• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.07.2016

16:09

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Nasilnici da napuštaju kuće, a ne žrtve!

Društvo

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Nasilnici da napuštaju kuće, a ne žrtve!

Podeli vest

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Zorana Mihajlović podržala je mere za sprečavanje nasilja nad ženama i decom koje je danas promovisala Radna grupe vlade na čelu sa premijerom Aleksandarom Vučićem

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Mihajlovićeva kaže da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost pozdravlja predlog da se promeni zakonska regulativa kako bi nasilnici, a ne žrtve, napuštali kuće.

- Donošenje novog zakona o sprečavanju nasilja, besplatna pravna pomoć za žrtve nasilja, takođe je korak u dobrom pravcu, kao i pooštravanje minimalnih i maksimalnih kazni za nasilje nad ženama i decom i uvođenje novih krivičnih dela. Želim da naglasim da na svim ovim merama Koorinaciono telo insistira od svog osnivanja” - navela je Mihajlovićeva.

Promenićemo Krivični zakon, uvode se nova krivična dela - seksualno uznemiranje i proganjanje i ide se na povećanje minimalne i maksimalne kazne pre svega za tri krivična dela - obljuba nad detetom i nemoćnim licem i silovanje kao krivičnog dela - izjavo je danas premijer Aleksandar Vučić predstavljajući nove mere države u borbi protiv nasilja u porodici i društvu.Pročitaj još

Dodala je i da je za uspešnu borbu protiv nasilja nad ženama i decom neophodna profesinalizacija i specijalizacija policajaca i svih uključenih koji se se baviti ovim krivičnim delima, što je takođe najavila Radna grupa Vlade Srbije.

- „Ali, na nasilje ne možemo odgovoriti samo novim kaznama i još većom silom. U ovu akciju moramo da uključimo čitavo neše društvo, medije i nevladin sektor. O nasilju nad ženam i decom moramo da razgovoramo u školama, u bolnicama, ambulantama, porodicama... - navela je Mihajlovićeva.

Moramo, poručila je, da prijavljujemo svaku vrstu nasilja, kao i da nadležni odmah na ove prijave odgovore.

- Zajedno sa medijima da dođemo do najboljeg načina kako će tretirati i kako će se baviti problemom nasilja nad decom i ženama“ - rekla je Mihajlovićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija