• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Nedeljković - J. Matijašević

13.08.2016

21:02

(FOTO) PAŽNJA! DECI SE KRIVE PRSTI OD IGRICA! Ordinacije pune tinejdžera sa deformitetima palčeva!

Društvo

(FOTO) PAŽNJA! DECI SE KRIVE PRSTI OD IGRICA! Ordinacije pune tinejdžera sa deformitetima palčeva!

Podeli vest

Zato što satima igraju igrice na telefonu deca nam imaju deformitete palčeva i upale tetiva na rukama, kažu lekari

Deca u Srbiji sve češće dobijaju deformitet palčeva i upalu tetiva na rukama zato što satima koriste mobilne telefone i igraju igrice, upozoravaju lekari, sagovornici Informera.

Na udaru nove bolesti koju zapadni mediji nazivaju "mobilni prsti" nalaze se uglavnom tinejdžeri, ali sve češće i predškolska deca!

Verovali ili ne, deci bi bilo lakše da ostanu bez prsta nego bez mobilnog telefona
Dr Saša Milićević, pedijatar

Ruke se oduzimaju

Pedijatar Saša Milićević kaže za Informer da su im ordinacije pune dece koja se žale na jake bolove u rukama, posebno palčevima.

- Zbog višesatnog kucanja po tastaturi mobilnog telefona ili kompjutera deca sve češće imaju upaljene tetive palca. Imaju i jake bolove u vratu zbog neprirodnog položaja u kome satima sede dok se igraju. Ljudski palac baš i nije predviđen za toliko kuckanja po tastaturi! Upala tetiva koja se zbog te neprirodne, dugotrajne radnje javlja prvo se manifestuje kao grč, a onda se javlja užasan bol. Roditelji i deca se tada uspaniče, a u težim slučajevima dešava se i da se deci ruke oduzimaju i da ne mogu da ih pomere - objašnjava dr Milićević.

IGRICA ZARAZILA I SRPSKU DECU, stručnjaci upozoravaju: JURENJE POKEMONA JE OPASNO PO ŽIVOT!

screenshot

Prema njegovim rečima, najalarmantnije je to što je zavisnost dece od igranja igrica poprimila epidemijske razmere.

Igrao igrice 50 sati pa umro

Čovek iz Južne Koreje 2005. godine umro je nakon što je 50 sati bez prekida igrao igrice, a 2012. godine jedan čovek na Tajvanu pronađen je mrtav ispred svog kompjutera. U rukama je imao džojstik koji nije ispustio ni kada je doživeo infarkt.

- Verovali ili ne, deci bi bilo lakše da ostanu bez prsta nego bez mobilnog telefona. Čak sam imao priliku da vidim da kad im je tetiva na palcu jedne ruke upaljena, oni odmah uče da kuckaju drugom rukom! - ističe dr Milićević.

Ovaj lekar savetuje roditelje da u ovakvoj situaciji odu kod lekara kako bi procenio koliko je ruka povređena.

- Jedina terapija koja može da pomogne jeste odmor i eventualno lekovi protiv bolova. To sve zavisi u kojoj meri decu ruke bole i kog su uzrasta. U težim slučajevima moguća i fizikalna terapija - ističe dr Milićević, i preporučuje da roditelji deci moraju da ograniče vreme korišćenja mobilnog telefona.
Psiholog Aleksandra Janković dodaje da se, osim deformiteta palčeva na rukama, zbog igrica i kuckanja na telefonu kod deca mogu javiti i ozbiljni psihološki poremećaji.

Informer

- Današnja deca su u stanju da satima sede i kuckaju na mobilnom telefonu i to s neverovatnom veštinom. Nažalost, to stvara brojne zdravstvene probleme, a u težim slučajevima dovodi i do psiholoških poremećaja. Deca mogu da se povuku u sebe i danima ne izlaze iz sobe ili pak da odjednom postanu agresivni nalik na junake iz igrica - upozorava sagovornica Informera.

Zavisnost od igrica

Prema rečima doktorke Janković, roditelji treba ozbiljno da se pozabave pronalaženjem rešenja za ovu "dečju bolest".

- Moj savet svim roditeljima je da se više druže sa svojom decom, vode ih u prirodu, na sport, da pričaju sa njima i, što je najvažnije, ograniče im vreme korišćenja telefona i kompjutera. Takođe, potrebno je i da se profesori u školama usredsrede na ovaj problem i skrenu pažnju deci kakve sve posledice može napraviti višesatno igranje igrica i surfovanje internetom - dodaje Janković.

Popović: Dajte im loptu umesto telefona!

Kiropraktičar Aleksandar Popović kaže da su sve savremene bolesti kod naše dece, pa i upala tetive palca, posledica nezdravog načina života.
- Dok su se deca po ceo dan igrala napolju, šutirala loptu i hodala krvavih kolena nije bilo upaljenih tetiva, krive kičme, skolioze, kifoze... A sada nema deteta koje nema bar neki od ovih problema - upozorava Popović.

Specijalni pedagog iz defektološkog savetovališta "Entera" Milan Radovanović kaže da u njihovu ordinaciju svakodnevno dolaze deca koja su zavisnici od igrica i korišćenja interneta.

- Sa napredovanjem tehnologije i interneta raste i zavisnost. Današnja deca umesto igračke u rukama drže tablete i naravno da su već sa deset godina "navučeni" da to rade svakodnevno - priča Radovanović.

On ističe da su najkritičnija grupa tinejdžeri.

- Do neke starosne granice roditelji imaju uticaj i veću kontrolu nad svojom decom. Ali, kada oni uđu u pubertet, počnu više da izlaze, idu u školu, na ekskurzije, gubi se ta nit. I zato oni ne mogu da znaju koliko deca vremena provode na mobilnim telefonima i ispred kompjutera kada oni nisu kod kuće. Sve to vodi ka tome da nam se javlja sve veći broj maloletnih zavisnika - naglašava Radovanović.

Informer

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 7 godina

Degenerici u mozak ,sto je jos gore ,....npr . voze se autu po nekoliko sati ,ne pogledaju kroz prozor dva puta i ne znaju kuda su prosli ....

malajac

pre 7 godina

Ja sam mojima udario sifru na tel.tablet i komp,pa tablet i telefone mogu da iskoriste kao autice bez tockova kao sto sam i ja imao(igracke) kada sam bio njihovih godina.Samo uvece sat vremena i to je to.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) pre dva dana imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija