• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.07.2016

17:32

LJAJIĆ U VIMINACIJUMU: Kulturni turizam u Srbiji dobija na značaju!

Društvo

LJAJIĆ U VIMINACIJUMU: Kulturni turizam u Srbiji dobija na značaju!

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić posetio je arheološko nalazište Viminacijum, za čije je uređenje i opremanje Parka mamuta ministarstvo izdvojilo 4,2 miliona dinara

Ljajić je rekao da postoji želja da se pravi jedinstvena tematska kulturna ruta i da se Viminacijum uključi u to, kao i sve ono što Srbija ima arheoloških i istorijskih lokaliteta jer je jedna od retkih zemalja koja ima u tom pogledu šta da ponudi.

- Treba reći da kulturni turizam dobija sve više na značaju. Četiri od deset turista izdvaja razloge kulturne ponude dominantne u odluci da budu na određenim mestima i mi tu šansu treba da iskoristimo i u narednom periodu ćemo puno ulagati ne samo u izgradnju ove jedinstvene tematske kulturne rute već i u prezentaciju svega onoga što Srbija ima u istorijskom i kulturnom smislu da ponudi - rekao je Ljajić.

On je naveo da Viminacijum koji je jedan od 10 najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Evropi godišnje poseti oko 80.000 ljudi, od čega 30 posto stranaca i da smatra da je to još uvek malo i nije u skladu sa značajem koji Viminacijum ima u kulturoškom, istorijskom i arheološkom smislu.

LJAJIĆ: Potrebna veća ulaganja u banje u Srbiji!

Ljajić je ukazao da će 2018. godine biti održan svetski kongres arheologa i da će tim povodom 1.200 najznačajnijih arheologa sveta biti u Srbiji.

- Do tada treba da uradimo još puno zajedničkih stvari kako bi prikazali Viminacijum u najboljem svetlu u smislu njegovog istorijskog i kulturološkog značaja ne samo za Srbija već i za čitav svet. Imamo puno toga da pokažemo - rekao je Ljajić.

On je naveo i da je Ministarstvo spremno da pomogne realizaciju takvih projekata i da je prošle i ove godine finansiralo projekte u vrednosti 29 miliona dinara uključujući i projekat pristana nedaleko od Viminacijuma.

- Spremni smo da razgovaramo o finansiranju i drugih projekata kako bi 2018. godinu dočekali što spremniji - rekao je Ljajć.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija