• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/informer.rs

09.08.2016

20:41

METEOROLOZI O POGREŠNOJ NAJAVI OLUJE: Greške se dešavaju, jer je reč o kompleksnoj nauci!

Društvo

METEOROLOZI O POGREŠNOJ NAJAVI OLUJE: Greške se dešavaju, jer je reč o kompleksnoj nauci!

Podeli vest

Olujno nevreme praćeno obilnim pljuskovima i gradom, koje je RHMZ najavio za protekli vikend sa narandžastim meteoalarmom, zaobišlo je veći deo Srbije

Mediji su preneli upozorenja, građani svoje vreme organizovali tako da ne budu napolju kada kiša krene, a najavljenog nevremena nije bilo. U RHMZ-u kažu da se takva greška u prognozi - dešava.

Za subotu 6. avgust, RHMZ je uz upozorenje najavio obilne padavine praćene nepogodama sa gradom i olujnim vetrom, kako u Beogradu, tako i na širem području Srbije. 

- Kiša i kraći lokalni pljuskovi koji mogu biti praćeni gradom u Beogradu mogu početi već oko 12 sati i trajaće do sutra, kada nepogode iz Srbije kreću ka istoku - rekli su tada iz RHMZ. 

Ipak, do razvoja takvih vremenskih uslova nije došlo, pa je u Beogradu slaba i kratkotrajna kiša padala samo u južnom delu grada, dok su obilne padavine zahvatile samo Zlatibor u večernjim satima. 

Iz RHMZ-a kažu da do pogrešne procene dolazi zbog kompleksnosti procesa posmatranja vremenskih promena. 

- Vremenski modeli su često veoma nestabilni i mogu se brzo menjati, pa ih je teško proceniti sa 100 odstotnom sigurnošću. Kad kažemo da će doći do padavina u Beogradu, mislimo na šire područje grada, a ne samo na centar - kažu meteorolozi, navodeći da očitavanje vremenske prognoze nije nimalo jednostavno, jer da jeste "time bi se bavio svako".

DRAMATIČNO! SRBIJI PRETE POTOP I OLUJA: Za samo 24 sata pašće 50 litara kiše po kvadratnom metru!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sever

pre 7 godina

Nesposobni foliranti! Njihova glavna izreka po kojoj rade je " dobar izgovor para vredi"! Republicki Hidro Meteoroloski Zavod! Kako to ozbiljno i gordo zvuci! Treba to raspustiti!! Sve doktori nauka, dobre plate a rezultati nikakvi!

Lucky

pre 7 godina

E moji meteorolozi,ja gledam prognozu na Weather.com i ljudi kažu npr. da će kiša u mom malom selu biti u 13 h i ona bude u 12:40 ,dakle promaše za 20 min. a nekad ne promaše nimalo a vi takve promašaje pravite. Zato prognozu naših stručnjaka nikad i ne gledam.

Cirkus

pre 7 godina

Nikakva novost,oni tako rade vec 50 godina po principu ma lupi bilo sta mozda i ubodemo a ako pogresimo okrivicemo onoga gore svevisnjeg,zali boze profesija i dzabalebarosa sto primaju platu,ako nisu u stanju da pogode za koji moj djavo onda i postoje,nek idu da cepaju drva tamo nema da omanu.

Dragomir

pre 7 godina

РХМЗ једино може да погоди ако овако изда саопштење ... ЗА ВРЕМЕ ВИКЕНДА БИЋЕ СУБОТА И НЕДЕЉА!Као што видите никада неће да погреше!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija