• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

01.08.2016

15:42

IAKO JE VRUĆE, OBUCITE DUGE RUKAVE! Evo kako da se zaštite od groznice Zapadnog Nila!

Društvo

IAKO JE VRUĆE, OBUCITE DUGE RUKAVE! Evo kako da se zaštite od groznice Zapadnog Nila!

Podeli vest

U Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije trenutno je smešten jedan pacijent koji je oboleo od groznice Zapadnog Nila, kaže zamenica direktora doc. dr Ivana Milošević i dodaje da pacijent nije životno ugrožen, a da je klinika sopremna da primi sve novoobolele

- Bolesnik je primljen kod nas na lečenje pre nekoliko dana. Ima zapaljenje mozga i moždanih ovojnica, ali nije neposredno vitalno ugrožen - rekla je Milošević Tanjugu i podsetila da bolest prenose zaraženi komarci.

Groznica Zapadnog Nila nije nikakva nova tropska bolest, već bolest koja se javlja sezonski, dok ima komaraca. U Srbiji je 2012. godine prvi put registrovana, tada je bila velika epidemija i od tada se registruju pacijenti u manjem procentu.

Naša sagovornica kaže da nema mesta panici i da svi zaraženi pacijenti nemaju tešku formu bolesti, već da u najvećem broju slučajeva bolest prolazi kao laka virusna infekcija praćena povišenom temperaturom, bolovima u mišićima, malaksalošću.

- Samo kod malog procenta bolesnika doćiće do te teške neuroinvazivne forme bolesti. To su uglavnom starije osobe ili osobe sa drugim pridruženim bolestima - naglašava Milošević.

Ona kaže da lekari u Srbiji već imaju značajno iskustvo u lečenje te bolesti, a da je Infektivna klinika KCS spremna da primi novoobolele. 

Za lečenje groznice Zapadnog Nila ne postoje posebni lekovi, već postoje različiti vidovi terapije koji, kako kaže Milošević, omogućavaju da bolest ima proveren tok. 

ZAPADNI NIL UZEO PRVU ŽRTVU! Batut potvrdio da je muškarac (81) preminuo od smrtonosnog virusa!

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da su u Srbiji registrovana tri slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila i da je jedna osoba preminula.

Direktor Batuta Dragan Ilić naglasio je da je virus Zapadnog Nila registrovan kod komaraca na više lokacija u Srbiji, te da je neophodno intenzivno tretirati komarce i preduzimati mere da se zaštitimo od njihovog uboda. 

Prema njegovim rečima, važna je lična zaštita, odnosno da se u večernjim i ranim jutarnjim satima ne izlazi bez dugih rukava i nogavica i da se postavljaju zaštite na prozorima.

Takođe, potrebno je iz dvorišta ukloniti mesta sa stajaćom vodom i izbegavati lokacije pored bara i reka u večernjim satima.

- Lokalne samouprave moraju staviti među svoje prioritete i tretman komaraca. Imamo i podatke da jedan broj lokalnih samouprava još uvek to nije uradio - dodao Ilić.

OPREZ! DIREKTOR BATUTA UPOZORAVA: Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila uočeni u Srbiji!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
FARMACEUTSKA MAFIJA

pre 7 godina

Jadan narod ispraznio apoteke skupih prparata .....katastroa. Ja imam dogovor sa komarcima ispruzim im stopala i samo tu mogu da piju krv ne po lici ili drugim delovima tela. Mirna Backa.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija