoje žene i dece

U poslednjih nekoliko godina banke u Srbiji otvorile su više desetina računa klijentima za koje se posle smrti ispostavilo da su pare držali podalje od svoje žene i dece.

Baš takvo "iznenađenje" desilo se porodici Milosavljević iz Beograda, čiji je otac preminuo pre oko godinu i po dana.

- Kada je tata umro, ono što je imao od imovine podeljeno je ostavinskom raspravom na majku, sestru i mene. Račun u banci koji je otac imao zatvorili smo posle određenog vremena. Međutim, pojma nismo imali da tata drži pare i na računu u još jednoj banci. Ostali smo potpuno zatečeni kada je posle više od godinu i po dana od njegove smrti na kuću stiglo pismo iz jedne banke da se smanjuje kamata na oročenu štednju. Tek tada smo shvatili da na tom računu ima nekih para - kaže D. Milosavljević (38), sin preminulog.

ISPOVEST ŽENE PREVARENE U "VOJVOĐANSKOJ BANCI": Isplatila sam kredit do zadnje pare, A JOŠ SAM IM DUŽNA!
 

Ono što kaže sud je dokaz sa kojim naslednici mogu vrlo lako da podignu taj novac
Dušan Uzelac, urednik sajta "Kamatica"

Urednik finansijskog portala "Kamatica" Dušan Uzelac navodi da se ovakvi slučajevi dešavaju mnogo češće nego što mislimo.

- Nije retko da iza preminulog ostane neki novac. E sad, nije reč o tome da banka želi da ga prisvoji, već novac mora da dobije zakonski naslednik. Ostavinska rasprava je početak i kraj cele te priče. Ono što kaže sud je dokaz sa kojim naslednici mogu vrlo lako da podignu taj novac. Do tada sredstva stoje na računu po uslovima kako su oročena u banci - objašnjava Uzelac.

S druge strane, bankari u Srbiji nerado pričaju o ovoj temi. Ipak, naši izvori iz jedne od najuspešnijih banaka na srpskom tržištu kažu da podatke o računu i depozitima mogu da daju samo svom klijentu ili sudu.


ŠAPČANKA U BANKARSKOM PAKLU! Falsifikatori i NLB banka ženi upropastili život: UKRALI JOJ IDENTITET, PA PODIGLI KREDIT KOJI NE OTPLAĆUJU!
 

Pojma nismo imali da tata ima račun kod jedne banke. Za to smo saznali godinu i po dana posle njegove smrti
D. Milosavljević (38), sin preminulog

- Najčešće u praksi od naslednika dobijamo informaciju da je klijent preminuo ili povremeno zovemo klijenta ukoliko je račun duže vreme neaktivan i na taj način se dolazi do informacije. Najduže može da se desi da ovakvu stvar ne otkrijemo tri godine - kažu bankari.

Kako pojašnjavaju, ukoliko članovi porodice ne znaju kod koje je banke preminuli imao račun ili depozit, mogu da traže od suda da naloži svim bankama da dostave podatke da li je klijent držao novac kod njih.


BIVŠI STUDENTI U KANDŽAMA UNIKREDIT BANKE! Diplomci moraju da otplate studentske kredite i to ODMAH I SVE!

- Od 1. oktobra 2015. Narodna banka Srbije vodi jedinstveni registar računa fizičkih lica, pa se sud može obratiti i njoj za dostavljanje podatka. Dok naslednici ne podnesu zahtev za isplatu, novac se nalazi na računu. Naslednici do novca mogu doći pokretanjem dopunskog ostavinskog postupka i podnošenjem banci pravosnažnog rešenja o nasleđivanju. Posle toga naslednicima se isplaćuje sav novac, umanjen za dugovanja kao što su troškovi održavanja računa i kamata - ističu naši izvori.

ŠTA PORODICA TREBA DA URADI

* zahteva od suda da naloži bankama da objave u kojoj je preminuli imao novac
* podnese banci zahtev za isplatu sa "tajnog računa"
* pokrene dopunski ostavinski postupak

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
buba

pre 7 godina

mom pokojnom tati su tek posle 3 godine od smrti poceli slati stanje sa tog racuna......i sto nisu pre..... i to banka intesa...

pc

pre 7 godina

Posle toga naslednicima se isplaćuje sav novac, umanjen za dugovanja kao što su troškovi održavanja računa i kamata. Kako mrtvom coveku mozete naplatiti odrzavanje racuna i kamatu????

Jovica Nedeljković

pre 7 godina

Držao sam devize u banci na 3 meseca sa dogovorenom kamatom i sa tom kamatom mi produžavali.Kad podignem mali deo,mora sve i ponovo ugovor.To je zamka.U ugovoru ti onda napišu sami samo za 3 meseca i u obavezi si da tačno tog datuma treba da dodješ da produžiš ugovor.Ugovor novi nisam pročitao a oni mi nisu rekli i mislio sam da je isti način rada i kamata.Kada sam otišao da podignem kamatu posle godinu i po dana iznenadjenje.Kamata dogovorena samo za prva tri meseca a ostalo,samo jedan posto po vidjenju.ZATO pročitajte ugovor pa onda potpisujte.Bore se za klijenta a onda ga prevare jer se služe raznim trikovima za prevaru.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija