Jutjub

12:49 Društvo 2

Beta | 19. 07. 2016.

ISPITIVALI RADNIKE NA DETEKTORU LAŽI! Poverenik upozorio Perutninu Ptuj-Topiko da je nedozvoljeno koristila poligraf!

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije Rododoljub Šabić upozorio je preduzeće Perutnina Ptuj-Topiko iz Bačke Topole da je nedozvoljeno obradjivalo podataka o ličnosti prilikom poligrafskog ispitivanja 17 zaposlenih, kako bi se otkrili krivci za kradju mesa


U saopštenju poverenika je istaknuto da za takvu obradu podataka o ličnosti Perutnina Ptuj-Topiko nije imala valjani pravni osnov niti je takva obrada srazmerna opravdanoj svrsi.

Preduzeće je dužno je da u roku od 15 dana od dana prijema upozorenja obavesti poverenika o preduzetim merama u cilju sprečavanja dalje nedozvoljene obrade podataka radi preduzimanja eventualnih daljih mera iz njegove nadležnosti.

Poverenik je po službenoj dužnosti, na osnovu saznanja iz medija, proveravao da li je Perutnina Ptuj-Topiko prekršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u slučaju u postupku poligrafskog ispitivanja radnika "radi otkrivanja počinioca krivičnih dela kradje mesa" iz skladišta preduzeća.

"Otkrivanje i gonjenje počinioca krivičnih dela u isključivoj je nadležnosti policije i tužilaštva. Upravo je odredbama člana 47. i 57. Zakona o policiji pripisana mogućnost korišćenja poligrafskog ispitivanja od strane policije, što je ujedno i jedino takvo (a i u tom slučaju fakultativno) ovlašćenje sadržano u nekom zakonu", objasnio je poverenik.
 

Tanjug

Kako je istaknuto u saopštenju poverenika, preduzeće ne poseduje zakonsko ovlašćenje za obradu podataka o ličnosti putem poligrafskog ispitivanjanja, ali čak i da su formalno ispunjeni uslovi pristanka na taj postupak on ne može biti prihvaćen kao materijalno punovažan i pravno valjan, zbog očigledne nesrazmere uticaja i moći izmedju onog ko taj pristanak pribavlja i onog od koga se traži. 

Takva nesrazmera očigledna je, kako navedeno, zbog same prirode odnosa poslodavac-zaposleni, usled koje zaposleni kao "slabija" strana nije stvarno slobodan da odluči.

Poverenik smatra da je ovaj slučaj "samo jedan u nizu sličnih problema koji su direktna posledica nepostojanja nikakvih ili ni izbliza dovoljnih zakonskih pravila o obradi podataka o ličnosti". 

On je upozorio da se obradjuju "enormne količine ličnih podataka bez prepoznatljive svrhe i opravdanja, nadzor poslodavaca nad elektronskom komunikacijom zaposlenih, video nadzor, praćenje GPS sistemima, obrada biometrijskih ličnih podataka, obrada naročito osetljivih podataka kao što su lekarske dijagnoze".

"U trenutku otvaranja u pregovorima sa EU poglavlja o ljudskim pravima važno je podsetiti na potrebu da se zakonom utvrde jasna pravila za ove i brojne druge situacije u vezi sa obradom ličnih podataka u oblasti radnih odnosa. Pri tome je nužno uvažavati to da privatnost na radnom mestu mora biti bitno smanjena, ali da nikad ne prestaje potpuno da postoji", ističe se u saopštenju poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. 
 SGS je takodje kacio zaposlene

19.07.2016. 15:01

Zasto Sabic ne proziva SGS ?


Petar Savković

19.07.2016. 14:30

Nema ništa od toga. Trivanovi agencija Protecta stoje iza toga. A oni su pod zaštitom. Na jake ljude Rodoljub je udario.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]