• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.08.2016

16:02

KRVAVI DANAK TURISTIČKOJ SEZONI! Od početka juna na srpskim putevima 121 ŽRTVA u 6.000 UDESA!

Društvo

KRVAVI DANAK TURISTIČKOJ SEZONI! Od početka juna na srpskim putevima 121 ŽRTVA u 6.000 UDESA!

Podeli vest

Od prve polovine juna i početka turističke sezone, na srpskim putevima dogodilo se oko 6.000 saobraćajnih udesa u kojima je poginula 121 osoba, pokazuju podaci Uprave saobraćajne policije

Prema rečima Aleksandra Radenkovića iz Uprave saobraćajne policije, to je 16 poginulih više nego u istom periodu prosle sezone, iako je broj saobraćajnih nesreća na približno istom nivou.

U poređenju sa istim periodom prethodne godine, broj poginulih je, nažalost, povećan za oko devet odsto

Aleksandar Radenković

On je istakao da se u vreme letnjih godišnjih odmora događa ubedljivo najveći broj saobraćajnih nezgoda, jer je tada na putevima više vozila, a povećan je i broj dvotočkaša, kao i pešaka na ulicama.

- Analize koje smo mi u uradili pokazuju da je u poslednjih 10 godina, u periodu turističke sezne, prosečno godišnje ginulo čak 300 osoba. Prepoznali smo problem, pa je prosek znatno smanjen u poslednje tri godine - rekao je Radenković.

Prema njegovim rečima, od početka godine na drumovima u Srbiji dogodilo se oko 20.000 saobraćajnih udesa, u kojima je poginulo 330 osoba, dok je oko 11.000 osoba teže ili lakše povređeno.


JEZIVA NESREĆA NA AUTO-PUTU: Stravičan sudar džipa i kamiona, jedna osoba poginula!

- U poređenju sa istim periodom prethodne godine, broj poginulih je, nažalost, povećan za oko devet odsto, dok je broj povređenih povećan za oko šest procenata - kaze Radenković.

On ističe da policija kontinuirano sprovodi akcije pojačane kontrole saobraćaja, koje su prvenstveno usmerene na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i nevezivanje pojasa. 


TEŽAK UDES NA IBARSKOJ MAGISTRALI! U direktnom sudaru četiri osobe povređene, JEDNA U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI!

Upravo ta tri prekršaja su institucije EU koje se bave bezbednošću saobraćaja okarakterisale kao "tri ubice".

Public

Ako vide policajca na raskrsnici ili kameru koja snima niko neće proći kroz crveno

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakluteta

Radenković je apelovao na sve vozače da u toku turističke sezone pokažu malo više strpljenja i razumevanja u saobraćaju i da ne pokušavaju da vreme, koje su izgubili na graničnim prelazima ili naplatnim stanicama, nadoknade brzom vožnjom.

Profesor saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić smatra da se zakasnilo sa prevencijom, te da se plaća danak svemu tome na putevima, jer nije bilo medijske kampanje pred početak letnje sezone.

Uzroci nesreća na autoputevima su, kako kaže, dugo čekanje na ulasku i izlasku sa auto puta ili graničnim prelazima, pa vozači brzom vožnjom pokušavaju da nadoknade izgubljeno vreme.

- Zamislite vozača koji je krenuo iz Švedske u Grčku pa stoji na Horgošu ili Batrovcima, koji nakon toga gleda da nadoknadi izgubljeno vreme i divlja kroz Srbiju. Takođe, temperatura u vozilu po ovakvom vremenu, bez obzira na klimu, nije prijatna - kaže Vujanić.


(VIDEO/FOTO) JEZIVI UDES KOD ORLOVAČE! Dva mladića pognula, dvojica se bore za život posle DIREKTNOG SUDARA!

Rigoroznija kaznena politika ne bi smanjila broj saobraćajnih nesreća, kaže on, jer je iskustvo pokazalo da ona daje rezultate samo u prvih nekoliko meseci, a posle toga da rezultata nema, već akcenat treba staviti na prevenciju, kao što rade zapadne zemlje.

Vujanić kaže da je jedan od preduslova za preventivu više policije na važnim saobraćajnicama, jer se pokazalo da vozači ne prave prekršaje ako vide da je njihovo ponašanje praćeno. 

- Ako vide policajca na raskrsnici ili kameru koja snima niko neće proći kroz crveno. Onog momenta kada je učesnik u saobraćaju svestan da se njegovo ponašanje prati i da neko gleda da li se on ponaša u skladu sa propisima, tada se kloni nepravilnog ponašanja - naglašava Vujanić.


TEŠKA NESREĆA U PROKUPLJU! Autobus iz Herceg Novog smrskao "jugo", poginula žena!

On kaže da bi samo prisustvo policije na važnim saobraćajnicama mnogo pomoglo, da razume da MUP ima ograničena sredstva, ali da se na tome ne bi smelo štedeti.

- Onda ne bismo imali kao prošle noći pet poginulih, jer su to takve štete za porodicu i društvo da se ne mogu opravdati nikakvim uštedama - naglašava Vujanić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vladimir

pre 7 godina

Citajuci ovaj clanak sam shvatio gde je problem. Pa problem je u tome što svi koji su ovde dali svoje mišljenje i kao analizirali zašto nam se događa "eldorado" na drumovima, sve , ali doslovce sve pogrešili. Prvo kada kažu da ima kontrole...nije tačno ...ne da je ima nego je nema i ponoviću gospodi NEMA je. Oni treba da znaju zašto, ja to neznam a hteo bi da znam.Manjak službenih lica ili pomanjkanje sredstava...nešto ima. Elem, vozio sam relaciju Novi Sad Rekovac pet puta, gde je bila kombinacija dana i noci...nigde, ali nigde nismo videli policiju. Išao sam preko Mladenovca i Topole...sada sam išao za Vrnjačku banju, ibarskom magistralom i vratio se preko Kragujevca i Mladenovca...nigde nije bilo niti jednog službenog lica, a na putu se vozilo kako je ko hteo...mogao sam da vidim i snimim svega i svačega kako se ne poštuju propisi. Kako vi mislite da naterate vozače da poštuju propise kada oni to ne čine? Davanjem pohvalnica i nagrada? Onda počnite jer je vreme odavno isteklo. Vozio sam u Kanadi dve godine kola, i dobro znam kako oni to čine. Kod njih je policija u kolima na svakom punktu gde mogu bez problema da zaustave odnosno sustignu i zaustave prekršioca. A tek kazne kakve su...5000 dolara za ulaz kamionom u ulicu gde je zabranjeno za njih, to stoji na znaku na samom početku ulice, sa nacrtanim čekićom, što znači presuđeno. Gospodo počnite da kontrolišete vozače kako voze, i zaustavljajte samo onda kada pogreše, podvlačim samo kada pogreše...videćete efekat. Pričate o kontrolisanju a Vrbas ima jedan radar na celu opštinu...Beočin ni neznam kada je bio radar. Imam osećaj da kao da policija plaća kaznu a ne prekršioc. Pozovite me da vas izvedem na par punktova i da vam pokažem da ne radite. Pozdrav

mile

pre 7 godina

ovo turisticka dodje ko teroristicka po broju zrtava....

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija