• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dnevno.rs

19.07.2016

12:31

DANAS JE SVETI SISOJE Zaštitnik dece i pomoćnik u nevolji!

Društvo

DANAS JE SVETI SISOJE Zaštitnik dece i pomoćnik u nevolji!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavaljaju Svetog prepodobnog Sisoja Velikog. Ovaj svetac je u srpskom narodu izuzetno poštovan i cenjen kao zaštitnik dece, pa se za ovaj dan vezuje veliki broj običaja i verovanja

Danas je dan prepodobnog Svetog Sisoja Velikog. U našim krajevima ovaj svetac je izuzetno poštovan i cenjen od majki i žena jer važi za zaštitnika dece i brzog pomoćnik u svakoj tuzi i nevolji.

Zbog toga je većina običaja koji se i danas poštuju u Srbiji u vezi sa decom. Mnoge majke praktikuju da poste sedaqm dana pred praznik da bi se pričestile, a „sedmodnevni post“ je nepisano pravilo kojeg se počinje pridržavati sve veći broj majki.

Veruje se da će tako njihovi mališani biti zdravi i da će ih u životu pratiti sreća.

Ako na današnji dan pada kiša, obavezno treba pustiti decu da istrče napolje i dobro pokisnu! U nekim krajevima naše zemlje i do danas je sačuvao verovanje da je to voda koju Sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti.

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju decu. Zbog toga se veruje da danas deca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni beže i kriju se.

Narod kaže da će sve što rodi na ovaj dan biti srećno i dugovečno.

Takođe, uvreženo je verovanje da na ovaj dan treba obaveznozapaliti sveću ovom svecu da bi vam “krenulo u životu”.

A ko je bio Sveti Sisoje Veliki?

Prepodobni Sisoje Veliki bio je rodom iz Misira u današnjem Egipatu i učenik Svetog Antonija.

Teškim trudovima nad samim sobom toliko je ukrotio sebe, da je bi krotak i nezlobiv kao jagnje. Zato mu je Bog dao veliku blagodat, da isceljuje bolesnike, izgoni nečiste duhove, i mrtve vaskrsava.

Još za života se pročuo kao iscelitelj i čudotvorac, pa su mnogi dolazili kod njega po savet i lek. Šesdeset godina je Sisoje živeo u pustinji.

Umro je u dubokoj starosti, 429. godine. Deo moštiju Svetog Sisoja nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija