• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Alo

12.08.2016

22:17

OVO JE ISTINA O NIKOLI KAVAJI: Bio je lovac na Tita, mrzeo je komuniste i voleo Srbiju iznad svega!

Društvo

OVO JE ISTINA O NIKOLI KAVAJI: Bio je lovac na Tita, mrzeo je komuniste i voleo Srbiju iznad svega!

Podeli vest

Nikola Kavaja (76), najpoznatiji lovac na Josipa Broza Tita, oteo je 1979. avion u SAD sa namerom da se u Beogradu obruši na zgradu Centralnog komiteta, „pošto je u njoj bilo mnogo komunista“

Ovaj Srbin, rodom iz Peći, uspeo je da u avion na letu između Njujorka i Čikaga 20. juna 1979. unese dve bombe u pivskim flašama vezanim za noge i nekoliko štapina dinamita u torbi, preteći da će avion dići u vazduh. Od američkih vlasti tražio je da iz zatvora bude oslobođen pop Stoiljko Kajević, njegov drug.

Na aerodromu u Čikagu, Kavaja je oslobodio putnike i sve članove posade, osim pilota, kopilota i jednog detektiva. Kajević je, međutim, odbio da bude oslobođen. Pilot ga je odvezao u Irsku, koja ga je izručila SAD, gde je osuđen na 40 godina robije.

U zatvoru je odležao 18 godina, od 1979. do 1997, kada je pušten na uslovnu slobodu. Nije voleo da ga nazivaju teroristom. Tvrdio je da je nekoliko puta pokušavao da ubije Tita i da je radio kao plaćeni ubica CIA, ali je portparol te američke agencije to negirao.

- Svi znaju da je Kavaja borac za slobodu. Nisam terorista, učestvovao sam u ratovima u Alžiru, Čadu, Vijetnamu i drugim zemljama, sve kao američki čovek. Uvek sam izvršavao naređenja svog pretpostavljenog.

Jutjub

Podigao sam u vazduh šest jugoslovenskih predstavništava, ali CIA je za sve to znala. Jedino sam ih ponizio kad sam oteo „boing 747“ da bih spasao Kajevića iz istražnog zatvora - jedna je od poslednjih Kavajinih izjava srpskim medijima.

Najveći srpski nacionalista ili najpoznatiji srpski terorista“, „srpski Bin Laden“, “državni neprijatelj broj jedan“ u bivšoj Jugoslaviji i četvorostruki neuspeli atentator na Josipa Broza Tita, koga je TV kanal „Histori“ označio kao trećeg na listi najuspešnijih terorista na celom svetu, u intervjuu koji je 2007. dao potpisniku ovih redova, a koji nije nikad objavljen, hvalio se da je komandos broj jedan.

KAVAJA: U ALKATRAZ SU DOLAZILI SAMO JUNACI  

Da li vi možete da zamislite da sam bio u samici 20 godina? Kada sam izašao napolje, ponašao sam se kao da tamo nikad nisam bio. U Alkatrazu sam bio osam i po godina. Tamo ne sme da dođe kukavica, tamo su dolazili junaci, najviše američki vojnici, 75 odsto“, ispričao nam je Kavaja 2007.

- Sebe smatram prvim ili drugim komandosom na svetu. Amerikanci su se nekad mnome ponosili, sve dok se nisam okrenuo protiv njih.

Ja sam prvi čovek koji nije tražio milost na sudu. Nikad to nisam tražio. Rekao sam im: „Osudite me koliko hoćete, ali verujte da ću dočekati propast komunizma u Rusiji i Jugoslaviji i povratiti srpske zemlje“ - rekao je Kavaja godinu dana pre smrti.

Tada je naveo da nije dozvolio da se Srbi vode na klanicu kao 1941, kao i šta zamera Slobodanu Miloševiću.
- Miloševiću zameram samo jedno. Bio je komunista, umro je kao komunista, a po mom mišljenju, prodao je Srbe preko Drine. Nije tačno da je bio čovek Zapada i trebalo je da mu se sudi ovde. Neću više o mrtvima nijednu reč da kažem, čak ni protiv Tita - kazao nam je tada Kavaja.

Jutjub

Otkrio nam je i da se sa Milom Đukanovićem dva puta sreo kada je došao iz Amerike. 
- Ko mi je obezbedio taj razgovor, nije važno - bio je zagonetan srpski komandos.

Ispričao nam je da je njegova jedina partija ilegalna organizacija Srpski otadžbinski pokret, koji je osnovan za rušenje Tita, kao i zbog čega se kaje.

- Ja sam ultranacionalista. Kajem se se samo šta nisam bio mnogo drastičniji prema srpskim izdajnicima - rekao nam je Kavaja pred kraj svog života u svom skromnom stanu na Dorćolu.

 

Živeo skromno na Dorćolu

Kavaja je živeo skromno, a gajio je vojnički imidž. Uvek se oblačio kao vojnik - nosio je crne pantalone, majicu i crne vojničke čizme, a redovno je trenirao. Zbog toga je u skomnom dvosobnom stanu na Dorćolu imao i malu teretanu.

U jednom ćošku je držao fotografije žene i dece. Ženio se dva puta. S prvom suprugom Nemicom, koja je umrla, dobio je ćerku, koja radi u Kanadi kao novinar. Druga žena, Ruskinja, sa njihove tri ćerke živi u Patersonu, kod Njujorka.

Informer

Na zidovima su visile slike Ratka Mladića, Svetog Save i Džimija Kartera... Govorio je engleski, nemački, ruski i albanski. U jednu svesku je revnosno beležio imena novinara, koje je kasnije znao da zove na kafu.

- Imam 44 godine. Tako se osećam jer godine provedene u zatvoru ne priznajem. Mogao sam da imam sve, ali me nikad nije interesovalo materijalno. Vidiš koliko ja imam. Živim skromno. Ja sam bio gerilac, ratujem... Živeo sam za naciju i živeću do groba - priznao nam je tada najčuveniji lovac na Tita.

Po povratku u Srbiju, 1. aprila 2003. godine, uhapšen je u akciji “Sablja“. Umro je u novembru 2008. godine u svom stanu na Dorćolu, a po sopstvenoj želji, sahranjen je na Cetinju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola

pre 7 godina

Sto je uhapsen u akciji "SABLJA"? Ako neko zna neka kaze, jer tada koliko me secanje sluzi nisu bili komunisti na vlasti? A gospodin je imao boga mi dosta godina?I pitao sam se uvek zasto su komunisti izdajnici a ne porodica Petrovic koja je napravila Jugoslaviju (GROBNICU SRBA) .Mi ne bi imali komuniste ni Tita da smo ostali SRBIJA.

melanija

pre 7 godina

Велики човек и господин! Штета што Србија није имала више таквих људи! И штета што није успео у својој намери! Почивај у миру, ратниче!

Dragojlo

pre 7 godina

To su nebuloze kad se zna da je TITA vise cuvala mi6 nego Jugoslavenska tajna sluzba!!!

nikola

pre 7 godina

NIKOLA KAVAJA je iz Dobrske župe, selo izmedju podgorice i cetinja, riječka nahija. kakva peć??? zivio i na cetinju

vlada

pre 7 godina

Bio je niko i ništa - to je i ostao! Medijski iskompleksirani kriminalac i marginalni "terorista", kome su gledali kroz prste, zbog mržnje prema prema komunizmu! Kakav "lovac" na Tita ...bolesna budalaština! Da je bio iole značajan, "udba" bi ga sklonila za 48 sati!

Posmatrač

pre 7 godina

I šta smo dobili posle druga Tita : Miloševića , Koštunicu Tadića Nikolića... Ko je bilo bolji Tito ili ovi naši? Kada smo imali veći industrijski rast sa Titom ili sa ovima našima?

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija