• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

02.08.2016

11:35

ISTINSKI HOROR U BEOGRADU!  Migrant ZARAŽEN MALARIJOM pobegao iz bolnice i LUTA GRADOM!

Društvo

ISTINSKI HOROR U BEOGRADU! Migrant ZARAŽEN MALARIJOM pobegao iz bolnice i LUTA GRADOM!

Podeli vest

Pre dve nedelje kod trojice migranata u Beogradu otkrivena je malarija. Oni su odmah smešteni u karantin Klinike za infektivne i tropske bolesti, ali je jedan je od njih pobegao jer nije mogao da boravi u zatvorenom prostoru

Infektivna bolest koju prenose komarci stigla je u Srbiju a doneli su je migranti, koji su se najverovatnije zarazili u svojim zemljama ili na putu ka našoj, ekskluzivno saznaje Telegraf od izvora iz vrha zdravstvenih vlasti. Oboleli su smešteni u karantinu Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, međutim, jedan od njih je odatle pobegao i sada šeta Beogradom!  

Kako saznajemo, malarijom su zaražena trojica migranata a bolest je kod njih otkrivena još pre dve nedelje. Međutim, iako je reč o bolesti čijem smo se iskorenjivanju radovali pre 50 godina, o ovome se ćuti.

Izvor Telegrafa precizira da su svi zaraženi migranti odmah smešteni na Kliniku za infektivne i tropkse bolesti u Beogradu, u kojoj se odmah pristupilo njihovom lečenju. Posle par dana boravka u karantinu, jedan od njih je pobegao.

– Malarija je dijagnostikovana kod trojice migranata od kojih su dvojica iz parka kod Železničke stanice, a jedan je u Centru za prihvat azilanata u Krnjači. Sva trojica su odmah prebačena u karantin, ali je jedan pobegao posle par dana jer nije mogao da boravi u zatvorenom prostoru. On se, koliko mi raspolažemo informacijama, i dalje nalazi u Beogradu - navodi naš izvor iz vrha zdravstva.


PAŽNJA! Sa migrantima stižu malarija, dečja paraliza i ptičji grip!

On dodaje da je prava sreća da se ova bolest ne prenosi sa čoveka na čoveka, jer bi se u tom slučaju proširila munjevitom brzinom.

– Ipak, situacija nije nimalo bezazlena s obzirom na to da se naši komarci lako mogu zaraziti ujedom obolelog pacijenta i samim tim povratiti ovu bolest koju smo iskorenili pre više od 50 godina. Pritom, strahuje se da ima još obolelih migranata – kaže naš sagovornik.

Ovu drеvnu bоlеst pоrекlоm iz Аfriке, prеnоsi žеnка коmаrcа iz rоdа anofeles (Anopheles). Srbija ima ovu vrstu komaraca ali on decenijama nema parazita u sebi a može ga dobiti ukoliko se zarazi na inficiranom pacijentu. 

Simptomi bolesti se kod zaražene osobe javljaju za sedam do 14 dana ili čak i osam do 10 meseci nakon unošenja parazita. U prvih nekoliko dana simptomi su isti kao i kod drugih bolesti koje uzrokuju bakterije, virusi ili paraziti – povećana temperatura, glavobolja, umor, pojačano znojenje, povraćanje… Međutim, mogu se javiti i suv kašalj, bolovi u mišićima, povećana jetra ali i nervna disfunkcija i gubitak svesti.

Pravilnom terapijom simptomi bolesti se uklanjaju nakon 48 sati a parazit se iz krvotoka može ukloniti nakon tri do četiri dana.

Malarija je u evropskim zemljama iskorenjena pоslе Drugig svеtsкоg rаtа. U nаšој zеmlji je poslednji domaći slučaj zаbеlеžеn 1964. gоdinе u Кrаljеvu. Dаnаs sе nа pоdručјu nаšе zеmljе rеgistruјu isкljučivо slučајеvi impоrtоvаnе (uvеzеnе) mаlаriје.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aleksandar

pre 7 godina

Za azilante je Azil i karantin a ne da setaju po Srbiji ko kuda želi i hoće.Kako bi se ovo pitanje rešilo za dva dana u bivšoj Jugoslaviji

Slave

pre 7 godina

Kakav horor, malariju sam prelezao dva puta, malo jaca prehlada. Ovako ispade apokalipsa, a covek nije niti zarazan niti ima kakvih problema.

nada

pre 7 godina

Donece oni nama samo zlo a mi jos i humanitarni. Ima li ovome kraj? Zasto drzava pusta migrante da de slobodno krecu pitala bih gospodina Vucica,Stefanovica i Vulina. Dosta bre vise !!!!!!!!!!!!

Bgd

pre 7 godina

Samo nam još malarija fali. Od ovih čovek ništa ne može dobro da očekuje a mi glumimo ludilo umesto da zatvorimo granicu i vraćamo ih tamo odakle su i došli.

Mira

pre 7 godina

To su komentatori vec dugo vremena upozoravali ,saljuce te komentare u razne novine NEKI SU ZARAZENI I EBOLOM

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Ко пушта мигранте у Србију...

Igor

pre 7 godina

Nema mesta drami. Prvo, covek je vec bio neko vreme na terapiji i pitanje da li je I dalje zarazan. Drugo komarac koji je vektor za malariju ne zivi vise kod nas. Trece, komarac moze da prenese malariju tek 2 ned. posle ujeda zarazene osobe a da li ce do tada preziveti - pitanje. uostalom, kako se malarija nije pojavljivala od 1964 kada su nasi radnici na radu u Africi obolevali od iste? Valjda su i tada komarci ujedali te zarazene???

nina

pre 7 godina

slažem se, svi migranti koji prolaze preko naše zemlje moraju biti smješteni u odgovarajuće centre, nikakvi šatori u centru grada, puno "pripomognu" nevladine organizacije, kome oni to pomažu, i ko to ima pravo da ti kaže ja neću da idem u prihvatilište, a onda provede cijelo ljeto u parku

Izbori 2024

TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija