• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N. - J. M.

01.08.2016

09:24

APEL: RODITELJI, U VODI BUDITE UZ DECU! Samo trenutak je dovoljan da se dete utopi!

Društvo

APEL: RODITELJI, U VODI BUDITE UZ DECU! Samo trenutak je dovoljan da se dete utopi!

Podeli vest

Do incidenta u akva-parku došlo je kada je trogodišnji dečak počeo da se davi u bazenu koji nije za njegov uzrast, a bio je bez pratnje starijih

Spasioci rade svoj posao, ali i roditelji moraju da drže decu na oku u svakom momentu
Miodrag Jović, šef spasilačke ekipe JP "Ada Ciganlija"

Brzom intervencijom spasilaca izbegnuta je tragedija kada se u subotu trogodišnji dečak umalo udavio u gradskom bazenu. Ovaj slučaj je ponovo pokrenuo pitanje bezbednosti dece na gradskim kupalištima.

Do incidenta u akva-parku "Holivud lend" na Ledinama došlo je kada je V. P. počeo da se davi u bazenu neodgovarajućem za njegov uzrast. Prema našim nezvaničnim saznanjima, dečak je u tom trenutku bio bez nadzora roditelja!

Radojčić: Dečakovo stanje stabilno, rano za prognoze

Direktor dečje klinike u Tiršovoj profesor dr Zoran Radojčić kaže za Informer da lekari prate stanje trogodišnjeg dečaka i da je za sada sve pod kontrolom.
- Tokom noći dežurni tim lekara i sestara odeljenja pedijatrijske intenzivne nege pratio je stanje trogodišnjeg dečaka V. P., koji je u subotu po podne primljen na našu kliniku. Vitalni parametri deteta su i dalje stabilni, ali lekari i dalje prate njegov oporavak, zbog stanja u kojem je primljen kod nas. Još uvek nije moguće davati dugoročne prognoze - rekao je dr Radojičić.

Stručnjaci upozoravaju roditelje da svoju decu moraju u svakom trenutku držati na oku jer, kako kažu, nekada je i minut dovoljan da dođe do utapanja. Šef spasilačke ekipe JP "Ada Ciganlija" Miodrag Jović ističe da je na kupalištima najveća odgovornost na roditeljima.

- Spasilačke ekipe imaju svoje obaveze i odgovaraju za bezbednost i red na gradskim kupalištima. U obavezi su da opominju sve one koji krše pravilnik kupališta, ali to ide teško kada su roditelji u pitanju. Iako deca imaju svoje bazene, roditelji uprkos brojnim upozorenjima i dalje uvode decu u velike bazene, na šta mi ne možemo da utičemo. Da stvar bude gora, puste ih same u vodu, pa ih posmatraju sa ivice. Zato i dolazi do ovakvih nemilih događaja, kao što je ovaj sa trogodišnjim dečakom - smatra Jović.

Prema njegovim rečima, deca moraju da se kupaju samo na mestima koja su prilagođena njihovom uzrastu.


IZBEGNUTA TRAGEDIJA NA LEDINAMA! Dečak (3) se zamalo udavio u bazenu!

- Mališani moraju biti pod nadzorom roditelja. Takođe, moraju imati sredstva za održavanje na vodi, najbolje bi bilo mišiće, jer se iz šlauha lakše prevrnu. Ne smeju skakati u vodu tamo gde to nije predviđeno, niti ići u dubinu, ako su neplivači. Nekada je i minut dovoljan da dođe do utapanja - upozorava naš sagovornik.

Tanjug

Saveti za bezbedno dečje kupanje:

*    moraju biti pod nadzorom roditelja u bazenu
*    moraju se koristi sredstva za održavanje na vodi
*    moraju koristi bazene prema uzrastu
*    ne smeju se stavljati u gumene čamce na otvorenim površinama
*    ne smeju ići u dubinu ako su neplivači
*    moraju poštovati pravilnik kupališta

Sa njim je saglasan i pedijatar Saša Milićević. On apeluje da deca u uzrastu od tri godine na kupalištima nijednog trenutka ne smeju biti bez nadzora roditelja.

- I kada imaju "mišiće" i šlauhe, mališani ne smeju biti bez nadzora roditelja ni jedan jedini trenutak, jer tako mala deca mogu da se uguše i u plićaku ako se nagutaju vode. Roditelji moraju da vode računa ne samo o tome gde se deca kupaju već i da ih zaštite od sunca, kao i da ih ne puštaju u vodu punog stomaka i zagrejane - upozorava dr Milićević.

Ekipa Informera juče je stupila u kontakt sa menadžmentom akva-parka "Holivud lend"na Ledinama, ali oni nisu hteli da otkrivaju detalje nezgode koja se u subotu dogodila na njihovim bazenima.


LETNJE VRATOLOMIJE OPASNE PO ŽIVOT! Deca u Srbiji ostaju invalidi zbog skakanja u vodu!

- Dete je dobro i to je sada najvažnije! Naši spasioci su reagovali na vreme - kratko su nam rekli u ovom akva-parku.

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Irena

pre 7 godina

Manje zevanja u mobilne telefone, vise u decu!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija