• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

09.07.2016

09:28

BRUKA I SRAMOTA! PREVARANTI ZARAĐUJU NA SIROTINJI: Srpske radnice prežive PRAVI PAKAO u Nemačkoj!

Društvo

BRUKA I SRAMOTA! PREVARANTI ZARAĐUJU NA SIROTINJI: Srpske radnice prežive PRAVI PAKAO u Nemačkoj!

Podeli vest

Žene unapred uplatile po 150 evra za odlazak, od obećanog posla i zarade nisu dobile ništa. Njih 18 spavalo u istoj sobi, radile bez plate, kupale se samo jednom nedeljno

Moj posao je bio da brinem o starim licima za 300 evra mesečno i da imam obezbeđeni smeštaj, hranu i prevoz
Zora Đukić (64)

Srpski radnici koji odlaze na sezonske poslove u inostranstvo preživljavaju pravi pakao i torturu od strane poslodavaca, otkriva Informer!

Iako im agencije za zapošljavanje obećavaju dobru zaradu, smeštaj, hranu i bezbednost, u većini slučajeva od toga ne dobiju ništa. Radnici odlaze bez radne dozvole, rade bez plate, nemaju uslove za normalan život, a ponekad su primorani da rade poslove koji u ugovoru nisu ni pomenuti.

Saveti za radnike

Predstavnik agencije "Astra" Katarina Ivanović ističe da je zloupotreba srpskih radnika postala sve veća i da se pojavio veliki broj agencija za zapošljavanje koje rade "na crno".
- Razvoj društvenih mreža doneo je nove načine komunikacije među ljudima, ali to sa sobom nosi i velike rizike, pogotovo ako preko njih ugovarate poslove. Ako se razgovor sa "poslodavcem" odvija pismenim putem, imajte na umu da se najčešće radi o prevari. Morate dobro proveriti svaku agenciju, uslove putovanja, da zahtevate radnu dozvolu, da saznate sve o porodici u kojoj ćete raditi. Ono što je najbitnije je da svoja dokumenta, prvenstveno pasoš, nikome ne dajete, jer je on jedino relevantan u inostranstvu - savetuje Ivanovićeva.

Našoj redakciji javila se grupa žena koja je otišla da radi u Nemački grad Bruken. Nesrećne žene prijavile su se za posao preko fejsbuk profila jedne Vrščanke koja već godinama odvodi radnu snagu "preko grane".

Sklopile su dogovor o sigurnoj plati i poslu, a kada su stigle doživele su veliku neprijatnost. Jedna od njih je i penzionerka Zora Đukić (64).

- Bosiljka Radošević i Marčela Lađa iz Vršca glavne su organizatorke našeg puta. One po društvenim mrežama prave ponude i vode ljude na poslove u Nemačku. Pre samog polaska morali smo da damo po 150 evra i naše pasoše. Moj posao je bio da brinem o starim licima za 300 evra mesečno i obezbeđeni smeštaj, hranu i prevoz. Međutim, sve su nas prevarili. Nas 18 žena su smestili u malu sobicu. Spavale smo na dušecima, jednom nedeljno se kupale. U istoj prostoriji smo i jele, pile kafu, spavale, a na meniju smo imale samo džem, hleb i makarone. Da stvar bude gora, gazdarica kuće je poznata provodadžijka, koja nam je nudila poznanstva sa nepoznatim muškarcima! Međutim, jasno smo joj stavile do znanja da mi to ne prihvatamo, niti želimo - žali se Đukićeva.

Na rad u inostranstvo jedino treba ići preko NSZ i licenciranih agencija
 

Informer

Zoran Lazić, ministarstvo za rad

Prema njenim rečima, ubrzo je shvatila da su prevarene!

- Tek pošto smo stigle, saznale smo da mi posao zapravo i nemamo. Njihova taktika je bila da nas skupe što više, naplate put i sve nas strpaju u tu kuću. A onda preko oglasa u Nemačkoj traže posao. Bila sam očajna, svaki dan plakala. Dokumenta su bila kod njih, a ja nisam ni dinar zaradila. Tek posle nedelju dana sam dobila  posao da brinem o jednoj nepokretnoj baki - priča naša sagovornica i dodaje:

- Nakon desetak radnih dana saznala sam da unuka te bake uopšte ne daje platu! Videla sam da je stvar otišla predaleko i da je reč o prevari! Pokupila sam svoje stvari i gazdarici kuće rekla da mi obezbedi prevoz za Srbiju. Nije htela ni da čuje. Bila sam odlučna i tražila sam svoj pasoš! Agonija je trajala par sati, ali na kraju je došao kombi i mene i još par žena vratio nazad. Nažalost, malo je onih kojima se odlazak u Nemačku isplati - priča ova penzionerka.

Pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić apeluje na građaneSrbije da vode računa kada odlaze na sezonske poslove preko granice!

- Jedina dva legalna načina da se ode u inostranstvo na rad jeste preko Nacionalne službe za zapošljavanje i licenciranih posrednih agencija, kojih u Srbiji ima 84 i čija se imena nalaze na našem sajtu. Sve drugo, preko oglasa, poznanika i društvenih mreža, rizično je i nesigurno, jer država ne može direktno da ih zaštiti. Kada se radi o ovom slučaju iz Nemačke, ove žene imaju pravo da tuže fizička lica ili agenciju koja su ih tamo odvela - poručuje Lazić.

Šta treba uraditi pre odlaska na put:

* Proverite da li agencija ima dozvolu
* Pasoš držite kod sebe
* Porodici ostavite adresu i kontakt gde ćete biti
* Tražite svoju radnu dozvolu
* Ne pristajte na dodatne obaveze
* Tražiti adresu i slike porodice gde idete

 

 


 


 


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dragan

pre 7 godina

to je tacno  to su takozvane lajfirme nemaju nista osim da je firma otvorena i na berzi rada vrse dogovor sa velikim firmama o iznajmljivanju radnika kad pogledas radis za dobru kompaniju ili drzavnu ustanovu a placa te lajfirma a ta ista kad dodje gusto zatvorena stecajno i nemozes ni da je tuzis jer glavni nosilac firme je neko trece lice.n

zemunac

pre 7 godina

Е то је еу и демократија. како је могуће да нико неоде у полицију и пријави ту особу. Па запалите кућу и ето полиције и ватрогасаца и ваше слободе.

Vesna

pre 7 godina

Nije usamljen slucaj.licno sam bila prisutna ne jedanput kada su se zene sa slicnim ili gorim problemima vracale iz nemacke.one su isle preko neke matore nemice"ANITE".koja u kuci nedaleko od triera I saarbrucken-a ima kucu koja sluzi kao agencija I sabirni centar sakuplja te jadne zene.neko tome mora da stane na put.jednom recju te zene prezivljavaju pakao

MiroslavBB

pre 7 godina

LOPOVSKA 'civilizacija', BANDITSKOG KAPITALIZMA!!! Sve treba RUSITI, do temelja, a onda na onomesto ostane graditi jedan novi i bolji svijet!

XXL

pre 7 godina

Ma kako je saznala da unuka ne daje platu? S kim je stigla da vodi abrove? Jezik ne zna. Kazna poslodacu za rad na crno je ogromna, pa se ne treba libiti otići u policiju. Nemci daju pasovan, dokument s kojim možete legalno preći granicu. Imamo mi i tamo ambasadu, bave se i ovakvim poslovima. Ipak mislim da iz agencije preteruju, plašeći narod. Agenciju ne mogu da provere, jer jedni voze, drugi zapošljavaju. I naši poslodavci ne daju platu, mesecima, ako mogu da primetim sličnost. Ipak, ako Vam traže pasoš, ne očekujte ništa dobro.

Veselin

pre 7 godina

Moja sestra je bila tamo i ona kaže da je čekala četiri dana na posao jer nije dobro znala nemački.Imala je platu 1100 evra.Platila je provizije i put i čisto je zaradila 2600 evra.Ona je zadovoljna a i porodica u kojoj je bila je bila dobra prema njoj

necudatikazem

pre 7 godina

Baba od 64 godine otisla u Nemacku da cuva drugu babu od 65 godina ma ajde bre molim te

Mimica

pre 5 godina

Ovo baba od 65 god.otisla da cuva babu od 65god.je tako glup komentar da sam morala da reagujem. Kao prvo u Nemačkoj se ne cuvaju babe od 65 godina nego od 80 i vise. Vecina tih baka i deka ima preko 85 godina. Drugo, zene ocajne situacijom ovde odu u nepoznato samo sa ciljem da zarade. Anita iz Brückena je veliki prevarant. Ima preko 80 godina i radi u saradnji sa Miroslavom, Nevenom i Nenadom( vozač kombi prwvoza)iz Vrsca. Cula sam za jos neke posrednice iz Srbije, ali za ove znam 100%.Naime, problem je jer Nevena Vama posalje 20ak reci reci koje morate da naucite i kaze Vam da ne treba da znate Nemacki. Istina je drugacija. Kad odete tamo cuveni Mića Mitoskav Karanovic vam prica price kako ste dosle a ne znate jezik , ma hiljade lazi. Sedite u jednu sobu(kuca Anite zvana agecija)ne smete da gledate kroz prozor, ne smete da setate, nema kupanja, spavate na sundjeru na podu i to vas 20ak zena. Horor. Znam zene koje su sedele i po dva meseca u toj sobi bez posla....

Ivana

pre 6 godina

Preteraste kao I sve, od muve napravite magarca!!! Licno sam isla preko iste agencije, cekala sam 10 dana.Istina je da nas je bilo 15 u 2 prostorije, da se nismo mogle kupati svaki dan, jer je voda u Deutschland jako skupa. Istina je da sam licno imala malo znanje jezika, kao I vecina zena, a da su zene sa vecim znanjem isti ili sledeci dan isle u porodicu Istina je kad smo isle na razgovor kod Frau Anite, bile zategnute do grla, bez sminke, I namazanih noktiju. Vecina nas je otisla u dobre porodice, a nekoj je zapala I losa, gde je imala pravo da se vrati u drugu. Imali smo tri obroka, dorucak I slani I slatki, kuvano jelo za rucak, koje je nas covek kuvao, vecera kao I dorucak. Zena koja se obratila Informeru, nije uspela jer su je vratili iz dve porodice, zbog neznanja jezika, I nedolicnog ponasanja. Svaka od nas je bila obavestena koliko se placa, da se ceka, ali I zaradi. Nigde nije lako, u Srbiji cvetaju ruze, ma hajte molim Vas.Radila sam u velikoj kompaniji, iz skolske klupe, zbog mobinga sam posle 30 godina napustila maticnu kucu, kad je privatizovana. Naravno da cu pre bakama I dekama da perem d...e nego da dozvolim da me neko psihicki unisti. Te zene sto su slikane, ne deluju tuzno, jer nisu znale da ce biti iskoriscene. Da li mislite da bi zene posle 40 mogle da se prostituisu I proslave, posto je profil zena od 40 pa na dalje. Taj covek koji pomaze nasim zenama, koje ne znaju vise od prestavljanja, eee da nije njega, ni jedna nasa zena ne bi bila primljena, vec samo Rumunke I Ukrajinke. Gospidja koja se obratila Informeru, I vecinu stvari izmislila, jer je 17 zena bilo sa njom u sobi, ne moze sakriti sta se desilo, a u lazi su kratke noge. Oprostite na obilnom tekstu, ali tema je vrlo ozbiljna, tako da osecam odgovornost da iz svog ugla sa cinjenicama pojasnim.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija