• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nikola Šević

24.08.2016

16:00

(FOTO) PODVIG O KOME ĆE SE TEK PRIČATI: Kako je srpski policajac Jovica Spajić pretrčao 333 kilometara za samo 60 sati!

Društvo

(FOTO) PODVIG O KOME ĆE SE TEK PRIČATI: Kako je srpski policajac Jovica Spajić pretrčao 333 kilometara za samo 60 sati!

Podeli vest

Jovica Spajić (29), policijski specijalac iz Beograda, pobedio na najtežem maratonu na svetu u Indiji pretrčavši 333 km za rekordno kratko vreme... Borio sam se protiv lavina, razređenog vazduha, nezamislivih promena temperature, imao sam i halucinacije, kaže Spajić

Jovica Spajić (29), policijski specijalac iz Beograda, pobedio je na ultramaratonu na Himalajima pretrčavši 333 kilometra za rekordnih 60 sati i 31 minut - i to bez stajanja! Spajić je bio prvi među 14 ljudi koji su uspeli da pretrče ovu najtežu i najzahtevniju trku na nadmorskoj visini od preko 5.000 metara.

U toku trke izgubio je pet kilograma, život mu je u nekoliko navrata visio o koncu, imao je čak i halucinacije, ali je sve to izdržao.

Pakleni uslovi

Razlog zbog koga ovu trku smatraju najsurovijom leži u činjenici da se u tri dana trči 333 kilometara, i to od nadmorske visine od 4.000, pa sve do 5.300 metara. Uzbrdo, nizbrdo, preko reka, provalija...

Dalibor Daničić

Uz to, vazduh je na takvoj visini razređen, pa pluća funkcionišu sa 50 odsto kapaciteta.

Ne jede meso, nema TV

Jovica Spajić je medicinski fenomen jer u organizmu ima samo 0,5 procenata masti. Vegetarijanac je, a tek ponekad jede kozji sir, ribu i med. Živi spartanski, nema TV, radio, ni računar, ne čita novine.
Pored ultramaratona na Himalajima, trčao je i u Dolini smrti u Kaliforniji na 65 stepeni, a pobednik je čuvenog 702 kilometra dugog ultramaratona u Atini.

Što je najgore, temperature u razmaku od samo nekoliko sati sa 40 stepeni Celzijusa padnu sve do minus 12.

Sve ovo izdržao je Jovica Spajić, pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice.

- Na Himalaje sam stigao tri dana ranije, sa prijateljima Aleksandrom i Daliborom. Već pri sletanju usledio je potpuni šok. Dišete usporeno, teško, kao da imate nešto na grudima. Svaki dan smo trčali na šest hiljada metara visine. Posle 15 minuta došlo mi je da odustanem, da se vratim u kola i kažem - ajmo mi kući. Međutim, i tu krizu sam savladao... - kaže ovaj srpski specijalac.

Dalibor Daničić

Prema Jovičinim rečima, trka nije ni počela a već su krenule poteškoće.

- Nakon dva kilometra nailazimo na reku koja se izlila iz korita. Skidaj patike, čarape i trči preko vode! Ubrzo se temperatura spušta na minus osam stepeni, a ja u šortsu! Na pedesetom kilometru, moj prijatelj Australijanac Grent i ja dolazimo na prvi ček point. Sav se tresem, kočim i već sam na ivici da odustanem. Sledeće čega se sećam je da Grent i ja potpuno sami trčimo po nekim zabitima. Nigde nikoga! Nema svetla, ljudi, vozila, životinja... - prepričava Jovica Spajić i dodaje:

- Organizatori su nas upozorili na opasnost od lavina, visinskih bolesti, na brze promene temperature, gde u samo nekoliko desetina kilometra od velikog plusa temperatura ode u minus. Grent i ja smo zbog svega toga prolazili kroz strašne krize, lekari su nas upozoravali da odustanemo, ali mi smo rešili da idemo do kraja. U jednom trenutku sam morao da se vratim da mu pomognem, ležao je nepomično, usne su mu bile modre, ali obećao sam da ga neću ostaviti.

Dalibor Daničić

Krizu je prebrodio tek posle 200 pretrčanih kilometara.

- Tamo, na pretposlednjem ček pointu, čekali su nas moji prijatelji. Kad sam ih ugledao, kao da sam se ponovo rodio. Dali su mi supu, pirinač, ohrabrili me. Posle toga, poslednjih sto kilometara pretrčali smo u rekordnom roku - priča Jovica.

Trčao u bunilu

Spajić je pokušao da nam objasni kroz kakve je psihičke i fizičke napore prolazio tokom trke.

Dalibor Daničić

- Telo mi se raspadalo, a tokom poslednjih pet sati trke doživljava samo halucinacije. Telo je tu, a duh na nekom drugom mestu. Poslednjih sat i po trke uopšte se ne sećam. Govorili su mi da sam vikao: "Nećeš me pobediti, uspeću." Prijatelji su me savetovali da stanem i odmorim se jer sam za deset sati oborio dosadašnji rekord. Mislio sam da su oni imaginarni, da nisu stvarni. Udarao sam sebi šamare da ostanem pribran. Kada smo konačno prošli kroz cilj, bukvalno su svi plakali, grlili nas, ljubili, a ja sam smogao snage samo da uzmem i raširim našu zastavu - kaže naš sagovornik, koji se zahvalio ljudima iz svoje jedinice, prijateljima i porodici.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
tuta bugarin

pre 7 godina

ama nisi ti halucinirao druze nego si ti pukao,cuj zivi ko spartanac,ne jede meso,nema tv,nema racunar i ne cita novine.pa jarane ti nemas sta da haluciniras i da je telo tu a dusa negdje drugo kako ti kazes jer ti to prozivljavas svaki dan.ok ne jedes meso ok to mogu razumiti ali da u 21 veku nemas tj.ne zelis da imas racunar(hajde TV to mogu da shvatim jer ga i ja slabo gledam jer nemas sta da gledas samo gluposti)ali racunar da nemas koji je preko potreban za zivot to lazes druze,jer iams sigurno jedan od smart telefona koji ti je kao i racunar,ne citas novine i to mogu da shvatim ali lazes i to jer procitao si u zadnjih 20 dana sigurno par clanaka o sebi(nemoj da lazes znam te druze ;).dobar si specijalac i covek jer te znam dobro s obuka koje smo prolazili zajedno zato nemoj da lagis ;).pozdrav i svaka cast kolega na ucinjenom i neka se i na himelajima viori srpska azlockainc zastava koja je na vrklju natopljena..poz

goran

pre 7 godina

BOZE KAKVA BUDALA DALA SEBI ZA PRAVO DA KOMENTARISE COVEKA KOME NIJE NI DO KOLENA...

zoran

pre 7 godina

Eee ovakve ljude treba nagraditi I prirediti nezapamćen doček.n

Vuk

pre 7 godina

Tuta bugarine al si iskompleksiran ili radis u kobrama ili u 72 samo su tamo takvi idijoti a na obukama si bio samo kad te saj pozove da popunite broj. A racunar tebi koristi samo za citanje stampe i komentarisanje. Uzgred nepismen si.

delfin

pre 7 godina

Bugarine suti, pokri se po usima misu mali,Jovici iskrene cestitke, BRAVO MOMCINO,

Jeska

pre 7 godina

Tuta Bugarine, pametnije ti je da obrises komentar, sta ti sebi dajes za pravo. Jovici duboki naklon, to samo Pribojac moze! Kraljcino, ziveo ti nama 100 godina, kamo srece da smo svi spartanci!!!!

DEDA STAVRA

pre 7 godina

Momcino kapa do poda i naklon tebi junace,lepo je da Srbija i majka Srpkinja rodi ovakvog zdravog,pametnog i hrabrog coveka.Ti si momce nas ponos takvi nas obicne ljude radnike trudbenike uveravaju da ce ova zemlja opstati na ovoj vetrometini.Kamo srece da takvih Srbija ima bar hiljadu.Neka si zdrav,jak i svaku srecu ti zelim.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija