• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

14.07.2016

14:41

BEOGRAD TE NEĆE ZABORAVITI! Održana komemoracija povodom smrti Donke Špiček

Društvo

BEOGRAD TE NEĆE ZABORAVITI! Održana komemoracija povodom smrti Donke Špiček

Podeli vest

Komemoracija povodom smrti dugogdišnje urednice RTS-a Donke Špiček, održana je danas na sceni Dečijeg kulturnog centra, u prisustvu brojnih kolega, dečijih stvaralaca, umetnika, prijatelja i porodice

Na sceni nekadašnjeg Doma pionira, kompozitor muzike za decu, autor i voditelj Minja Subota rekao je da je Donka Špiček u toj ustanovi "provela decenije i stvorila mnogo toga vrednog za generacije koje su stasavale ali i za one koje tek dolaze".

 - Svojim primerom pokazivala je kako se treba ophoditi prema deci. Govorila je da im treba uvek davati ono najbolje - rekao je Subota pre puštajna kraćeg video snimka u koje su bile sekvence neke od najvažnijih emisija za decu koje su nastale pod njenim rukovodstvom.

Književnik Ljubivoje Ršumović, u ime Društva prijatelja dece, oprostio se od Donke Špiček.

 - Veliki je spisak onoga što nam je Donka bila i što če nam ostati zanavek. Bila nam je prijatelj, bolničarka, utešiteljka, čuvarka tajni, savetnik i zavetnik, autoritet stečen poverenjem, bila je čitav infobiro, desna ruka, kada su vam obe vezane, savest ...član porodice, u njenom spektru nikada nije bilo mraka -  rekao je Ršumović.

Glumica Vjera Mujović zahvalila je na svim velikim stvarima koje je pružila i njoj i svima koji su je poznavali i podsetila je da je Donka Špiček otišla dan pred 160. godišnjicu rođenja Nikole Tesle.

 - Odletela je i postala bela golubica, nalik onoj Teslinoj - rekla je Mujovićeva.

Scenarista emisije "Laku noć deco" Vladimir Andrić rekao je da je svet Donkinim odlaskom izgubio jednu retko saosećajnu osobu, osobu kojoj je bilo zadovoljstvo da nekome učini nešto dobro.

 - Ako 40 pravednika koji drže svet, kako kaže jevrejska izreka, postoji, Donka bi bila jedan od njih - rekao je Andrić i podsetio da je ona na mestu urednika Redakcije za mlade TV Beograd više nego uspešno nasledila čuvenog Duška Radovića.

Vršilac dužnosti direktora pozorišta "Boško Buha" Igor Bojović podsetio je na zavet koji je Špiček pre samo 40 dana dala na komemoraciji glumcu Miloradu Mandiću Mandi - da će učiniti sve da se renovira to pozorište.


 - Sada im ja dajem obećanje da ćemo to i uraditi -  obećao je Bojović Donki Špiček koja je bila i operativni direktor, ali i savetnik i volonter u tom beogradskom porzorištu.

Od Donke Špiček oprostilo se i njenih troje unučadi, a Subota je pročitao i pismo njenog brata.

Donka Špiček preminula je 9. jula u 82. godini u Beogradu. Sahranjena je danas u Aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju u Beogradu.

Ostaće upamćena kao urednica redakcije za decu i mlade u Televiziji Beograd u vreme kada su u njenoj produkciji snimljene serije "Sivi dom" i "Zaboravljeni". Generacije su odrastale uz njene serije i programe kao i uz čuveno "Laku noć, deco".

Rodjena je u Beogradu, diplomirala je ruski jezik i jugoslovensku književnost, kao i produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti. Omiljeni joj je bio poljski jezik i nagrada "Orden osmeha" koji su joj dodelila deca Poljske.


Na njenu inicijativu organizovana je manifestacija "Radost Evrope" koja okupila decu sa celog starog kontinenta.

Donka Špiček radila je i kao nastavnik u OŠ "Djordje Krstić" u Beogradu, a bila je glavni i odgovorni urednik redakcije "Susreti četvrtkom" - poznate tribine za male Beogradjane. Osnivač je manifestacije "Radost Evrope".

Bila je direktor Sektora za kulturu Sava Centra i predsednik Saveta Festa i operativni direktor Pozorišta "Boško Buha" od 1998. do 2008. godine, potom savetnik i volonter.

Zahvaljujući Dečjem kulturnom centru, obnovila je muzički festival "Dečje beogradsko proleće" koji je posle 20 godina ponovo održan u aprilu ove godine.

Komemoraciji je prisustvovala i supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija