• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.07.2016

14:50

Sahrana Donke Špiček 14. jula u Aleji zaslužnih građana

Društvo

Sahrana Donke Špiček 14. jula u Aleji zaslužnih građana

Podeli vest

Dugogodišnji saradnik Dečjeg kulturnog centra Beograd i predsednik Upravnog odbora te institucije Donka Špiček biće sahranjena u četvrtak, 14. jula, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu

Izjavljivanje saučešća je u 13.30 sati u kapeli na Novom groblju, a prethodno će na Velikoj sceni Dečjeg kulturnog centra Beograda u 11 časova biti održana komemoracija, najavio je DKCB.

Donka Špiček je preminula 9. jula u 82. godini u Beogradu.

Posvećena deci i njihovom obrazovanju, Špiček je osmislila i realizovala niz kvalitetnih kulturno-obrazovanih programa za decu, ne samo u DKCB-u i nekadašnjem Domu pionira, već i u mnogim drugim institucijama kulture i medijskim kućama.

Rođena je u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju i diplomirala na Višoj pedagoškoj školi na Grupi za ruski jezik i jugoslovensku književnost, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti na odseku Organizacija pozorišnih delatnosti.

Radila je kao nastavnik u OŠ "Ðorđe Krstić" u Beogradu, a bila je glavni i odgovorni urednik redakcije "Susreti Četvrtkom" - poznate tribine za male Beograđane.


Osnivač je manifestacije "Radost Evrope" (1969) i nekoliko godina bila je direktor Sektora za kulturu Sava Centra i predsednik Saveta Festa, gde je uspešno organizovala veći broj međunarodnih gostovanja i koncipirala rad ovog sektora. 

Špiček je bila glavni i odgovorni urednik Redakcije programa za decu i mlade Televizije Beograd, urednik mnogih programa, serija, među kojima "Sivi dom" i "Zaboravljeni", čuvenog serijala "Laku noć, deco".

Bila je i operativni direktor Pozorišta "Boško Buha" od 1998. do 2008. godine, a zahvaljujući Dečjem kulturnom centru, obnovila je muzički festival "Dečje beogradsko proleće" koji je posle 20 godina održan u aprilu ove godine.

Dobitnica je mnogobrojnih priznanja i nagrada, među kojima su plaketa UNICEF-a, Orden osmeha, koji dodeljuju deca Poljske odraslim stvaraocima za decu. 

Dobitnica je "Zlatnog beočuga Beograda", "Zmajeve nagrade", međunarodne nagrade "Grozdanin kikot" za višedecenijski rad na polju umetnosti i edukacije dece i mladih 2009. godine, međunarodnog festivalskog priznanja "Mali princ" za 2012. godinu, za izuzetan dugogodišnji doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. 


Savet festivala "Pozorište Zvezdarište" nagradio ju je prošle godine priznanjem "Zvezda među zvezdama".

Odlikovana je Srebrnom medaljom predsednika Srbije Tomislava Nikolića za zasluge u javnoj i kulturnoj delatnosti, naročito u nesebičnoj promociji stvaralaštva dece i za decu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija