• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.07.2016

12:49

I OVAKO NAM OTIMAJU PARE! Turisti 'izgoreli' od deviznog kursa, BANKE ZARAĐUJU I NA UPLATI TURISTIČKIH ARANŽMANA!

Društvo

I OVAKO NAM OTIMAJU PARE! Turisti 'izgoreli' od deviznog kursa, BANKE ZARAĐUJU I NA UPLATI TURISTIČKIH ARANŽMANA!

Podeli vest

Banke u Srbiji ne zarađuju samo na kamatama, štednji i održavanju računa već mlate pare i na obračunu kursa prilikom uplate turističkih aranžmana!

 

SAVET
Saznajte kod koje banke agencija ima otvoren račun i koji kurs obračunava

Finansijski stručnjak i direktor sajta "Kamatica" Dušan Uzelac upozorava građane koji dođu u agenciju da plate letovanje da obrate pažnju u kojoj banci turistička agencija ima otvoren račun.

- Agencija nije finansijska ustanova, tako da sama ne može da određuje kurs, već koristi kurs banke u kojoj ima otvoren račun. Plaćanje aranžmana se vrši po prodajnom kursu, koji je uvek veći od srednjeg ili kupovnog kursa, a malo je onih koji znaju da se ne obračunava prodajni kurs, već efektivni prodajni kurs - navodi Uzelac.

HOROR LETOVANJE! "BARCINO TURS" PRODAJE MAGLU: Platila apartman u luksuznoj vili, a dobila ćumez od 9 kvadrata!
 

Prodaja putovanja u dinarima

Postavlja se pitanje zašto turističke agencije ne iskazuju cene svojih aranžmana u dinarima.
- Nedostatak regulative omogućava ovakav haos na tržištu, pa su turističke agencije ljute na banku, putnici na agencije, i tako ukrug. To bi moglo da se reši zabranom iskazivanja cene u drugim valutama, pa bi u slučaju turističkih agencija cene svih aranžmana bile iskazane u dinarima - predlaže Dušan Uzelac.

On objašnjava da je efektivni prodajni kurs zapravo kurs koji se obračunava prilikom plaćanja ka inostranstvu.

- Laički rečeno, putnici agenciji plaćaju u dinarima aranžman, a agencija te dinare pretvara u evre i plaća naše aranžmane. Tu kupovinu agencija obavlja po efektivnom prodajnom kursu banke u kojoj ima otvoren račun. Razlika između ta dva kursa je u tome što je prodajni efektivni kurs uvek viši od prodajnog kursa i može biti veći i do 10 odsto u odnosu na prodajni kurs - ističe Uzelac i dodaje da u ovom slučaju banke zarađuju na menjačkim poslovima, a agencije se samo štite od gubitka tako što razliku u kursu prilikom plaćanja aranžmana prebacuju na klijente.


PLJAČKA VEKA U BEOGRADU! Penzioneru sa računa u banci nestalo 400.000 evra!

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Informer da građani treba da otvore četvore oči kad uplaćuju letovanje.


BANKE KRIJU KEŠ POKOJNIKA! Posle smrti klijenta tri godine nikom ne javljaju za njegove račune!

- Ovaj javašluk postoji godinama i nikako da se reši. Izgleda ni prijave raznim inspekcijama ne rešavaju ovaj problem - kaže Savić.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran

pre 7 godina

Juče sam zvao jednu agenciju koja traži uplatu po prodajnom kursu Procredit banke, a on je 125,8din/eur. Sramota!

magda

pre 7 godina

Srbija je naj lopovska zemlja na Balkanu a mozda i u svetu.Dovoljna je cinjenica da su ovi sa vrha najveci lopovi a za njima sve banke elektro distribucija.....Gde god da udje normalan gradjanin svi gledaju kako i na koji nacin da ga ostete i opeljese.Ovo je velika i sramna praksa svih institucija u Srbiji.Zakon ne funkcionise,niko ne snosi odgovornost ni za sebe ni za bilo koga,kradja je legalizovana za sve i svasta,kuda mi idemo ni sami ne znamo a jednom cmo platiti ceh i to skamatom za ovo rasulo.Na tv-u je med i mleko sve besprekorno funkcionise,investicije i nova preduzeca na sve strane a ljudi i dalje ispod ivice osnovne egzistencije,sve ih vise ceprka po kontejnerima i nikog nije briga za to.\n

Milan

pre 7 godina

Rešenje je vrlo prosto - dozvoliti građanima da devizni deo aranžmana plate sa svoje devizne knjižice - računa, kako se to u celom svetu radi.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17