• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N. - J. M.

15.08.2016

20:45

OPŠTA NAVALA: Stranci u Srbiju dolaze po NOVE ZUBE, GRUDI I NOS!

Društvo

OPŠTA NAVALA: Stranci u Srbiju dolaze po NOVE ZUBE, GRUDI I NOS!

Podeli vest

Stomatološke i estetske intervencije u našoj zemlji jeftinije i do šest puta nego u inostranstvu

Sve više stranaca, ali i gastarbajtera koriste svoje godišnje odmore kako bi u Srbiji obavili stomatološke i estetske intervencije i na taj način uštedeli i po nekoliko hiljada evra, pokazuje mini-istraživanje Informera.

U Beograd sam doputovala samo zbog korekcije nosa. U Austriji je samo operacija 4.500 evra, dok sam je ovde, sa kontrolnim pregledom, platila 2.000 evra
Marina (19) iz Beča

Tako, na primer, ugradnja impalntata u Srbiji košta oko 600 evra, a za isti takav zahvat u Nemačkoj treba da se izdvoji bar 3.500 evra, znači šest puta više.

Najviše posla imaju zubari, ali i estetski hirurzi kod kojih je pomama za ugradnjom silikona u grudi i usta, zatezanjem kapaka, operacijom nosa ili presađivanjem kose.

Ne žale para

Oralni hirurg u beogradskoj ordinaciji "Eurodent" Mladen Mandić kaže za Informer da već godinama ima strane pacijente, a najviše ih dolazi iz Australije, Belgije, Kanade, Nemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Irske, Slovenije, Hrvatske...

- Osim gastarbajtera, koji su naše redovne mušterije, dolaze nam i stranci iz celog sveta! Kod nas najčešće ugrađuju implantate i porcelanske mostove, radimo im komplikovane operativne zahvate, uklanjamo ciste i beningne tumore u usnoj duplji - priča dr Mandić.

print

Prema njegovim rečima, cene stomatoloških usluga u Srbiji su pet, šest puta niže nego u Australiji, Kanadi, Zapadnoj Evropi...

Pacijent je iz Južne Afrike došao na fejslifting, što košta oko 3.500 evra. Uz tu cenu, avionsku kartu i boravak u hotelu sve mu je bilo duplo jeftinije nego samo takav zahvat u njegovoj zemlji 
Dimitrije Panfilov, plastični hirurg

- Na primer, ugradnja implantata kod nas košta 600 evra, dok bi za istu uslugu u Australiji morali da plate 5.000 australijskih dolara, u Belgiji 2.200 evra, a u Nemačkoj čak 3.500 evra - ističe Mandić.

On kaže da naši gastarbajteri najviše dolaze leti, dok su im stranci redovne mušterije tokom cele godine.

- U zavisnosti od težine intervencije, stranci u Srbiji ostaju od 10 do 15 dana i za to vreme u proseku potroše oko 5.000 evra. Nema pravila, ali najviše dolaze u maju i prvoj polovini juna, u septembru i oktobru, pred katolički Božić i u januaru. Stižu u Srbiju porodično ili u paru, a kod nas imaju obezbeđen smeštaj u apartmanu koji se nalazi blizu ordinacije. Dok popravljaju zube, obilaze naše znamenitosti, uživaju u srpskim specijalitetima, pa im sve to dođe kao neka vrsta odmora - navodi dr Mandić.

print

Plastični hirurg dr Dimitrije Panfilov ističe da se u poslednje tri godine za 70 odsto povećao broj pacijenata koji iz inostranstva dolaze u Srbiju na estetske zahvate.

Dolaze i po kosu

Doktorka Marija Balković iz "Medical Beauty Centra" već 10 godina se bavi najsavremenijom metodom transplantacije kose i otkriva da u Srbiju po novu kosu dolaze pacijenti iz celog sveta.
- Cene se kreću od 1.500 do 3.000 evra. Ali u odnosu na cene u Zapadnoj Evropi, ovo je mnogo povoljnije, a u odnosu na Ameriku i Australiju, platiće čak četiri, pet puta manje. Međutim, stranci ne dolaze samo zbog niže cene, već traže i kvalitet. Kod nas na klinici mesečno imam oko desetak takvih klijenata koji najčešće dolaze tokom zimskog i letnjeg odmora - kaže dr Balković.

- Najredovniji pacijenti su gastarbajteri iz Austrije, Švajcarske, Nemačke, ali sve češće dolaze i iz Engleske, Amerike, Norveške, pa čak i Južne Afrike. Pacijent iz Južne Afrike je došao na fejslifting, što košta oko 3.500 evra. Uz tu cenu, avionsku kartu i boravak u hotelu sve mu je bilo duplo manje nego samo takav zahvat u njegovoj zemlji. Zato stranci masovno dolaze kod nas da poprave grudi i usne, smanje nos ili zategnu lice, jer naši stručnjaci pružaju najkvalitetnije i najpovoljnije usluge - priča dr Panfilov.

Došla po novi nos

Marina Z. (19) iz Beča, čim je postala punoletna, došla je u Srbiju samo da bi sebi priuštila korekciju nosa.

- To je bila moja najveća želja i roditelji su mi je ispunili. Uvek sam se stidela svog nosa i morala sam da ga promenim. U Austriji je to preskupo i oporavak dugo traje. Samo operacija, bez kontrole i boravka u bolnici, košta 4.500 evra, dok sam u Beogradu sve to dobila za samo 2.000 evra. Uz to, Austrijanci nisu baš vešti i stručni kao naši doktori - naglašava Marina, koja već sledeće godine planira da ponovo poseti srpsku prestonicu i ugradi silikone.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
posmatrac sa severa

pre 7 godina

Cene prate platu. U Srbiji jedan implatant kosta vise od prosecne plate, tako je i u ostalim zemljama. U Srbiji platite gornju protezu 1200 evra u nekoj od skandinavskih zemalja 12000 evra. Primerno zaradama. U Srbiju dolaze da ustede a i kvalitet je cesto bolji, a da li gradjani Srbije imaju izbor? - Gde jedan gradjanin Srbije za prosecnom platom da ode da sve uradi i ustedi?

RINGISPIL

pre 7 godina

Mi idemo kod svetog Petra u prakticnom smislu ali po statistiscim podatcima imamo najbrzi razvoj u citavom univerzumu.

Hajduk

pre 7 godina

Zalosno!Silikoni i proteze jeftiniji nekoliko puta ,ali je zato hrana ,odeca,obuca skuplja nego u Austriji,Nemackoj ..

Marko

pre 7 godina

Aod najmanje intervencije mozes i da umres HVALA PLATICU 10 PUTA VISE

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija