• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.08.2016

10:48

PODRŠKA REFORMAMA I ŠIRENJE INVESTICIJA: Evo šta poseta Bajdena zanči za ekonomiju Srbije!

Društvo

PODRŠKA REFORMAMA I ŠIRENJE INVESTICIJA: Evo šta poseta Bajdena zanči za ekonomiju Srbije!

Podeli vest

Poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajden i to neposredno nakon formiranja nove srpske vlade značajan je pokazatelj interesovanja SAD za Srbiju, slažu se ekonomski stručnjaci, koji posebno naglašavaju podršku ekonomskim reformama i zainteresovanost za širenje američkih investicija

Tako Zoran Petrović, predsednik UO AmChama-a, ističe da je Bajden dao podršku ekonomskim reformama u Srbiji, dok Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, veruje da će nakon ove posete SAD popraviti utisak o Srbiji. 

BAJDEN ZAPRETIO TAČIJU: Ili omogućite formiranje ZSO, ili ćete ostati bez američke podrške!

On, međutim, upozorava da će o potencijalnoj ekonomskoj saradnji ipak odlučivati svaka kompanija za sebe.

Kako kaže, ekonomski odnosi Srbije i Amerike imali su uspone i padove, ali bi sada bilo važno da se inicira i podstiče saradnja sa tehnološkim kompanijama koje su, tvrdi, na visokoj lestvici.

- Važna je podrška Bajdena ekonomskim reformama i to što je istaknuto da će SAD i dalje učestvovati i pomagati reformske procese u Srbiji - rekao je za Tanjug Petrović, koji ističe da je insistiranje na vladavini prava važna poruka za investitore koji već posluju u Srbiji, ali i za one buduće.

- Važno je da smo na dobrom putu, da je Srbija politički stabilna i za investitore je takođe važno da se rade prave ekonomske reforme - smatra Petrović.

On je dodao da je poseta Bajdena veoma važna i zbog toga što se desila odmah nakon formiranja nove vlade.

(FOTO) NIKOLIĆ BAJDENU: Ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji!

- Za svaku zemlju čast je kad vas poseti drugi čovek SAD, i to je njegova druga poseta Srbiji. Veoma su važne poruke koje on izgovorio od poruka podrške zemlji, vladi i premijeru - rekao je Petrović.

Direktorka AmCham-a Vera Nikolić Dimić posetu Bajdena vidi kao važan i pozitivan signal koji govori o dobrim odnosima dve zemlje, naglašava da je tom posetom učvršćena bilateralna saradnja, a kao posebno značajno ističe to što je Bajden izrazio podršku ekonomskim reformama i značajno interesovanje SAD za ulaganje u Srbiju.

Dimić je u izjavi Tanjugu takođe rekla da je bitan momenat što je do posete došlo u trenutku kada je formirana nova Vlada Srbije, ali i nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa EU.

Vladan Živanović, generalni direktor kompanije NCR Srbija nesporno vidi u poseti Bajdena znak da su SAD zainteresovane za Srbiju i unapređenje ekonomske saradnje.

(FOTO) BAJDEN ODUŠEVLJEN SKADARLIJOM: Neću da idem kući!

Kaže da i njegova kompanija ima ozbiljne planove za širenje poslova u našoj zemlji, a evo i zašto: 

- Većina stranih investitora kao i naša kompanija - NCR Servisni operativni centar u Srbiji, vidi ozbiljan kontinuitet koji Vlada Srbije trenutno ulaže u cilju stvaranja što kvalitetnijih ekonomskih postulata - rekao je Živanović Tanjugu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17