• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

03.08.2016

21:08

RODITELJI BESNI! Zatvara se OŠ 'Đuro Strugar' na NBG dok su đaci na raspustu?!

Društvo

RODITELJI BESNI! Zatvara se OŠ 'Đuro Strugar' na NBG dok su đaci na raspustu?!

Podeli vest

O gašenju škole roditelje niko nije zvanično obavestio, a ovakva sudbina može da zadesi i oko 500 škola u Srbiji... Nadležni odluku pravdaju malim brojem učenika

Roditelji đaka koji pohađaju Osnovnu školu "Đuro Strugar" u Bloku 37 na Novom Beogradu saznali su početkom jula da će njihova škola tokom leta biti ugašena, a deca od jeseni prebačena u novobeogradsku školu "Ratko Mitrović".

O gašenju škole roditelje niko nije zvanično obavestio, pa oni sumnjaju da je reč o nekim "mutnim" radnjama, da neko želi da se dokopa zgrade na atraktivnoj lokaciji.

Đurić: Odluka o gašenju škole još nije doneta!

Public

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Snežana Đurić kaže za Informer da zakon ne propisuje period kada se zatvaraju škole i da je uobičajeno da se radovi u školama, kao i sve promene, izvode između dve školske godine.

- Odluka nadležnih o gašenju Osnovne škole "Đuro Strugar" do sada nije doneta, ali ako do toga dođe, pravni osnov je Uredba o kriterijumima za donošenje akta o mreži predškolskih ustanova i o mreži osnovnih škola - navodi Snežana Đurić.

Slučaj sa novobeogradskom školom nije usamljen. Samo u Beogradu najavljeno je zatvaranje najmanje 34 škole, u koje bi se mogle useliti srednje škole koje nemaju dovoljno prostora ili privatne obrazovne ustanove. Kako saznaje Informer, bar još 500 škola u Srbiji mogla bi zadesiti slična sudbina!

Odgovori ili protest

Roditelji đaka iz OŠ "Đuro Strugar" u ponedeljak su uputili zahtev svim nadležnim institucijama zaduženim za osnovno obrazovanje da im pod hitno kažu ko je i zašto doneo odluku da se zatvori škola koja je ove godine upisala više prvaka nego ranije, dok sa radom nastavljaju škole koje imaju mnogo manje đaka.

Ukoliko za 48 sati ne saznaju šta će biti sa njihovom decom, oni će, kažu, organizovati nove proteste.

- Ne znamo tačno šta je planirano jer se odluka priprema u tajnosti, bez znanja i učešća škole, bez konsultovanja nastavnog kadra škole, dece, roditelja, pa i stanara Bloka 37. Postoji pretpostavka da hoće da nas spoje sa obližnjom školom "Ratko Mitrović", koja je prostorno manja od naše i sa mnogo lošijim uslovima za rad, u kojoj će se učeniciv"gurati". Još je čudnije što će naš dosadašnji "podstanar" Politehnička škola ostati u zgradi - ističe predsednik Saveta roditelja OŠ "Đuro Strugar" Goran Mrđenović.

On kaže da je sumnjivo što se sve to radi usred leta, kada nastavnici nisu u školi, a većina roditelja i đaka nije u Beogradu.

- Po zakonu o osnovnom obrazovanju, po Statutu grada Beograda i Statutu opštine Novi Beograd, pitanja koja se direktno tiču života građana ne mogu se rešavati bez njih. Zbog svega navedenog školu ćemo braniti svim raspoloživim i zakonitim sredstvima - navodi Mrđenović.

Public

Prema njegovim rečima, škola "Đuro Strugar" postoji već skoro 50 godina, a deca u njoj imaju odlične uslove za rad - pet sportskih terena, produženi boravak, rad samo u prepodnevnoj smeni, internet, poseban program za razvijanje logičkih sposobnosti i uspešnije praćenje nastave...

- Zaista nam nije jasno kako je nekome palo na pamet da decu premešta u drugu školu koja nema ni približno tako dobre uslove za učenje i rad. Sumnjamo da su u pitanju neke vrlo mutne radnje, da je neko moćan stavio šapu na školsku zgradu, koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji - upozorava Mrđenović.

Podrška SNS

On kaže da su se roditelji obraćali i predsedniku opštine Novi Beograd Aleksandru Šapiću i zaštitniku građana Saši Jankoviću, ali da od njih nisu dobili konkretnu podršku. Roditeljsku inicijativu do sada je podržao samo predsednik Opštinskog odbora SNS Milinko Veličković.

- Podržavamo inicijativu Saveta roditelja i stanovnika Bloka 37. Prepoznali smo problem i ne želimo da trpe deca koja idu u školu "Đuro Strugar", koja važi za jednu od najstarijih obrazovnih ustanova na Novom Beogradu - istakao je Veličković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sanja

pre 7 godina

Do kada ce se u ovoj zemlji raditi na stetu djaka I roditelja? U ovoj skoli je upisano vise prvaka nego prosle godine, sto govori da raste i podmladjuje se populacija bloka 37. Cinjenica je da je direktor srednje skole koja je 'podstanar' u skoli Djuro Strugar, politicki jak I da vrsi pritisak kako bi se skola oslobodila za potrebe Politehnicke iliti skole ciji je on direktor. Time se ugrozavaju osnovci I niko ne daje odgovor na pitanje: Ukoliko I dodje do gasenja osnovne skole I premestanja djaka u skolu u susednom bloku (manju po kapacitetu!), gde ce ici djaci kad im ta skola postane mala, kada ostanu bez svoje maticne skole?

Kole

pre 7 godina

Pazi ovaj biser, "Zakon ne propisuje ne propisuje period kada se zatvaraju škole". Ko je ovog licemera postavio za Gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu? Ako zakon, gospođo Đurić, ne propisuje period kada se zatvaraju škole, zašto tu odluku niste doneli pre četiri ili pet meseci? Naravno, morao bi da se sačeka raspust da se škola preseli, ali roditelji bi barem imali dovoljno vremena da razmisle u koju drugu školu da upišu njihovu decu. Ovako, može se desiti da roditelji i njihova deca vrate se sa letovanja bez da ih je iko obavestio da njihova škola više ne radi, i da 1. septembra poljube zaključana vrata od škole, umesto da srećni i odmorni započnu novu školsku godinu. Ljudi se iznerviraju čak kada naiđu na zatvorena vrata od pošte ili apoteke, jer je radno vreme promenjeno zbog praznika ili u letnjem periodu. Pa sad, zamislite vi zaprepašćenje ili razočarenje roditelja i dece kojima ista stvar bi se desila sa njihovom školom. "Znaš sine, ili ćerko, ti u stvari nećeš poći danas u prvi razred, jer danas u stvari nije prvi septembar; mama se malo zbunila oko datuma. A i oko škole, jer ovo u stvari nije tvoja škola nego neka druga". Ovako bi otprilike trebalo da izgleda objašnjenje koje majka daje zbunjenom đaku prvaku na prvi dan škole, jer zaista bi teško bilo njemu objasniti da ne može da pođe u školu zato što je tamo neka gospođa Đurić tako htela. Iako zakon ne propisuje da to mora tako.

ucitelj

pre 7 godina

Zasto se dezurni dusebriznici ne pitaju sta ce u skoli duplo i tri puta manje ucenika nego mesta? Prvog septembra ce sva deca otici tamo gde im se kaze, sta tu ima da se zameri?. Nece valjda roditelji da odredjuju mrezu skola? Nije vam baba ostavila osnovnu skolu, nije to vasa skola, ona je i za drugu decu.

Kole

pre 7 godina

@ucitelj Slušaj ti dežurni „učitelju“, ako je u osnovnim školama duplo ili ti puta manje učenika nego mesta, to znači da ista situacija će biti (ako nije već i sada) u srednjim školama takođe. Treba samo sačekati 8 godina da svi osnovci pređu iz osnovnih u srednje škole. Prema tome, glupo je ukidati osnovne škole samo da bi se u njihov prostor uselile srednje škole. I ružno je na takav način govoriti o roditeljima i babama. Da nisu ništa drugo uradili, roditelji i babe su ti koji su stvorili decu. Dobro, i dede su tu malo doprineli, nije da nisu.:-) Plus što su babe i dede izgradili ove škole, a ne ja i ti. Prema tome, ko si ti da misliš da samo ti imaš pravo da preraspodeljuješ škole, i da govoriš deci, tj. babinim i dedinim unucima, gde oni treba da idu. I na kraju, ako si čitao moj prethodni komentar mogao si da shvatiš da je problem upravo u tome što se deci ne govori prvog septembra u koju školu treba da idu. Prvog septembra deca treba da su već u školskim klupama, a da bi stigli tamo treba da im se kaže mnogo ranije gde treba da idu. Nemoj mi reći da su nadležni došli naprasno na ovu ideju u sred raspusta, kada deca, roditelji, njihovi učitelji i nastavnici uglavnom nisu tu. Imali su oni na umu da urade to mnogo ranije, ali nisu hteli to javno da saopšte. A sama činjenica da su tempirali da urade to baš sada, pred početak nove školske godine, najbolje pokazuje koliko su bili uvereni u ispravnost njihovih namera.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija