• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

01.08.2016

07:06

OPREZ! SRBIJU ĆE DANAS POGODITI ŽESTOKA OLUJA: Stiže jako nevreme, gromovi i grad!

Društvo

OPREZ! SRBIJU ĆE DANAS POGODITI ŽESTOKA OLUJA: Stiže jako nevreme, gromovi i grad!

Podeli vest

Srbiju će danas pogoditi jaka oluja praćena kišom i grmljavinom! Olujne nepogode neće svuda biti iste jačine, a na udaru će se naći Zapadna Srbija, gde bi moglo pasti više od 30 mililitara kiše po metru kvadratnom

 

Biće dosta grmljavine, savetujem svima oprez i da se niko ne zadržava na otvorenim i nezaštićenim mestima
Đorđe Đurić, meteorolog

Prema prognozi meteorologa, sredinom dana nas na zapadu, a kasnije popodne i uveče u svim krajevima Srbije očekuje osveženje, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom, dok je ponegde moguća i snažna olujna nepogoda.

- Pojedine krajeve Srbije pogodiće snažne grmljavinske nepogode slične onima od pre nekoliko dana, kada su u Aleksandrovcu od groma nastradale dve devojčice. Počeće od sredine dana, od zapada prema centralnim i istočnim krajevima. Nevreme će biti lokalnog karaktera, a ponegde će pasti više od 30 mililitara kiše po metru kvadratnom. Biće dosta grmljavine, pa svima savetujem oprez i da se niko ne zadržava na otvorenim i nezaštićenim mestima - ističe Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2umbrella".

Prema njegovim rečima, i sutra će se zadržati promenljivo oblačno i svežije vreme, ponegde sa pljuskovima i grmljavinom.

- U sredu će biti nešto toplije i stabilnije, dok nas u četvrtak očekuje lepo i sunčano vreme sa prosečnim temperaturama od 27 do 32 stepena Celzijusovih. U petak ćemo imati tropske vrućine, jer će se živa u termometru popeti do 35 podeoka. Međutim, za vikend sledi novo naoblačenje sa pljuskovima. Slično vreme, red sunca, pa red kiše, zadržaće se do kraja leta - kaže Đurić.

Od Svetog Ilije, sunce sve milije

Među Srbima postoji izreka "Od Svetog Ilije, sunce sve milije". Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.
- Od 2. avgusta dan je kraći, a čim je dan kraći i temperature padaju. Zato se u narodu kaže "Od Svetog Ilije, sunce sve milije" - kaže meteorolog Časlav Stanojević.


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 7 godina

Новинари никако да науче,мерне јединице им стално задају главобоље.Знате ли колико је мало 30 милилитара(30 кубних центиметара) кише по метру квадратном?То неће ни прашину покупити а камо ли изазвати било какву штету!!!

rada

pre 7 godina

30 mililitara po m2,pa to je manje od pola deci,to ce biti koja kap kise

Dusko

pre 7 godina

30 mililitara po m2? Hvala za upozorenje da spremimo kofe i kanstere pa da pofajtamo, da se vidi da je mokro.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija